Το αμερικανικό περιοδικό Bon Appetit χαρακτήρισε εύστοχα το Fäviken Magasinet ως το πιο τολμηρό εστιατόριο στον κόσμο. Όχι, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και οι τολμηροί εκεί έξω που θα έδιναν τα πάντα για να δοκιμάσουν τα πιάτα του.
Το "ζουμί της υπόθεσης" βρίσκεται στον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από το διάσημο εστιατόριο
Fäviken Magasinet: Ένα εστιατόριο με φιλοσοφίαΤο μικροσκοπικό -μόλις για 12 θαμώνες- εστιατόριο στην βορειοδυτική άκρη της Σουηδίας με τις γούνες λύκων στους τοίχους του, την ξύλινη διακόσμηση και τα μοναστηριακού τύπου τραπέζια στο εσωτερικό του, δεν βρέθηκε τυχαία στη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου το 2012: κι αν σκεφτείς πως για να κλείσεις τραπέζι θα πρέπει να διαθέτεις υπομονή (τουλάχιστον) 4-5 μήνων, το Fäviken Magasinet έχει έναν ακόμη λόγο να μας εξάψει την περιέργεια για το τι το τόσο σπουδαίο σερβίρει στα πιάτα του το εστιατόριο που θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης.
Το "ζουμί της υπόθεσης" βρίσκεται στον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από το διάσημο εστιατόριο που βρίσκεται μέσα σ’ ένα κτήμα 8.500 εκταρίων στη νότια Σουηδία, τον 29χρονο σεφ Magnus Nilsson. Έχοντας από μικρός πάθος με το φαγητό, ο Nilsson έζησε μερικά χρόνια στο Παρίσι πλάι στον Alain Passard του L'Arpege, συνέχισε με σπουδές sommelier, και το 2008 ο νέος ιδιοκτήτης του Faviken τον προσέλαβε να οργανώσει τη λίστα των κρασιών. Η φωτιά της κουζίνας όμως, έκαιγε πιο δυνατά για τον Σουηδό σεφ.
Η μαγειρική για τον Μagnus Nilsson είναι ολόκληρη ιεροτελεστία. Για να ολοκληρώσει ένα πιάτο με αυγοτάραχο από πέστροφα για παράδειγμα θα ψαρέψει ο ίδιος από το ποτάμι την πέστροφα, ή όταν το πιάτο του περιέχει κρέας, θα το ξεκοκαλίσει ο ίδιος. Και μπορεί όπως έχει παραδεχτεί σε παλιότερη συνέντευξή του να τον θεωρούσαν τρελό στο Παρίσι, όμως για εκείνον, δεν είσαι ολοκληρωμένος σεφ αν δεν γνωρίζεις την μαγειρική από το μηδέν, αν δεν αφήσεις το πρωτόγονο να αναδυθεί από τα πιάτα σου. Η συνταγή του, όπως φαίνεται, πέτυχε για τα καλά.
Πιάτα όπως σούπα από χειμωνιάτικα φύλλα, σιτεμένο μοσχάρι με παντζάρια με ξίδι μπίρας, λικέρ από αυγά πάπιας είναι στο σπέσιαλ μενού του Fäviken Magasinet
Ο Magnus Nilsson παίζει με τη φωτιά, αλλά δεν καίγεται ποτέ
Μπορεί η κουζίνα του Fäviken Magasinet να μη μοιάζει με τη μεσογειακή, όμως το παραδοσιακό στοιχείο μέσα της το έχει, κυρίως επειδή η ουσία της κρύβεται στην τελειοποίηση των παραδοσιακών τεχνικών και εργαλείων και στην υπακοή στην ισορροπία της φύσης. Εξάλλου ο Μagnus Nilsson προτιμά να μη χρησιμοποιεί νέες τεχνικές της μαγειρικής στην κουζίνα του, (κάτι που άλλοι σεφ ακολουθούν κατά κόρον) αλλά παλιές σταθερές αξίες, όπως η φωτιά στα κάρβουνα. Σύμφωνα με τον σεφ, "όποιος δουλεύει στο Fäviken Magasinet πρέπει να έχει την αίσθηση της φωτιάς".
Τοπικά προϊόντα από το δάσος, το βουνό και τη θάλασσα μεταμορφώνονται σε πολύ ιδιαίτερα πιάτα για να ικανοποιήσουν τους δύσκολους ουρανίσκους των επισκεπτών που ταξιδεύουν από κάθε άκρη του πλανήτη προκειμένου να ζήσουν την εμπειρία του Fäviken. Εκεί, θα δοκιμάσουν πιάτα όπως σούπα από χειμωνιάτικα φύλλα, σιτεμένο μοσχάρι με παντζάρια με ξιδι μπίρας, λικέρ από αυγά πάπιας, αυγοτάραχο από πέστροφα μέσα σε μια ζεστή κρούσα από αποξηραμένο αίμα γουρουνιού, ή λυροπετεινό μαγειρεμένο με άγρια βότανα. Κι αν, διαβάζοντάς τα δε σου γεμίζουν το μάτι, αρκεί μια ματιά στις κριτικές όσων τόλμησαν κάποιο από αυτά για να σε πείσει.
Το Fäviken Magasinet δε θεωρείται τυχαία ως ένα από τα πιο eco-friendly εστιατόρια του πλανήτη. Εξάλλου ο Nilsson χρησιμοποιεί αποκλειστικά προϊόντα από την τοπική παραγωγή, ακόμα και στην μέση του χειμώνα, όταν τα πάντα παγώνουν. Εκτός από εστιατόριο βέβαια, το οποίο οικονομικό δεν το λες σε καμία περίπτωση, το Fäviken Magasinet εκτελεί και χρέη ξενώνα για ένα βράδυ για όσους δε θέλουν να αρκεστούν μόνο στο γεύμα, με το αζημίωτο φυσικά (240 ευρώ το δίκλινο/βράδυ).
Εμείς πάντως, από περιέργεια, μια ματιά στην επόμενη διαθέσιμη ημερομηνία την ρίξαμε. 9 Ιουνίου, μέχρι πριν λίγες ώρες τουλάχιστον...
Το "ζουμί της υπόθεσης" βρίσκεται στον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από το διάσημο εστιατόριο
Fäviken Magasinet: Ένα εστιατόριο με φιλοσοφίαΤο μικροσκοπικό -μόλις για 12 θαμώνες- εστιατόριο στην βορειοδυτική άκρη της Σουηδίας με τις γούνες λύκων στους τοίχους του, την ξύλινη διακόσμηση και τα μοναστηριακού τύπου τραπέζια στο εσωτερικό του, δεν βρέθηκε τυχαία στη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου το 2012: κι αν σκεφτείς πως για να κλείσεις τραπέζι θα πρέπει να διαθέτεις υπομονή (τουλάχιστον) 4-5 μήνων, το Fäviken Magasinet έχει έναν ακόμη λόγο να μας εξάψει την περιέργεια για το τι το τόσο σπουδαίο σερβίρει στα πιάτα του το εστιατόριο που θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης.
Το "ζουμί της υπόθεσης" βρίσκεται στον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από το διάσημο εστιατόριο που βρίσκεται μέσα σ’ ένα κτήμα 8.500 εκταρίων στη νότια Σουηδία, τον 29χρονο σεφ Magnus Nilsson. Έχοντας από μικρός πάθος με το φαγητό, ο Nilsson έζησε μερικά χρόνια στο Παρίσι πλάι στον Alain Passard του L'Arpege, συνέχισε με σπουδές sommelier, και το 2008 ο νέος ιδιοκτήτης του Faviken τον προσέλαβε να οργανώσει τη λίστα των κρασιών. Η φωτιά της κουζίνας όμως, έκαιγε πιο δυνατά για τον Σουηδό σεφ.
Η μαγειρική για τον Μagnus Nilsson είναι ολόκληρη ιεροτελεστία. Για να ολοκληρώσει ένα πιάτο με αυγοτάραχο από πέστροφα για παράδειγμα θα ψαρέψει ο ίδιος από το ποτάμι την πέστροφα, ή όταν το πιάτο του περιέχει κρέας, θα το ξεκοκαλίσει ο ίδιος. Και μπορεί όπως έχει παραδεχτεί σε παλιότερη συνέντευξή του να τον θεωρούσαν τρελό στο Παρίσι, όμως για εκείνον, δεν είσαι ολοκληρωμένος σεφ αν δεν γνωρίζεις την μαγειρική από το μηδέν, αν δεν αφήσεις το πρωτόγονο να αναδυθεί από τα πιάτα σου. Η συνταγή του, όπως φαίνεται, πέτυχε για τα καλά.
Πιάτα όπως σούπα από χειμωνιάτικα φύλλα, σιτεμένο μοσχάρι με παντζάρια με ξίδι μπίρας, λικέρ από αυγά πάπιας είναι στο σπέσιαλ μενού του Fäviken Magasinet
Ο Magnus Nilsson παίζει με τη φωτιά, αλλά δεν καίγεται ποτέ
Μπορεί η κουζίνα του Fäviken Magasinet να μη μοιάζει με τη μεσογειακή, όμως το παραδοσιακό στοιχείο μέσα της το έχει, κυρίως επειδή η ουσία της κρύβεται στην τελειοποίηση των παραδοσιακών τεχνικών και εργαλείων και στην υπακοή στην ισορροπία της φύσης. Εξάλλου ο Μagnus Nilsson προτιμά να μη χρησιμοποιεί νέες τεχνικές της μαγειρικής στην κουζίνα του, (κάτι που άλλοι σεφ ακολουθούν κατά κόρον) αλλά παλιές σταθερές αξίες, όπως η φωτιά στα κάρβουνα. Σύμφωνα με τον σεφ, "όποιος δουλεύει στο Fäviken Magasinet πρέπει να έχει την αίσθηση της φωτιάς".
Τοπικά προϊόντα από το δάσος, το βουνό και τη θάλασσα μεταμορφώνονται σε πολύ ιδιαίτερα πιάτα για να ικανοποιήσουν τους δύσκολους ουρανίσκους των επισκεπτών που ταξιδεύουν από κάθε άκρη του πλανήτη προκειμένου να ζήσουν την εμπειρία του Fäviken. Εκεί, θα δοκιμάσουν πιάτα όπως σούπα από χειμωνιάτικα φύλλα, σιτεμένο μοσχάρι με παντζάρια με ξιδι μπίρας, λικέρ από αυγά πάπιας, αυγοτάραχο από πέστροφα μέσα σε μια ζεστή κρούσα από αποξηραμένο αίμα γουρουνιού, ή λυροπετεινό μαγειρεμένο με άγρια βότανα. Κι αν, διαβάζοντάς τα δε σου γεμίζουν το μάτι, αρκεί μια ματιά στις κριτικές όσων τόλμησαν κάποιο από αυτά για να σε πείσει.
Το Fäviken Magasinet δε θεωρείται τυχαία ως ένα από τα πιο eco-friendly εστιατόρια του πλανήτη. Εξάλλου ο Nilsson χρησιμοποιεί αποκλειστικά προϊόντα από την τοπική παραγωγή, ακόμα και στην μέση του χειμώνα, όταν τα πάντα παγώνουν. Εκτός από εστιατόριο βέβαια, το οποίο οικονομικό δεν το λες σε καμία περίπτωση, το Fäviken Magasinet εκτελεί και χρέη ξενώνα για ένα βράδυ για όσους δε θέλουν να αρκεστούν μόνο στο γεύμα, με το αζημίωτο φυσικά (240 ευρώ το δίκλινο/βράδυ).
Εμείς πάντως, από περιέργεια, μια ματιά στην επόμενη διαθέσιμη ημερομηνία την ρίξαμε. 9 Ιουνίου, μέχρι πριν λίγες ώρες τουλάχιστον...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου