21/5/10

Δ.Ν.Τ ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ… ΖΗΤΑΝΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ… ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!!

Πολλά τα σενάρια που επικρατούν τον τελευταίο καιρό στην απόφαση που θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να βρει λύση αναπροσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Το να πάρει μία «προσωρινή άδεια» από την Ευρωζώνη, με το δικαίωμα και την υποχρέωση να επιστρέψει αργότερα με μια πιο ανταγωνιστική ισοτιμία, είναι σύμφωνα με τον καθηγητή του Harvard, Martin Feldstein, η καλύτερη λύση για την Ελλάδα. Όπως εξηγεί ο ακαδημαϊκός, που είναι επίσης επίτιμος πρόεδρος του αμερικανικού National Bureau of Economic Research και σύμβουλος του Obama, πρόκειται για μια λύση που θα αρέσει στους κοινοτικούς εταίρους περισσότερο από τις άλλες εναλλακτικές, δηλαδή την επώδυνη προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας, τη διάσωσή της ή την αποχώρησή της από το ευρώ, η οποία κινδυνεύει να προκαλέσει την έξοδο και άλλων χωρών μελών. Με αυτό τον τρόπο, το ευρώ θα επιβιώσει και η ταλαιπωρημένη χώρα μέλος θα έχει βοήθεια προκειμένου να μειώσει τα διπλά ελλείμματά της, εξηγεί ο Feldstein, με άρθρο του που δημοσιεύεται στους Financial Times. Ο ακαδημαϊκός προτείνει την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, με αρχική ισοτιμία 1 ευρώ/1 δραχμή. Οι καταθέσεις και οι υποχρεώσεις των τραπεζών θα συνεχίσουν να εκφράζονται σε ευρώ, ενώ οι μισθοί και οι τιμές θα μετατραπούν σε δραχμές. Εάν η δίκαιη ισοτιμία κριθεί να είναι στις 1,3 δραχμές ανά ευρώ, τότε, οι δυνάμεις της αγοράς θα πιέσουν το ελληνικό νόμισμα κατά περίπου 30%. Εάν δεν υπάρξει παρά μικρός πληθωρισμός στην Ελλάδα, τότε, τα ελληνικά προϊόντα θα γίνουν σημαντικά πιο ανταγωνιστικά τόσο στην εγχώρια όσο και στις ξένες αγορές.

Εάν τελικά συμφωνήσει με το Δ.Ν.Τ. ως αντάλλαγμα για την δανειοδότηση, το ταμείο θα επιβάλει τους δικούς του όρους. Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει ακόμα πιο σκληρά δημοσιονομικά μέτρα με απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων δημιουργώντας ένα νέο μοντέλο εργασιακού καθεστώτος.

-Απολύσεις – διαθεσιμότητες-υποχρεωτικές άδειες-περικοπές των ημερών εργασίας, μισθού και ασφάλισης (4ημερο και 3ημερο) παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας και γίνονται πλέον καθημερινό φαινόμενο εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

-Επιβάλουν δραστική μείωση του προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κ.ά.) και για επέκταση των περικοπών στις αποδοχές και τα επιδόματα με στόχο την εξοικονόμηση πόρων για τη μείωση του ελλείμματος.

-Επίσης προβλέπει μειώσεις προσωπικού στο Δημόσιο μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεων έργου και ορισμένου χρόνου σε ΔΕΚΟ, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς και οργανισμούς που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό και παρέπεμπαν στην Έκθεση προόδου που έχει ήδη αποσταλεί στην Κομισιόν στο πλαίσιο της αυστηρής κοινοτικής επιτήρησης και εποπτείας.

-Οι αλλαγές – υπό τον τίτλο “άρση της μονιμότητας στον δημόσιο τομέα” – αναμένεται να ξεκινήσουν να υλοποιούνται από τα μέσα του 2010 -Με τη διεθνή κρίση, επιχειρείται ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, κατάργηση κάθε εργατικού δικαιώματος και επιβολή ενός ανεξέλεγκτου εργοδοτικού μεσαίωνα. στον οικονομικό πόλεμο της ευρωζώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου