1/7/10

ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ – ΣΠΑΥ – ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ


Ο Δήμος Βύρωνα, ο Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και οι Οικολόγοι Πράσινοι διοργάνωσαν δημόσια συζήτηση στις 30 Ιουνίου, στο δημαρχείο της πόλης με θέμα «Υμηττός: Να μην επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί η καταστροφή. Έχει αλλάξει η πολιτική για την προστασία των δασών; Το πάθημα του 2007 (Πάρνηθα, Πελοπόννησος, Εύβοια) και του 2009 (Αν. Αττική) έχει γίνει μάθημα;»

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι ο Υμηττός παραμένει ανοχύρωτος: «Είμαστε έτοιμοι από πλευράς καταστολής, οι εθελοντικές μας ομάδες είναι εξοπλισμένες, ενταγμένες σε συντονισμένο επιχειρησιακό δίκτυο, οι δεξαμενές είναι γεμάτες, η εκπαίδευση έχει ολοκληρωθεί, οι ασκήσεις έχουν γίνει και ενταχθεί στο επιχειρησιακό σχέδιο του Πυροσβεστικού Σώματος. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν έχει καθαριστεί ούτε μισό στρέμμα ξερών χόρτων, ούτε μισό στρέμμα από σκουπίδια. Φέτος ακόμη και το αυτονόητο, οι καθαρισμοί γύρω από την Κατεχάκη που είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ δεν έχουν γίνει. Φέτος, το ίδιο το κράτος ανέλαβε να κάνει τους καθαρισμούς.
 Η δέσμευση της υπουργού ΠΕΚΑ κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη στη σύσκεψη στο ΣΕΚΥΠΣ, ήταν ότι τον Μάιο, 216 εποχικοί εργαζόμενοι θα αποψιλώσουν τα ξερά χόρτα και το δασαρχείο θα αναλάβει τη συντήρηση των δασικών δρόμων. Την ίδια δέσμευση επανέλαβε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Θάνος Μωραΐτης. Βρισκόμαστε στον Ιούλιο και δεν έχει καθαριστεί ούτε μισό στρέμμα. Αν ξεσπάσει φωτιά στον Υμηττό, ο βαθμός δυσκολίας σε σχέση με την κατάσβεση της θα είναι κατά 75% μεγαλύτερος».

Ο Νίκος Χρυσόγελος, στέλεχος των ΟΠ, τόνισε ότι προς το παρόν το πάθημα του 2007 και του 2009 δεν έχει γίνει μάθημα αφού -παρά την καλύτερη προετοιμασία και υποδομές από τους τοπικούς φορείς και τον ΣΠΑΥ για την αντιμετώπιση πυρκαγιών- ακόμα δεν έχουν γίνει από το ΥΠΕΚΑ που έχει αναλάβει την ευθύνη, τα δέοντα -διάθεση πόρων, καθαρισμός του δάσους, πρόσληψη των εποχιακών, οργάνωση δασαρχείου στον Υμηττό. Ήδη από την αρχή του καλοκαιριού πάνω από 30 πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στον Υμηττό, σε περιοχές που θεωρούνται «φιλέτα» -αλλά ευτυχώς έχουν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Παράλληλα απεύθυνε κάλεσμα στα μέλη και τους φίλους των Οικολόγων Πράσινων να συμμετέχουν στις ομάδες Εθελοντικής Δασοπροστασίας.

Στη συζήτηση παρενέβησαν η Μαρία Βιτωράκη, συντονίστρια Θεματικής Ομάδας Περιβάλλοντος και μέλος της Γραμματείας Αττικής των Οικολόγων Πράσινων, και ο Ηλίας Κυριακόπουλος, συνεργάτης Οικολόγων Πράσινων σε θέματα περιβαλλοντικής νομοθεσίας, πολίτες καθώς και άλλα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων.

Πριν τη συνάντηση, τα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων επισκέφτηκαν τον Υμηττό, όπου ενημερώθηκαν από στελέχη του ΣΠΑΥ για τις ενέργειες που έχουν γίνει για τη δασοπροστασία, καθώς και τις παραλείψεις των αρμόδιων υπηρεσιών. Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ, Νίκος Χαρδαλιάς, Δήμαρχος Βύρωνα, τους ενημέρωσε για τις ενέργειες του Δήμου σε θέματα περιβάλλοντος και ειδικότερα για το ώριμο έργο της Πράσινης Διαδρομής που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου