30/5/13

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΤΩΝ «ΩΔΩΝ» ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟΥ ΘΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΊ Η ΠΟΛΙΤΕΊΑ;


Ας μη μού δώση η μοίρα μου εις ξένην γην τον τάφον· είναι γλυκύς ο θάνατος
μόνον όταν κοιμώμεθα εις την πατρίδα.
Ανδρέας Κάλβος
30/05/2013


Ο τάφος του ποιητή Ανδρέα Κάλβου που βρίσκεται στο Λάουθ της Αγγλίας στον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας της Αγίας Μαργαρίτας πέρασε στα χέρια ιδιώτη αγοραστή, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- σκοπεύει να μετατρέψει το ναό σε κατοικία και χώρο εργασίας.
Ο ναός της Αγ. Μαργαρίτας (13ου - 15ου αιώνα) βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση - εσωτερικά και εξωτερικά καθώς και το κενοτάφιο του Ανδρέα Κάλβου που παρουσιάζει σήμερα μεγάλη φθορά πρέπει να αποκατασταθεί.
Επίσης, από το εσωτερικό του ναού, έχει αφαιρεθεί η μαρμάρινη αναμνηστική πλάκα της οποίας τα αποκαλυπτήρια είχε κάνει ο Γ. Σεφέρης και σήμερα φυλάσσεται στο Μουσείο του Λάουθ. Όπως είναι γνωστό ό Ανδρέας Κάλβος πέθανε και τάφηκε στο Λάουθ (Louth) του Lincolnshire, το 1869.
Με λύπη μας διαπιστώνουμε πως ενώ υπάρχει αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διεθνής κινητοποίηση από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο για το θέμα, καμία ως σήμερα ανταπόκριση δεν υπήρξε από την πλευρά της Ελληνικής πρεσβείας παρά τις συνεχείς οχλήσεις των Ελλήνων ερευνητών Αλέξη Ζήρα, Λεύκιου Ζαφειρίου (ανακάλυψε μετά από πολλές προσπάθειες την άγνωστη, πρώιμη συλλογή του Ζακύνθιου ποιητή, Ελπίς Πατρίδος) και Σπύρου Παππά, .
Φαίνεται ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και μετά θάνατον, αν θυμηθούμε ότι στην εποχή του- σε αντίθεση με τους Έλληνες λόγιους- ο γαλλικός Τύπος παρουσιαζόταν ενθουσιασμένος από τα έργα του Κάλβου, ο οποίος κατάφερνε να πείσει με το έργο του τους ξένους πολύ πιο εύκολα απ' ό,τι τους συμπατριώτες του.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να μεριμνήσει για την διατήρηση της μνήμης του ποιητή και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί ότι ο νέος αγοραστής θα σεβαστεί το κενοτάφιο και θα φροντίσει για τη στερέωση και αποκατάσταση του μνημείου από τις φθορές.

H Θεματική Ομάδα Πολιτισμού των Οικολόγων Πράσινων

Περισσότερες πληροφορίες: Κώστας Κιτσίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου