28/9/10

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΕ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ?

Επιτρέπεται η πολιτική διαφήμιση των υποψηφίων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, αρκεί να μην υπερβαίνει το πλαφόν που καθορίζει το άρθρο 7 του Ν. 3870/2010.

Έτσι το ΕΣΡ εξέδωσε διορθωτική οδηγία που αναφέρει:

1. Το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγµατος, κατά το οποίο οι τηλεοπτικοί σταθµοί και οι ραδιοφωνικοί σταθµοί έχουν την υποχρέωση της αντικειµενικής και µε ίσους όρους µετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων.

2. Το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγµατος, κατά το οποίο όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόµου.

3. Τα άρθρα 3 παρ. 22 και 6 παρ. 2 του Ν. 2328/1995, κατά τα οποία οι τηλεοπτικοί σταθµοί και οι ραδιοφωνικοί σταθµοί πρέπει να µεριµνούν για την αντικειµενική ενηµέρωση των πολιτών και τη διασφάλιση της πολυφωνίας.

4. Το άρθρο 5 παρ. 1 στοιχείο δ’ του Π.∆. 100/2000, κατά το οποίο απαγορεύεται η συγκεκαλυµµένη διαφήµιση.

5. Το άρθρο 4 παρ. 2 του Ν. 2863/2000, κατά το οποίο το Εθνικό Συµβούλιο Ραδιοτηλεόρασης µπορεί να απευθύνει σε κάθε δηµόσιο ή ιδιωτικό φορέα και αρχή υποδείξεις σχετικά µε την εφαρµογή των διατάξεων των οικείων νόµων και κανονιστικών πράξεων.

6. Το Π.∆. 77/2003 «Περί κώδικα δεοντολογίας ειδησεογραφικών και άλλων δηµοσιογραφικών και πολιτικών εκποµπών» (ΦΕΚ Α’ 75/28.03.2003), και τους Κανονισµούς 2/1991 «Περί ραδιοτηλεοπτικών προγραµµάτων» (ΦΕΚ Β’ 421/21.6.1991) και 3/1991 «Περί δεοντολογίας ραδιοτηλεοπτικών διαφηµίσεων» του Εθνικού Συµβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΦΕΚ Β’ 538/18.7.1991).

7. Το άρθρο 1 του Ν. 3434/2006 «Περί ρυθµίσεως θεµάτων εθνικών, νοµαρχιακών και δηµοτικών εκλογών».

8. Τα άρθρα 1 παρ. 6, 5 παρ. 4, 6 παρ. 2, 12 παρ. 3 στοιχείο δ’, 7, 16 παρ. 2 του Ν. 3870/2010 «Περί εκλογικών δαπανών συνδυασµών και υποψηφίων και ελέγχου αυτών, κατά τις περιφερειακές και δηµοτικές εκλογές».

9. Την ανάγκη παροχής διευκρινίσεων προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθµούς σχετικά µε τον τρόπο εφαρµογής και τον τρόπο ελέγχου τήρησης της ισχύουσας νοµοθεσίας που διέπει την ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της προεκλογικής περιόδου των περιφερειακών και δηµοτικών εκλογών από 7ης Σεπτεµβρίου 2010 έως 7ης Νοεµβρίου 2010.

Απευθύνει προς όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθµούς της χώρας την εξής οδηγία:

Άρθρο 1

Σκοπός - Πεδίο εφαρµογής

Η παρούσα Οδηγία έχει ως σκοπό την εφαρµογή των κανονιστικών ρυθµίσεων που ισχύουν κατά την περίοδο από 7ης Σεπτεµβρίου 2010 έως και την Κυριακή 7η Νοεµβρίου 2010 ηµεροµηνία διεξαγωγής των περιφερειακών και δηµοτικών εκλογών. Η ισχύς της Οδηγίας επεκτείνεται και µέχρι την Κυριακή 14η Νοεµβρίου 2010 κατά την οποία ενδέχεται να λάβει χώρα δεύτερη επαναληπτική εκλογική αναµέτρηση.

Άρθρο 2

Γενικές αρχές και ειδικές διατάξεις

1. Οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθµοί κατά τη µετάδοση των πάσης φύσεως εκποµπών (ενηµερωτικών, ειδησεογραφικών, ψυχαγωγικών, σατιρικών και άλλων συναφών) που αναφέρονται άµεσα ή έµµεσα στις περιφερειακές και δηµοτικές εκλογές της 7ης Νοεµβρίου 2010, οφείλουν να τηρούν τις αρχές της αντικειµενικότητας, της αµεροληψίας και της ισοτιµίας.

2. Η παρουσίαση των σχετικών θεµάτων στα δελτία ειδήσεων ή στις λοιπές εκποµπές των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθµών δε θα πρέπει να γίνεται και από πλευράς χρόνου κατά τρόπο που να ευνοεί ένα συγκεκριµένο συνδυασµό ή µεµονωµένους υποψηφίους. ∆εν επιτρέπεται η παντός είδους άµεση ή έµµεση, δωρεάν ή µε αµοιβή ή µε άλλου είδους αντάλλαγµα προβολή συγκεκριµένου υποψηφίου προσώπου ή συνδυασµού, εκτός και εάν πρόκειται για διαφήµιση κατά τα οριζόµενα στις παραγράφους 5 και επόµενες του άρθρου αυτού.

3. Κατά τη µετάδοση εκποµπών ή πληροφοριών σχετικών µε τις περιφερειακές και δηµοτικές εκλογές οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθµοί οφείλουν να προβάλλουν τις θέσεις και τις δραστηριότητες όλων των συνδυασµών υποψηφίων τηρώντας τους κανόνες της αντικειµενικότητας, της ίσης κατανοµής του χρόνου παρουσίασής τους, όπως και της ισοµερούς παρουσίασής τους στις ζώνες τηλεθέασης.

4. Οι τοπικοί και δηµοτικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθµοί οφείλουν να τηρούν αυστηρά τους όρους αντικειµενικότητας, ισοµέρειας και ίσης κατανοµής χρόνου της παρ. 3 και να µη µεροληπτούν υπέρ των προσώπων και των συνδυασµών που συγκροτούν την παρούσα δηµοτική ή νοµαρχιακή αρχή, να µην προβάλλουν προνοµιακά αυτούς και να µην προβαίνουν σε συγκεκαλυµµένη διαφήµιση αυτών.

5. Απαγορεύονται οι κάθε είδους διαφηµίσεις συνδυασµών υποψήφιων περιφερειαρχών, αντιπεριφερειαρχών, δηµάρχων, περιφερειακών και δηµοτικών συµβούλων όταν υπερβαίνουν το από το άρθρο 7 του Ν. 3870/2010 προβλεπόµενο όριο.

6. Κατά τη µετάδοση των διαφηµίσεων των συνδυασµών πρέπει να τηρούνται οι κανόνες δεοντολογίας της κειµένης νοµοθεσίας. Οι διαφηµίσεις πρέπει να περιέχουν σαφή µνεία του συνδυασµού ή του υποψηφίου, ο οποίος τις παρήγαγε, και να µην προβάλλουν µηνύµατα που έχουν ως αποτέλεσµα την προσβολή της προσωπικότητας συγκεκριµένων προσώπων ή του κύρους και της αξιοπρέπειας συγκεκριµένου συνδυασµού.

7. ∆εν επιτρέπεται η άρνηση µετάδοσης διαφήµισης, παρά µόνον αν διαπιστωθεί παραβίαση της κειµένης νοµοθεσίας ή των αρχών αυτής της Οδηγίας.

8. Οι διαφηµίσεις πρέπει να διαχωρίζονται σαφώς από το υπόλοιπο πρόγραµµα και τις λοιπές διαφηµίσεις. Της µετάδοσής τους προηγείται, για µεν τους τηλεοπτικούς σταθµούς, κάρτα µε περιεχόµενο «ακολουθεί πολιτική διαφήµιση», για δε τους ραδιοφωνικούς σταθµούς ηχητικό µήνυµα µε το ίδιο περιεχόµενο. Οι αναγγελίες αυτές δεν επαναλαµβάνονται, εφόσον µεταδίδονται περισσότερα από ένα µηνύµατα σε συνέχεια.

9. Οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθµοί υποχρεούνται να µη προβαίνουν σε γνωστοποίηση προς το κοινό των αποτελεσµάτων δηµοσκοπήσεων που τυχόν θα έχουν διεξαχθεί κατά την έξοδο από τα εκλογικά τµήµατα (exit polls) πριν από την 19:00 ώρα της ηµέρας της ψηφοφορίας.

10. Οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθµοί έχουν, και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, µεταξύ των άλλων την υποχρέωση τήρησης των εξής διατάξεων: α.) Του άρθρου 9 του π. δ. 100/2000, που αφορά τους όρους άσκησης του δικαιώµατος επανόρθωσης σε περίπτωση προσβολής των δικαιωµάτων που αναφέρονται στη συγκεκριµένη διάταξη, β) Του άρθρου 3 παρ. 12 του ν. 2328/1995 που αφορά στην υποχρέωση διατήρησης αρχείων µαγνητοφωνηµένων και µαγνητοσκοπηµένων εκποµπών, όπως αυτές µεταδίδονται ή αναµεταδίδονται, στην τελική τους µορφή µε τις τυχόν διακοπές για µετάδοση διαφηµίσεων κ. ο. κ. για ένα διάστηµα τριών (3) µηνών από την ηµέρα µετάδοσης.

11. ∆εν επιτρέπεται η µετάδοση µηνυµάτων κοινωνικού περιεχοµένου του άρθρου 3 παρ. 21 ν. 2328/1995, τα οποία προβάλλουν αµέσως ή εµµέσως το έργο των υποψηφίων.

12. Στις περιπτώσεις διεξαγωγής επαναληπτικής εκλογής, η παρουσίαση των υποψηφίων είναι ισότιµη και ο διατιθέµενος χρόνος είναι ίσος για τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους συνδυασµούς.

Άρθρο 3

Περιορισµός εµφανίσεων υποψηφίων προσώπων

1. Οι εµφανίσεις των υποψηφίων σε πάσης φύσεως εκποµπές δηµόσιων ή ιδιωτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθµών ελεύθερης λήψης, φορείς παροχής κάθε µορφής συνδροµητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, κατά τη διάρκεια του διµήνου που προηγείται της ηµεροµηνίας διεξαγωγής των εκλογών επιτρέπονται, ως εξής:

α. Σε κάθε τηλεοπτικό σταθµό εθνικής εµβέλειας επιτρέπεται η εµφάνισή τους δύο (2) φορές.

β. Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθµό τοπικής ή περιφερειακής εµβέλειας, επιτρέπεται η εµφάνισή τους µία (1) φορά.

γ. Ως εµφανίσεις, κατά την έννοια της παρούσας παραγράφου, θεωρούνται:

i. οι προσωπικές συνεντεύξεις των ανωτέρω υποψηφίων,

ii. η συµµετοχή τους σε οργανωµένες συζητήσεις, περιλαµβανοµένων και εκείνων που εντάσσονται στα δελτία ειδήσεων, και

iii. η κάλυψη, κατόπιν αιτήµατος τους της προεκλογικής τους δραστηριότητας.

Για την κάλυψη της προεκλογικής δραστηριότητας υποψηφίου και τη θεώρησή της ως εµφάνιση του υποψηφίου από συγκεκριµένο ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθµό θα πρέπει να διατυπωθεί ρητώς σχετικό αίτηµα από τον υποψήφιο. ∆εν θεωρείται ως εµφάνιση κατά την έννοια του άρθρου αυτού οποιαδήποτε εµφάνιση υποψηφίου που γίνεται µε την τρέχουσα επαγγελµατική του ιδιότητα και δεν σχετίζεται µε τις περιφερειακές – δηµοτικές εκλογές.

2. Οι επικεφαλής των συνδυασµών, καθώς και οι αντιπεριφερειάρχες είναι δυνατόν να µετέχουν σε οργανωµένες συζητήσεις, χωρίς περιορισµό αριθµού εµφανίσεων, µέχρι την ανακήρυξη των υποψηφίων και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κληθεί να συµµετάσχουν, τουλάχιστον, τρεις (3) ακόµη συνυποψήφιοι τους για την αυτή περιφερειακή ή δηµοτική αρχή. Μετά την ανακήρυξη των συνδυασµών στις ανωτέρω συζητήσεις απαιτείται η πρόσκληση για συµµετοχή των δύο τρίτων (2/3) τουλάχιστον των ανακηρυχθέντων υποψηφίων για την αυτή περιφερειακή ή δηµοτική αρχή. Οι σταθµοί οφείλουν να φροντίσουν -µε κατάλληλη εναλλαγή των προσκαλουµένων στις συζητήσεις- για την ίση, κατά το δυνατόν, εµφάνιση όλων των υποψηφίων, ώστε να διασφαλιστεί η πολυφωνία και η αντικειµενική πληροφόρηση των πολιτών. Σε περίπτωση επαναληπτικής εκλογής καλούνται υποχρεωτικά οι επικεφαλής των συνδυασµών για την αυτή περιφερειακή ή δηµοτική αρχή.

3. Εµφανίσεις, κατά την έννοια της παραγράφου 1γ’ του παρόντος, υποψηφίων που είναι ήδη αιρετά µονοπρόσωπα όργανα της αυτοδιοίκησης, δεν υπόκεινται στους ανωτέρω περιορισµούς, εφόσον οφείλονται σε έκτακτα και απρόβλεπτα γεγονότα και σχετίζονται µε την άσκηση των αρµοδιοτήτων τους στον οικείο Ο.Τ.Α.

4. Απαγορεύεται στους υποψηφίους να παρουσιάζουν αµέσως ή εµµέσως κάθε είδους εκποµπές, κατά τη διάρκεια του διµήνου που προηγείται της ηµεροµηνίας διεξαγωγής των εκλογών, οι οποίες µεταδίδονται από δηµόσιους και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθµούς, ελεύθερης λήψης. Για τον χαρακτηρισµό προσώπου ως υποψηφίου εξετάζεται η µε κάθε τρόπο δηµόσια αναγγελία της υποψηφιότητάς του και δεν απαιτείται η επίσηµη αναγγελία του, κατά τους όρους του νόµου.

Άρθρο 4

Ειδική υποχρέωση ενηµέρωσης του Ε Σ Ρ

Όλοι οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθµοί οφείλουν να ενηµερώνουν το ΕΣΡ για τις κάθε είδους εκποµπές τους (συµπεριλαµβανοµένων των «ένθετων» αφιερωµάτων κατά τη διάρκεια των δελτίων ειδήσεων) που αφορούν την προεκλογική περίοδο, παραθέτοντας τα εξής ελάχιστα στοιχεία: τίτλος εκποµπής, ηµέρα, ώρα και διάρκεια µετάδοσης, ονοµατεπώνυµο παραγωγού και παρουσιαστή εκποµπής, ονοµατεπώνυµα προσκεκληµένων προσώπων, όνοµα περιφέρειας ή δήµου και ονοµασία του συνδυασµού που τυχόν εκπροσωπούν. Τα στοιχεία αυτά θα συµπληρώνονται υποχρεωτικά στην ειδική φόρµα που βρίσκεται στην κεντρική σελίδα του ΕΣΡ (www.esr.gr ) και θα αποστέλλονται στο ΕΣΡ µέσω ηλεκτρονικού ταχυδροµείου στη διεύθυνση ekloges@esr.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. την επόµενη ηµέρα. Παράλληλα, τα ίδια στοιχεία θα αποστέλλονται στο ΕΣΡ και µε τη µορφή εγγράφου.

news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου