6/7/10

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ... Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΛΑΜΨΕΙ ΛΕΕΙ Ο Π. ΚΟΝΣΟΥΛΑΣ

Στον Εισαγγελέα τα Οικονομικά του Δήμου Βύρωνα - Από την Κακοδιαχείριση Χαρδαλιά ...στην προαναγγελία της Οικονομικής Κατάρρευσης!!!


...μετά από 8 χρόνια Δημοτικής Αρχής Χαρδαλιά...

Τα 18 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ* άγγιξαν τα δάνεια –μόνο για τα έτη 2008 και 2009– ενώ κανένας δεν γνωρίζει το πραγματικό χρέος και τα «κρυφά ελλείμματα» του Δήμου!

*Ακριβές ποσό δανείων 2008-09: 17.880.462,68€

Το 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ* άγγιξαν μόνο οι τόκοι που πλήρωσε ο Δήμος Βύρωνα, δηλαδή οι δημότες, το έτος 2008**! Το ποσό θα καταστεί δυσβάσταχτο από το 2010 και για τα επόμενα χρόνια, λόγω των νέων δανείων που έλαβε η Δημοτική Αρχή Χαρδαλιά το 2009, ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών του Νοέ.'10!

*Ακριβές ποσό τόκων 2008: 935.446,38€!

**Ο ισολογισμός του 2009 δεν έχει δημοσιευθεί.

Με έναν απίστευτο κυνισμό – χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων αυτών των δημόσιων προσώπων που μας βύθισαν τα τελευταία χρόνια στο οικονομικό χάος – ο Δήμαρχος Ν. Χαρδαλιάς προανήγγειλε την οικονομική κατάρρευση του Δήμου Βύρωνα και την – άμεσα επερχόμενη - αδυναμία του να αντεπεξέλθει στις ανειλημμένες υποχρεώσεις του.

Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη 15 Ιουνίου, σε «…μία καθαρά ενημερωτική συνάντηση…» που προκάλεσε ο ίδιος με τους επικεφαλής των δημοτικών Παρατάξεων και τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των κοινωνικών φορέων της πόλης, ανακοίνωσε ότι «...βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, που όμοιά της ο Δήμος δεν έχει ζήσει ποτέ...».

Στην 15λεπτη εισήγησή του ο Ν. Χαρδαλιάς προσπάθησε με δραματικούς τόνους να πείσει ότι η εικόνα που θα συναντάμε εφεξής στην πόλη μας θα είναι εικόνα βρόμικων κοινόχρηστων χώρων και ελλιπών υπηρεσιών καθαριότητας, για την οποία όμως δεν θα ευθύνεται ο ίδιος ως τοπικός άρχοντας, αλλά … η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

«Το βασικότερο ζήτημα είναι ότι για μια σειρά σχεδιασμών, που είχαμε για πάρα πολύ σημαντικά θέματα της καθημερινότητάς μας συναντάμε τοίχο… ενώ το μείζον ζήτημα αφορά τα ζητήματα καθαριότητας» τόνισε ο Δήμαρχος, απειλώντας ότι «δεν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί στη λογική του παραλόγου, λογική ετσιθελική και αλαζονική … ενός κράτους νταβατζή, το οποίο επιλέγει (σσ. να διαχειριστεί) όχι τα δικά του δημοσιονομικά, αλλά (σσ. να μας επιβάλει) το πώς θα διαχειριστούμε τα δημοτικά μας τέλη και την ίδια στιγμή να μην έχουμε το δικαίωμα να παρέχουμε υπηρεσίες στους δημότες μας».

Και κατέληξε τονίζοντας ότι «… παραμένουμε ένας Δήμος που το κουμάντο του το έχει κάνει, αλλά το πόσο θα αντέξουμε δεν το ξέρει κανείς… Αυτό που ζητάω σαν Δήμαρχος είναι στο πλευρό μου να συνταχθείτε όλοι…».

Το οξύμωρο είναι ότι απαντώντας σε παρατήρηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Παναγιώτη Κόνσουλα για τα - 9.500.000 € περίπου - έσοδα, που είχε ο Δήμος τα προηγούμενα χρόνια από το παράνομο δυνητικό τέλος, ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε για μία ακόμα φορά ότι «ο Δήμος έκλεισε με θετικό ισολογισμό, επιλύθηκαν όλα τα προβλήματα της δημοτικής επιχείρησης με οικονομικό διακανονισμό, δεν απολύθηκε κανένας και έχουμε και 3 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία μας… και όλα αυτά χωρίς δανεισμό».

Τα ψέματα όμως τελείωσαν. Ως εδώ. Ακόμα και ο καλύτερος μηχανισμός προπαγάνδας, με καλοπληρωμένους κονδυλοφόρους διαστρέβλωσης της αλήθειας, δεν θα μπορούσε να κρύψει την αλήθεια των αριθμών και της πραγματικότητας. Όπως ακριβώς έπραξε και ο πολιτικός μέντορας του στην διακυβέρνηση του κράτους Κώστας Καραμανλής, άρχισε και ο Νίκος Χαρδαλιάς από τις παραμονές των δημοτικών εκλογών να διαμορφώνει το κλίμα για τις …δυσκολίες που θα ακολουθήσουν.

Η αλήθεια όμως είναι ότι στο Δήμο Βύρωνα δεν υπάρχουν απλά δυσκολίες. Μετά από 7,5 χρόνια απόλυτης εξουσίας και διαχειριστικής ευθύνης του «συστήματος Χαρδαλιά», υπάρχει πλήρες οικονομικό αδιέξοδο στα δημοτικά ταμεία. Η πραγματική υστέρηση στην απόδοση των χρημάτων από την κρατική επιχορήγηση τους πρώτους 5 μήνες του 2010, αντισταθμίστηκε ήδη σε σημαντικό βαθμό από την -δυστυχώς- επιβληθείσα μείωση του μισθολογικού κόστους λόγω των περικοπών στις αποδοχές των εργαζομένων.

Άλλωστε οι περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων έγιναν σε όλους τους Δήμους και η αλήθεια είναι ότι κανένας άλλος Δήμαρχος δεν … αισθάνθηκε την ανάγκη να δημοσιοποιήσει δραματικές προβλέψεις. Είναι άραγε όλοι οι υπόλοιποι δημοτικοί άρχοντες ευτυχείς για τις περικοπές ...ή μήπως ο Δήμαρχος Βύρωνα στήνει σκηνικό για να προλάβει επικοινωνιακά την κατάρρευση;

Η πραγματικότητα είναι ότι η αποστέρηση των εσόδων του παράνομου δυνητικού τέλους - που στην πραγματικότητα σήμαινε αύξηση κατά 76% των δημοτικών τελών τα προηγούμενα τρία χρόνια - δεν εμπόδισε τον Δήμαρχο να δανειστεί υπέρογκα ποσά και να συσσωρεύσει και αυτός με την σειρά του νέες υποχρεώσεις στο δημοτικό χρέος του Βύρωνα.

Με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όλοι υποψιαζόμαστε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, αλλά μας … αρκούσαν ή θέλαμε να πιστεύουμε τις διαβεβαιώσεις ότι όλα πήγαιναν καλά. Με την Δημοτική Αρχή Χαρδαλιά, όλοι διαισθανόμαστε τα χειρότερα, αλλά κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί πια για την πραγματικότητα.

Το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής του Βύρωνα που αποκαλύπτουμε σήμερα, δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένο, αφού τα απολογιστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, για την οικονομική διαχείριση από την δημοτική αρχή Χαρδαλιά, περιήλθαν στα χέρια μας μόνο μετά από εισαγγελική παραγγελία. Βλέπετε ακριβώς πως λειτουργούν στην πράξη, η διαφάνεια και το «εύ πολιτεύεσθαι» του συστήματος Χαρδαλιά.

Οι αριθμοί των οικονομικών απολογισμών και τα λογιστικά παραστατικά του Δήμου αποδεικνύουν - πέραν πάσης αμφιβολίας – ότι η δημοτική αρχή Χαρδαλιά, την τελευταία δημοτική περίοδο (από το 2007 μέχρι και το 2009) εισέπραξε από το παράνομο δυνητικό τέλος περίπου 9.500.000€ περίπου. Οι ψεύτικοι ισχυρισμοί της όμως αποδεικνύονται από το γεγονός ότι – παρά τις διαβεβαιώσεις Χαρδαλιά – μόνο το 2008 και το 2009 εισέπραξε το προϊόν από δάνεια συνολικού ύψους 17.880.462,68 €. Το μέγα ερώτημα λοιπόν που δημιουργείται είναι: αφού αυτά τα χρόνια η Δημοτική Αρχή Χαρδαλιά εισέπραττε το παράνομο δυνητικό τέλος προκειμένου …να αποφύγει την σύναψη νέων δανείων, γιατί τότε χρειάστηκε να προσφύγει σε νέο δανεισμό και μάλιστα τόσο υψηλό;

Η απάντηση είναι απλή. Ο Δήμαρχος έχει χάσει κάθε έλεγχο του κόστους των παρεχομένων υπηρεσιών και το δεύτερο μέγα ερώτημα που τίθεται είναι αν γνωρίζει και ο ίδιος πόσο μας κοστίζουν οι «δωρεάν» κατά τα άλλα δημοτικές υπηρεσίες. Οι δημότες πλέον απαιτούν χαμηλού κόστους και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Και ο Ν. Χαρδαλιάς δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για κανένα από τα δύο.

Σήμερα κανένας δεν γνωρίζει την πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου Βύρωνα, ενώ οι ενδείξεις για κακοδιαχείριση, σπατάλες και ελλείμματα μεγαλώνουν.

Η άρνηση της δημοτικής αρχής να δημοσιοποιήσει τα οικονομικά στοιχεία και να προχωρήσει σε διαχειριστικούς ελέγχους των Νομικών Προσώπων και της Δημοτικής Επιχείρησης, οι γραπτές παρατηρήσεις των Ορκωτών Ελεγκτών στους Ισολογισμούς του Δήμου, οι πρόσφατες δραματικές ανακοινώσεις του Δημάρχου για την οικονομική αδυναμία του Δήμου, τα δάνεια δίχως τελειωμό, οι δυσβάσταχτοι πλέον τόκοι, τα χρέη στους προμηθευτές και οι αυξήσεις των δημοτικών τελών, που τελικά δεν έσωσαν την κατάσταση, ...περιγράφουν την πλήρη αποτυχία της δημοτικής αρχής Χαρδαλιά.

Ο Αννίβας της κατάρρευσης είναι προ των πυλών του Βύρωνα … αν δεν τις έχει παραβιάσει ήδη.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΒΥΡΩΝΑΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ»
Παναγιώτης Κόνσουλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου