Την ανάγκη αναδιοργάνωσης του ελληνικού συστήματος υγείας ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά – σε αντίθεση με τις οριζόντιες και άστοχες περικοπές των δαπανών για τις υπηρεσίες υγείας - με στόχο ένα δημόσιο σύστημα υγείας που θα λειτουργεί αποτελεσματικά ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, όπως στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, και θα διασφαλίζει την πρόσβαση σε αυτό και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των πολιτών που είναι άνεργοι ή έχουν χάσει τη δουλειά τους, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/Oμάδα των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο, σε ημερίδα με θέμα «Πώς εγγυόμαστε την πρόσβαση στα φάρμακα στην Ελλάδα;» που διοργάνωσε η διεθνής οργάνωση TransAtlantic Consumer Dialogue (TACD) με την υποστήριξη του Νίκου Χρυσόγελου, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και των Γιατρών του Κόσμου, την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013.
Στην συζήτηση συμμετείχαν και ειδικοί από τον χώρο της υγείας και του φαρμάκου αλλά και οργανώσεις των ίδιων των ασθενών και έτσι τα προβλήματα φωτίστηκαν από διάφορες οπτικές γωνίες.
Στην παρέμβαση του, με την οποία ξεκίνησε η ημερίδα, ο Νίκος Χρυσόγελος μίλησε για την ανάγκη εναλλακτικών λύσεων απέναντι στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται σήμερα στην Ελλάδα και την ανάγκη η δημοσιονομική εξυγίανση να συνδεθεί με την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει από την Κομισιόν μια ανεξάρτητη αξιολόγηση σε σχέση με τις επιπτώσεις της κρίσης και της πολιτικής λιτότητας τόσο στις υπηρεσίες και τα συστήματα υγείας όσο και στην ίδια την υγεία των πολιτών.
Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε την ανάγκη “σχεδιασμού ενός αποτελεσματικού συστήματος υγείας με βελτίωση των υποδομών, επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων του συστήματος υγείας (ελλείμματα ασφαλιστικών ταμείων, χρηματοδότηση νοσοκομείων και υπηρεσιών υγείας) την εποχή της κρίσης, επειδή δεν είναι δυνατόν οι πολίτες και να χάνουν τα εισοδήματα ή τη δουλειά τους και να υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες υγείας. Ιδιαίτερα στον καιρό της κρίσης οι πολίτες – ανεξαρτήτως αν είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι – αλλά και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία, οι Ρομά κ.α - πρέπει να έχουν πρόσβαση σε καλές υπηρεσίες υγείας. Δεν επιτρέπεται όσοι χάνουν τη δουλειά τους, να χάνουν και την ασφάλειά τους, οι ίδιοι και οι οικογένειες τους”.
«Είναι ανάγκη», σημείωσε, ο Νίκος Χρυσόγελος «για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ώστε να έχουμε ένα σύστημα υγείας που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις κρίσεις που βιώνουμε σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες». Αναφέρθηκε τέλος σε δύο σημαντικά ζητήματα, το ζήτημα της διαφάνειας τόσο σχετικά με το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις και γίνονται επιλογές όσο και στο πώς και που διατίθενται τα κονδύλια για τις υπηρεσίες υγείας.
Επισήμανε, επίσης, ότι τα συστήματα υγείας και πρόνοιας οφείλουν να σχεδιάζονται και να λειτουργούν προς όφελος του πολίτη, όχι προς όφελος της γραφειοκρατίας, χρειαζόμαστε νέες λύσεις απέναντι στα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του συστήματος υγείας στην Ελλάδα που καταρρέει σήμερα.
Μερικά συγκλονιστικά στοιχεία που προέκυψαν από την συζήτηση
· Ούτε στο παρελθόν ούτε τώρα υπάρχει μια ορθολογική πολιτική δαπανών για τα φάρμακα. Η φαρμακευτική δαπάνη από 2,8 δις το 2005, εκτινάχθηκε σε 5,9 δις το 2009, μειώθηκε σε 2,8 δις το 2012, ενώ τώρα στόχος είναι να μειωθεί στα 2,4 δις ευρώ (το 2014).
· Αν και βελτιώθηκε κάπως η κατάσταση τελευταία σε σχέση με εκρηκτικές καταστάσεις που υπήρξαν κάποιες περιόδους, έχουν εμφανιστεί σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων και μείωση των απαραίτητων ποσοτήτων, ενώ όλο και περισσότεροι πολίτες δεν διαθέτουν τα χρήματα για την ίδια συμμετοχή τους.
· Έχει υποβαθμιστεί η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα, ακόμα και σε αυτά για σοβαρές ασθένειες. Περίπου 100.000 ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να αναζητούντα 214 ακριβά αλλά σοβαρά φάρμακα σε μόνο 138 φαρμακεία συνολικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία και των ασθενών και των δικών τους ανθρώπων.
· 20 νοσοκομεία σε κρίσιμες περιοχές δεν έχουν έστω και έναν φαρμακοποιό.
· Αν και η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες παραγωγούς γενοσήμων φαρμάκων, τα γενόσημα αντιπροσωπεύουν το 18% στο σύνολο των φαρμάκων που καταναλώνονται στη χώρα. Γενικώς, διαπιστώνεται ότι όπου υπάρχει ανταγωνισμός, οι τιμές των φαρμάκων πέφτουν, όσο περισσότερα γενόσημα μπαίνουν στην αγορά.
· Ορισμένες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες έχουν πολιτική να μην δίνουν πλέον φάρμακα αν δεν πληρώνονται άμεσα, λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις αποπληρωμές.
· Ορισμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια υποχρεώνουν τους ασθενείς να αγοράζουν οι ίδιοι τα φάρμακά τους.
· Πολύ άνεργοι κι ανασφάλιστοι ή είναι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες καταφεύγουν συχνά στην φροντίδα των υπηρεσιών μη κυβερνητικών οργανώσεων.
· Η κρίση οδηγεί σε μείωση εξετάσεων και φροντίδας της υγείας, μείωση εμβολιασμών παιδιών
· Πολλοί γιατροί και ασθενείς χάνεις πολύ χρόνο για να μπει απλώς μια σφραγίδα.
· Οι ασθενείς δεν μετέχουν στον σχεδιασμό των πολιτικών για την υγεία, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η συμμετοχή στην συζήτηση
Την ημερίδα χαιρέτισε η κα Ελένη Αλευρίδου, πρόεδρος του ΕΚΠΟΙΖΩ και συντόνισε ο David Hammerstein, ανώτερος αναλυτής πολιτικής, TransAtlantic Consumer Dialogue, Βρυξέλες. Στην εισήγηση του τόνισε ότι ο στόχος της ημερίδας είναι να προτείνει λύσεις για το κοινό πρόβλημα της πρόσβασης στα φάρμακα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Οι προκλήσεις που ένα κοινό σχέδιο λύσης έχει να αντιμετωπίσει είναι το κόστος των φαρμάκων όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και για το δημόσιο σύστημα υγείας, το γεγονός ότι η υγεία των πολιτών είναι πάνω απ’ όλα, δεν μπορούμε να έχουμε υγιείς τράπεζες και άρρωστους πολίτες είπε χαρακτηριστικά, η διαφάνεια, η δικαιοσύνη, η καινοτομία και το γεγονός ότι αν ενωθούμε όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε καλύτερες συμφωνίες στο κόστος των φαρμάκων.
Στο πρώτο πάνελ με θέμα «Η κατάσταση στην Ελλάδα ως προς την πρόσβαση σε σωτήρια για τη ζωή φάρμακα», μίλησαν ηΝίκη Βουδούρη, υπεύθυνη του Ιατρικού Τμήματος της ΜΚΟ «PRAKSIS» η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά την αύξηση των Ελλήνων που ζητούν βοήθεια στα πολυιατρεία της PRAKSIS κατά 500%,˙ο Γιώργος Κασσάρας, Ειδικός Σύμβουλος των Γιατρών του Κόσμου, ο οποίος μίλησε για τη δυσκολία στη πρόσβαση στα φάρμακα των ανασφάλιστων, ο Γιάννης Τούντας, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής της πολιτικής του κοινωνικού κράτους από οριζόντιο σχεδιασμό (το ίδιο για όλους) σε κάθετο (αναλογικά με τα εισοδήματα), έτσι ώστε να προστατευθούν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη. Ο Γιάννης Δαγρές, ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής παρουσίασε με στοιχεία τις συνέπειες της κρίσης στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου. Ο Oliver Moldenhauer παρουσίασε την εκστρατεία για την πρόσβαση στα φάρμακα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αλλά και στοιχεία σχετικά με τα γενόσημα. Ο Σωτήρης Βανδώρος , Λέκτορας Οικονομικών, στο Brunel University of London προσέγγισε οικονομικά τα θέμα. Η Δέσποινα Μακριδάκη, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) αναφέρθηκε στον ρόλο των νοσοκομειακών φαρμακείων αλλά και στην ανάγκη να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε φαρμακοποιούς στα νοσοκομεία της χώρας.
Το δεύτερο πάνελ με θέμα «Βλέποντας μπροστά: Δράσεις για την επίλυση της κρίσης πρόσβασης στα φάρμακα στην Ελλάδα σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα» συντόνισε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου..
Ο Λυκούργος Λιαρόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών Υγείας και Διευθυντής Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στους τρόπους αντιμετώπισης της μαύρης οικονομίας στο χώρο της υγείας μέσω πλαστικής κάρτας και τόνισε πως η βασική απαίτηση της Τρόικας που πρέπει να εφαρμόσει το Υπουργείο Υγείας, είναι η συνολική δαπάνη υγείας να μείνει στο 9% και η δημόσια δαπάνη στο 6% του ΑΕΠ. Ο Νίκος Κεφαλάς,, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen-Cilag Pharmaceuticals περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες λόγω της κρίσης καθώς έγινε μείωση στις δαπάνες για τη φαρμακευτική περίθαλψη κατά 2.7 δις σε χρόνια, ενώ η κατά κεφαλήν δαπάνη για φάρμακα έπεσε από 444 ευρώ το 2009 σε 178 ευρώ το 2014, 80% κάτω από το μέσο όρο των 320 ευρώ στις χώρες της ΕΕ. Απέδωσε πολλά από τα προβλήματα του κλάδου στην περιπλοκότητα της αγοράς φαρμάκου και αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες του ΣΦΕΕ τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με το ΥΥ.
Η Φαίη Κοσμοπούλου, Γενική Διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), εξήγησε τους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή των γενοσήμων φαρμάκων και ιδιαίτερα το μερίδιο αγοράς και τον όγκο που ήταν και παραμένουν μικροί στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε στην επιτυχία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αλλά και στην ανάγκη εντατικών ελέγχων και περαιτέρω εξορθολογισμού των δαπανών. Ο James Love, Διευθυντής της Knowledge Ecology International ανέπτυξε το ειδικότερο θέμα των πατεντών στον τομέα των φαρμάκων και της αποσύνδεσης των δαπανών της έρευνας για νέα φάρμακα από την τιμή τους με στόχο την προσφορά προσιτών φαρμάκων στους ασθενείς.
Ο Νίκος Μανιαδάκης,, Καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας τόνισε την ανάγκη απλοποίησης του περίπλοκου συστήματος χρηματοδότησης του φαρμάκου που έχουμε στην Ελλάδα, το οποίο τελικά καταλήγει σε υψηλές τιμές και μη ικανοποιημένους πολίτες. Η Aurelie Vandeputte, από την Τask Force της Κομισιόν, παρουσίασε τις δράσεις της Task Force στον τομέας της Υγείας στην Ελλάδα και διευκρίνισε ότι ο ρόλος της είναι καθαρά συμβουλευτικός και ότι η χάραξη πολιτικής και οι αποφάσεις ανήκουν στον Υπουργείο Υγείας. Τέλος, η Els Torreele, Διευθύντρια του Access to Medicines initiative, Open Society Foundation παρουσίασε τις προσπάθειες του οργανισμού που διευθύνει και ο οποίος συνεργάζεται με φορείς σε διάφορες χώρες για την προώθηση της καινοτομίας με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης σε προσιτά για τους ασθενείς φάρμακα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου