1/10/10

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Ο ΑΙΝΣΤΑΙΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...



249

Βρέθηκε κάποτε ο Αϊνστάιν σε μία δεξίωση και συζητούσε με φίλους του επιστήμονες, όταν τον πλησίασε κάποιος καλεσμένος και τον ρώτησε αν μπορεί να λάβει μέρος στη συζήτηση. Ο Αϊνστάιν που ήταν ιδιαίτερα δεκτικός με τους συνανθρώπους του δεν θέλησε να στεναχωρήσει τον καλεσμένο και τον ρώτησε «Τι βαθμό IQ (άι κιου) έχετε;». Ο καλεσμένος απάντησε 120.
Τότε ο επιστήμονας τον ρώτησε «ποια είναι γνώμη σας για την σκοτεινή ενέργεια του σύμπαντος που απ’ ότι φαίνεται ευθύνεται για την επιταχυνόμενη διαστολή του;».

Αμέσως μετά τον πλησίασε άλλος καλεσμένος και τον παρακάλεσε να συμμετέχει και αυτός στη συζήτηση. Ο Αϊνστάιν ρώτησε και αυτόν ποιο ήταν το IQ του και ο καλεσμένος του απάντησε 80. Τότε ο Αϊνστάιν τον ρώτησε «τι προτείνετε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας;».

Πλησίασε και τρίτος καλεσμένος λέγοντας ότι έχει βαθμό IQ 60 και ότι ήθελε κι’ αυτός να συμμετέχει στη συζήτηση. Τότε ο επιστήμονας τον ρώτησε «Πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εξέλθει από την οικονομική κρίση που έχει περιέλθει;»

Στη συνέχεια πλησίασε με το ίδιο αίτημα ένας άλλος προσκεκλημένος. Ο Αϊνστάιν ρώτησε το βαθμό IQ του και ο καλεσμένος του απάντησε 20. Τότε ο Αϊνστάιν του λέει «Έσκισε η Πανάθα εχθές μεγάλε, ε;»

Τι κοινό έχει το ανέκδοτο με τον Αϊνστάιν και τις δημοτικές εκλογές;

Ένας φίλος μου προχθές με ρώτησε αν θεωρώ τον υποψήφιο δήμαρχο που στηρίζω ικανό. Η ερώτηση αυτή με οδήγησε να γράψω αυτό το άρθρο. Το διακύβευμα λοιπόν των εκλογών αυτών δεν είναι ποιος από τους υποψήφιους δημάρχους είναι ικανός και ποιος όχι. Ασφαλώς και οι πέντε υποψήφιοι (προς το παρόν), είναι ικανότατοι άνθρωποι, επιφανείς πολίτες της Αλμωπίας, μορφωμένοι, γνώστες της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιτυχημένοι επαγγελματίες, σωστοί οικογενειάρχες. Νομίζω λοιπόν πως είναι υπεράνω κριτικής η αξιοσύνη τους. Στις εκλογές λοιπόν θεωρώ, ότι δεν κρίνονται οι ικανότατοι, έτσι κι’ αλλιώς, πέντε αυτοί συμπολίτες μας. Στις εκλογές θα κριθούν αυτοί που θα στελεχώσουν τους συνδυασμούς των πέντε και αυτοί κάθε άλλο παρά υπέρ άνω κριτικής είναι.

Είναι γνωστό και ας μην κρυβόμαστε, ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι στελεχώνουν τα ψηφοδέλτιά τους με όποιους έχουν διαθέσιμους και όχι με αυτούς που θα ήθελαν, αφού συνήθως ικανότατοι συμπολίτες μας απέχουν από την ενασχόλησή τους με τα κοινά, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ή και λόγω απαξίωσης, με αποτέλεσμα στα ψηφοδέλτια όλων των παρατάξεων να παρεισφρύουν γνωστά λαμόγια και τυχοδιώκτες που προσβλέπουν σε οικονομικό «ρεφάρισμα» της επαγγελματικής ή κοινωνικής τους αποτυχίας. Ασφαλώς ο κάθε υποψήφιος θα κριθεί για το πώς θα διαχειριστεί το στελεχικό δυναμικό του, αλλά νομίζω πως αυτό έρχεται δεύτερο. Το πρώτο και κυριότερο είναι το ποιο στελεχικό δυναμικό έχει να διαχειριστεί.

Και για να συνδέσω τις απόψεις μου με το προαναφερόμενο ανέκδοτο, η ερώτηση που απευθύνω στους συμπολίτες μου, αλληγορικά πάντα, είναι η εξής : Στο νέο δήμο της αλλαγής... ο νέος δήμαρχος θα μπορεί να συζητάει με τα στελέχη του για το σύμπαν και τη θεωρία των υπερχορδών ή θα αρκεστεί μοιρολατρικά να μιλάει για την Πανάθα; Έ μεγάλε, έ;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου