21/7/10

ΤΟ 50% ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΤΑ

Προσοχή στα ψευτοφάρμακα

Φάρμακα με λίγα ή καθόλου ή λάθος δραστικά συστατικά εμφανίζονται όλο και συχνότερα στις χώρες της ΕΕ, απειλώντας τη δημόσια υγεία και την εμπιστοσύνη στις θεραπευτικές αγωγές

Ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει στην ΕΕ η διακίνηση των ψευδεπίγραφων φαρμάκων, καθώς αυξάνεται συνεχώς στην ευρωπαϊκή αγορά απειλώντας τη δημόσια υγεία, αλλά και κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των ασθενών στις θεραπευτικές αγωγές εν γένει.

Όπως επισημαίνει ο αρμόδιος Επίτροπος για Θέματα Δημόσιας Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, Τζον Ντάλι, οι σχετικές ενδείξεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας είναι ανησυχητικές, ενώ στην ΕΕ, σε διάστημα μόνο δύο μηνών το 2008, κατασχέθηκαν 34 εκατ. παραποιημένα δισκία, ποσότητα αυξημένη κατά 380% σε σχέση με το 2005. Αναλύοντας την τρέχουσα κατάσταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τα εν λόγω φάρμακα έχουν καταστεί μια αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία κατά τα τελευταία χρόνια.

Πλαστά τα μισά από το διαδίκτυο

Ειδικότερα, καταγράφεται μια ανησυχητική τάση για παραποίηση ζωτικών φαρμάκων, καθώς εκτός των lifestyle φαρμάκων παραποιούνται όλο και περισσότερο αντικαρκινικά φάρμακα, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά και φάρμακα για ψυχιατρικά νοσήματα. Μάλιστα, εκτός από το διαδίκτυο, οι παραποιητές στοχεύουν όλο και πιο συχνά στη νόμιμη αλυσίδα διανομής, συμπεριλαμβανομένων των εγκεκριμένων χονδρεμπόρων και φαρμακείων.

Για αυτό τον λόγο η Επιτροπή υπέβαλε νομοθετική πρόταση για την πρόληψη της εισόδου ψευδεπίγραφων φαρμάκων στη νόμιμη αλυσίδα εφοδιασμού φαρμάκων, με την οποία επιβάλλονται χαρακτηριστικά ασφάλειας για κάθε συσκευασία φαρμάκου που θα εγγυώνται την ταυτοποίηση, την εξακρίβωση της γνησιότητας και την ιχνηλασιμότητα των φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις πωλήσεις φαρμάκων μέσω διαδικτύου, χωρίς άδεια κυκλοφορίας και με αρνητικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με την ΠΟΥ, περισσότερο από το 50% των φαρμάκων που αγοράζονται μέσω διαδικτύου είναι πλαστά, ενώ παραβιάζουν σαφώς το κοινοτικό δίκαιο αναφορικά με τις απαιτήσεις επισήμανσης, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τις τελωνειακές απαιτήσεις και τις εισαγωγές φαρμάκων.

Όπως ανέφερε στον «Π» πηγή του υπουργείου Υγείας, από τους ελέγχους που γίνονται στην Κύπρο δεν έχουν εντοπιστεί ψευδεπίγραφα φάρμακα, κάτι που εκτιμάται ότι οφείλεται στο μικρό μέγεθος της αγοράς, το οποίο δεν την καθιστά ελκυστική για τους παραγωγούς πλαστών φαρμάκων. Ως ψευδεπίγραφα φάρμακα ορίζονται όσα έχουν λίγα ή καθόλου ή λάθος δραστικά συστατικά, με αποτέλεσμα, λόγω της παραποιημένης τους σύνθεσης, να μην προσφέρουν την αναμενόμενη θεραπεία.

Το μεγάλο κενό στον εντοπισμό των ψευδοφαρμάκων είναι το διαδίκτυο, όπου το εμπόριο φαρμάκων γίνεται ανεξέλεγκτα, δίχως να μπορούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες να επέμβουν στην αλυσίδα της αγοράς, καθώς τα φάρμακα φτάνουν απευθείας στον ασθενή. Αντιθέτως, οι αρχές δεν εκφράζουν ανησυχία για τα φάρμακα που προέρχονται από τα κατεχόμενα, καθώς δεν υπάρχουν σχετικές καταγγελίες, ενώ από τους ελέγχους που γίνονται σε σκευάσματα δεν έχει εντοπιστεί κάποια παραποίηση φαρμάκου. Ιδιαίτερη προσοχή εφιστάται πάντως σε φάρμακα που εντοπίζονται στις κατεχόμενες περιοχές, προερχόμενα από την Τουρκία, τα οποία δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Po;iths

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου