29/10/10

Η ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ ΤΩΝ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Κ. ΔΙΑΚΟΣ

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη αιχμαλωσία των δεφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, Κώστας Διάκος, δήλωσε:
Σε μία εποχή όπου παρατηρείται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και προβληματισμός της κοινής γνώμης σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων και όταν οι αντιδράσεις κατά της χρήσης ζώων σε ζωολογικούς κήπους, τσίρκα και δελφινάρια αυξάνονται παγκοσμίως, είναι απαράδεκτο η πολιτεία να παραμένει απλός θεατής συμβάλλοντάς με την αδράνειά της στην κακομεταχείρισή τους.
Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχουν σοβαρά επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι ζωολογικοί κήποι και τα δελφινάρια προωθούν αλλαγή στάσης των επισκεπτών τους, ή ότι έχουν θετικό εκπαιδευτικό αντίκτυπο ή ότι συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού.
Αντιθέτως υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα ζώα υποφέρουν σημαντικά σε περιβάλλον αιχμαλωσίας καθώς κανένας ζωολογικός κήπος ή δελφινάριο δε μπορεί να αντικαταστήσει το φυσικό περιβάλλον και να καλύψει τις φυσικές ανάγκες των ζώων. Η φύση δεν μπορεί να αντιγραφεί σε μια περίφραξη ή μία δεξαμενή, και κατά συνέπεια, η πολυπλοκότητα της συμπεριφοράς των ζώων δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε συνθήκες αιχμαλωσίας.
Είναι επιτακτική ανάγκη να εξετάσουμε την ηθική και εκπαιδευτική αξία της κράτησης ζώων σε αιχμαλωσία σε σχέση με το πνεύμα της διατήρησης της ελεύθερης άγριας ζωής και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Πρέπει να αγωνιστούμε για τη διαμόρφωση μίας σαφούς στάσης που θα διατηρήσει τα άγρια ζώα με την προστασία των οικοτόπων τους και όχι με τον εγκλεισμό τους και την καταπίεση των φυσικών ενστίκτων τους!
Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου