13/3/14

Η ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ'': Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ.





·          

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΥΕΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΠΕΡΕΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ''
 
Επιλεγήκατε ως υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής. Πώς κρίνετε την νυν περιφερειακή διοίκηση για το έργο της; 

Και μόνο το γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής, η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας μας, που συγκεντρώνει το 35.4% του συνολικού πληθυσμού της χώρας και παράγει σχεδόν το 3% του ΑΕΠ, παραμένει άγνωστη στους πολίτες, νομίζω ότι λέει πολλά για το πώς αντιλαμβάνεται η νυν διοίκηση τη λειτουργία της Περιφέρειας. Με όρους αδιαφάνειας, μακριά από τους πολίτες και τον δημοκρατικό τους έλεγχο. Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο των αποφάσεων, ο Περιφερειάρχης δεν όρθωσε το ανάστημά του κατά των μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης. Συμπαρατάχθηκε, συμπορεύτηκε, τις δικαιολόγησε. Και θυμίζω εδώ τη στάση της νυν διοίκησης στο θέμα του Ελληνικού και της πλήρους συμφωνίας της με τα σχέδια ξεπουλήματος του χώρου του πρώην αεροδρομίου. Και αυτό σε βάρος της δημιουργίας μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού Πρασίνου, δηλαδή με δένδρα, όπως προτείνουν οι όμοροι Δήμοι. Θυμίζω επίσης τη συμφωνία της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας στην δήθεν «ανάπτυξη» του παράκτιου μετώπου όπως την επιδιώκει το ΤΑΙΠΕΔ. Δηλαδή με τσιμεντοποίηση και καταστροφή της απαράμιλλης ομορφιάς των παραλιών της Αττικής. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα την περιοχή του Αστέρα Βουλιαγμένης. Επίσης, σε ό,τι αφορά στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής, παρά τις υπάρχουσες δυνατότητες παρέμβασης της Περιφέρειας, κι ενώ χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης ένδειας μην μπορώντας καν να πληρώσουν τα χαράτσια της ΔΕΗ, ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας δεν είναι στραμμένος προς τις κοινωνικές ανάγκες και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής ως στοιχειωδώς θα ώφειλε. Αν μάλιστα δει κανείς το πού στρέφεται το έργο της σημερινής Διοίκησης - π.χ. ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, εκποιήσεις, έργα αμφίβολης αποτελεσματικότητας -, διαπιστώνει το τεράστιο έλλειμμα (και) στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

·         Με τις αρμοδιότητες του Καλλικράτη και τη μετατροπή της Περιφέρειας σε εργαλείο της κεντρικής εξουσίας, η νυν Διοίκηση αλλάζει τη χρήση γης, ‘’αδειοδοτεί’’ διεθνείς και εσωτερικούς επιχειρηματικούς ομίλους για τη λεηλασία της δημόσιας γης, αρχαιολογικών χώρων, ακτών, κ.α. Έχετε μία τεράστια εμπειρία ως νυν βουλευτής, ποιοι είναι οι δικοί σας στόχοι και μέσα από ποιους άξονες σκοπεύετε να δώσετε τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών;

Εμείς έχουμε μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για το ρόλο και το έργο της Περιφέρειας Αττικής, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι το μακρύ χέρι του κράτους στα τοπικά ζητήματα. Η περιφέρεια Αττικής μπορεί και πρέπει να γίνει μοχλός ανάπτυξης στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με σεβασμό στο περιβάλλον, με δημιουργία θέσεων εργασίας, με αλληλεγγύη, με κοινωνική συνοχή. Η πατρίδα μας σήμερα βιώνει, εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας μια πρωτόγνωρη, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ανθρωπιστική κρίση. Η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να γίνει το προπύργιο αντίστασης, αλληλεγγύης και ελπίδας και βάλει τις βάσεις για να αποκτήσει ξανά ο τόπος την αξιοπρέπειά του.
·         Τι πραγματικά διακυβεύεται στις προσεχείς δηµοτικές και περιφερειακές εκλογές;
Εκείνο που διακυβεύεται είναι το μέλλον της χώρας. Και το λέω αυτό, γιατί αν υπερψηφιστούν οι δήθεν ακομμάτιστοι ή οι όψιμα αντιμνημονιακοί υποψήφιοι, τους οποίους στηρίζει, κλείνοντας το μάτι η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, κάνοντας, άκρως υποκριτικά λόγο, για "αυτοδιοικητικές προσωπικότητες", τότε είναι βέβαιο ότι θα έχουμε συνέχιση της ίδιας καταστροφικής πολιτικής και στα δύο επίπεδα. Και στο κυβερνητικό και στο αυτοδιοικητικό. Είναι απολύτως βέβαιο ότι το βράδυ του δεύτερου γύρου, οι κυβερνώντες θα σπεύσουν να χαιρετίσουν τη "νίκη της αυτοδιοίκησης" στην περίπτωση που κερδίσουν οι εντέχνως από αυτούς υποστηριζόμενοι υποψήφιοι και θα συνεχίσουν την ίδια πορεία απομείωσης της δημοκρατίας, οικονομικών περιστολών, απολύσεων υπό τον μανδύα της "διαθεσικότητας" και ούτω καθεξής. Και το χρέος θα παραμείνει μη βιώσιμο, και η ανεργία στα ύψη ενώ στον ορίζοντα θα διαγράφεται και η μελλοντική νέα δανειοδότηση προκειμένου για προσδεθεί με ισχυρότερες αλυσίδες η χώρα μας στο άρμα των δανειστών. Αν όμως το βράδυ της 25ης Μαίου η συγκυβέρνηση της ανθρωπιστικής καταστροφής λάβει ένα καταλυτικό μήνυμα που δεν θα επιδέχεται καμία αμφισβήτηση, τότε τα πράγματα θα αλλάξουν. Θα γίνει φανερή η δυσαρμονία της κυβέρνησης με το εκλογικό σώμα και θα ανοίξει ο δρόμος για εκλογές. Γιατί τούτη η κυβέρνηση έχει απωλέσει πλέον τη λαϊκή νομιμοποίηση. Και ο τόπος έχει ανάγκη να γυρίσει σελίδα. Να βρει την αξιοπρέπειά του. Να ζήσουν ξανά οι άνθρωποί του.
·         Ο θεσμός της Περιφερειακής Διοίκησης εν΄όψει μνημονίου στα μεγάλα θέματα του Μητροπολιτικού πάρκου, Αστέρα Βουλιαγμένης, Μαρίνα Αλίμου, κ.α, τι μπορεί να προσφέρει στους αδύναμους πλέον πολίτες;
Εκείνο που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, εκείνο που εκτίμησαν οι πολίτες το 2012 και τον ανέδειξαν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι η συνέπεια λόγων και έργων. Δεν υποσχεθήκαμε ούτε υποσχόμαστε τον ουρανό με τ'άστρα. Εκείνο που λέμε, και στηριζόμαστε στη σπουδαία δουλειά που έχει γίνει από τον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής, είναι ότι έχουμε πρόγραμμα και προτάσεις έτσι ώστε η Περιφέρεια να παίξει δυναμικό ρόλο, στο πλευρό των πολιτών, κατά της τσιμεντανάπλασης, κατά της εκχώρησης δημόσιων υποδομών και πόρων. Για να γίνει επιτέλους η Αττική χώρος ζωής, μέσα από τη δημιουργία Μητροπολιτικού πάρκου, μέσα από τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα λιμανιών όπως αυτό της Ύδρας, του Αλίμου, του Πόρου και της Νέας Επιδαύρου, κ.α., μέσα από τη δημιουργία χώρων άθλησης και πολιτισμού. 

·         Πως κρίνετε τη στάση που κράτησαν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις στην περιφέρεια τα τρία τελευταία χρόνια;

Θα σας απαντήσω σε δύο επίπεδα. Αναφορικά με τις παρατάξεις και αναφορικά με το θεσμικό επίπεδο. Σε ό,τι αφορά λοιπόν στις παρατάξεις, η προσκείμενη στη ΝΔ παράταξη στήριξε τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της διοίκησης Σγουρού, είτε επρόκειτο για το Ελληνικό είτε πρόσφατα, στις 11 Φεβρουαρίου, για την υπερψήφιση της Γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έργων Ανάπτυξης της μαρίνας του Αλίμου, στο πλαίσιο της πολιτικής εκποίησης της δημόσιας περιουσίας που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ. Ταυτίστηκε δηλαδή με το ΠΑΣΟΚ, όπως συμβαίνει και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι του ΛΑΟΣ ενώ το ΚΚΕ, από την πλευρά του, συνέχισε τον δικό του μοναχικό δρόμο, ανακαλύπτοντας και στην Περιφέρεια, στο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, τον… «ταξικό εχθρό», που πρέπει να κτυπηθεί αλύπητα… Η ΔΗΜΑΡ, σε κεντρικά ζητήματα, συμπορεύτηκε με τις κεντρικές επιλογές Σγουρού, σε αντίθεση με τους οικολόγους που από τη δική τους σκοπιά, άσκησαν κριτική.
Στο θεσμικό επίπεδο, Ο τρόπος που λειτουργεί η Περιφέρεια, λόγω Καλλικράτη, ενίσχυσε την εξουσία του περιφερειάρχη και αποδυνάμωση κάθε αντιπολιτευτική φωνή. Η δε πλειοψηφία του – 61 Περιφερειακοί Σύμβουλοι επί συνόλου 101 - δημιουργήθηκε χάρη στο ισχυρά πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, και δεν επέτρεψε ποτέ συνθέσεις και λύσεις εντός των συλλογικών οργάνων ούτε και έκφραση της κοινωνίας των πολιτών και των κινημάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου