5/11/10

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΟΥΚΑΛΑ, ΠΡ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΤΟΕ : ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ, ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΛΕΞΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ... [ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ]…


Δημήτρης Τσουκαλάς (π.Πρόεδρος ΟΤΟΕ- αντιπρόεδρος της UNI-EUROPA)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος με την Αιμιλία Τζίβα, έχει 4 παιδιά και ζει στο Ηράκλειο Αττικής. Έχει σπουδάσει Οικονομικά και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στα Ναυτιλιακά στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας. Μιλάει Αγγλικά, Ιταλικά, Γαλλικά, Γερμανικά.

Όλη του τη ζωή εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα. Είναι Υπάλληλος της Ολλανδικής Τράπεζας ABN-AMRO , πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων και Αντιπρόεδρος του Eυρωπαϊκού Εργασιακού συμβουλίου με έδρα το Άμστερνταμ.

Δραστηριοποιήθηκε στο ΠΑΣΟΚ και την ΠΑΣΚΕ Τραπεζών από την ίδρυσή της

Επί σειρά ετών ήταν μέλος του Προεδρείου της ΟΤΟΕ και Πρόεδρος της ΟΤΟΕ μέχρι το 2006. Συνέδεσε το όνομά του με τους μεγάλους αγώνες για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις.

Υπήρξε Εκπρόσωπος των Ελληνικών Συνδικάτων στην οργανωτική επιτροπή για τη διεξαγωγή των Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Φόρουμ και σε δράσεις σε Λίβανο –Παλαιστίνη-Σερβία-Βοζνία - Αλγερία και Κύπρο ενάντια στον πόλεμο και την κατοχή σε δύσκολες και επικίνδυνες στιγμές της ιστορία τους

Συνέβαλε στην ίδρυση συνδικάτων στις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης Ρουμανία- Βουλγαρία-Σερβία – Σκόπια – Βοσνία-Αλβανία –Μαυροβούνιο-Μολδαβία-Αρμενία –Γεωργία αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων με τα συνδικάτα της Κύπρου και της Τουρκίας.

Σήμερα είναι εκλεγμένος αντιπρόεδρος της UNI-EUROPA (Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση του τομέα των Υπηρεσιών) που εκπροσωπεί 9.000.000 εργαζόμενους στην Ευρώπη.

Ολόκληρη η πολιτική και συνδικαλιστική του δράση εμπνέεται από την προσπάθεια για Ενωτική Δράση των εργαζομένων σε Ελληνικό και Διεθνές Επίπεδο, για αλληλεγγύη και συνεργασία των Λαών , Χωρίς ρατσισμούς, Ξενοφοβία, πολέμους.

Αγωνίζεται για Κοινωνική Δικαιοσύνη και γιατί πιστεύει ότι ένας άλλος κόσμος δεν είναι μόνο εφικτός αλλά και αναγκαίος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ, πρ. Πρόεδρος της ΟΤΟΕ : Υποψήφιος  Αντιπεριφερειάρχης  ΒΟΡΕΙΟΥ Τομέα Αθηνών, με το συνδυασμό «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» με επικεφαλής τον καθηγητή ΑΛΕΞΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ
Ποτέ μου δεν διάλεξα το ρόλο του παθητικού παρατηρητή των εξελίξεων. Ούτε τώρα θα το κάνω
κε Τσουκαλά είστε γνωστός ως πρ. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ). Τι σας έκανε να είστε υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοέμβρη;
Σήμερα η πατρίδα μας περνάει τις πιο δραματικές στιγμές από τη μεταπολίτευση. Η υπαγωγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ) και η αποδοχή του Μνημονίου διαμορφώνουν μια νέα καταθλιπτική πραγματικότητα για την Ελληνική κοινωνία. Ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο νέος, ο συνταξιούχος, όλη η μεσαία τάξη όπως διαμορφώθηκε στην Ελλάδα βλέπουν το επίπεδο της ζωής τους να καταρρακώνεται, τα δικαιώματα τους να καταστρατηγούνται και το μέλλον τους να είναι αβέβαιο όσο ποτέ.
Οι περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου είναι μία σημαντική ευκαιρία για αφύπνιση του λαού, και διαμόρφωση ενός εναλλακτικού σχεδίου για την Αττική που σήμερα στενάζει από την αποανάπτυξη, τη φτώχεια, την ανεργία, τη μιζέρια. Το μνημόνιο θέλει την περιφέρεια φοροεισπρακτικό μηχανισμό όργανο στις βουλές της τρόικα.
Σε ποιο περιβάλλον γίνονται αυτές οι εκλογές;
Οι  κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας της τελευταίας πενταετίας που με  ληστρικό και εγκληματικό τρόπο βάθυναν τις δομικές αδυναμίες της Εθνικής οικονομίας, αποδόμησαν το κράτος πρόνοιας και την εργασία και αμαύρωσαν το διεθνές κύρος της χώρας. Τον Οκτώβρη του 2009 ο Ελληνικός λαός αγανακτισμένος από τη διαφθορά και την ανυποληψία στην οποία βύθισε τη χώρα η κυβέρνηση Καραμανλή, έδωσε ξεκάθαρη εντολή στο ΠΑΣΟΚ να ανορθώσει το κοινωνικό κράτος, να καταργήσει τους αντεργατικούς νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης και να συγκρουστεί με τα συμφέροντα και τη διαπλοκή.
Σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις ότι «λεφτά υπάρχουν», η κυβέρνηση φάνηκε αδύναμη ή ανίκανη να διαχειριστεί την οικονομική κατάσταση της χώρας και την οδήγησε στην έκθεση στις απειλές «των ΑΓΟΡΩΝ». Η κρίση ελλείμματος μετατράπηκε σε κρίση δανεισμού. Η χώρα διασύρθηκε ως αφερέγγυα και ο Ελληνικός λαός ως ο πιο διεφθαρμένος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ενώ ο κλοιός που έστησαν οι διεθνείς τοκογλύφοι στη χώρα έσφιγγε επικίνδυνα, η κυβέρνηση αντί να διαπραγματευτεί τους όρους δανεισμού της χώρας, παραδόθηκε στους δανειστές και στο νεοφιλελεύθερο διευθυντήριο του ΔΝΤ. Οι δανειστές πέραν των υψηλότατων επιτοκίων επέβαλαν την πιο σκληρή πολιτική λιτότητας και εξαθλίωσης του Ελληνικού λαού που γνώρισε ποτέ ο τόπος.
Πρώτα πετσόκοψαν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που συκοφαντήθηκαν ως υπαίτιοι όλων των δεινών του τόπου, έπειτα μπήκαν στο στόχαστρο οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ και του ιδιωτικού τομέα και στη συνέχεια οι συνταξιούχοι που είδαν να χάνονται δύο συντάξεις μέσα σε μία μέρα. Συρρικνώθηκαν οι αποζημιώσεις, υπονομεύτηκαν οι  κλαδικές συμβάσεις,  αυξήθηκε το όριο  των απολύσεων, με αποτέλεσμα κάθε μήνα να προστίθενται στρατιές ανέργων που στο τέλος του 2011 θα φθάσουν το 1.000.000. Οι Εργαζόμενοι μένουν απροστάτευτοι στο έλεος των ορέξεων των εργοδοτών. Μόνοι κερδισμένοι από την πολιτική αυτή οι Βιομήχανοι, οι Τραπεζίτες και οι 100 οικογένειες που λυμαίνονται το δημόσιο πλούτο.

Κόντρα στην επίσημη γραμμή του ΠΑΣΟΚ;
Μετά από 35 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στο ΠΑΣΟΚ και στους αγώνες του λαού μας παραμένω πιστός στο τετράπτυχο του οράματος με το οποίο γαλουχηθήκαμε, μεγαλώσαμε, αγωνιστήκαμε, συγκρουστήκαμε. Για εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και δημοκρατικές διαδικασίες.
Το κίνημα ΠΑΣΟΚ είναι ο φυσικός ιδεολογικός μου χώρος. Είναι βασικό αναντικατάστατο κύτταρο της προσωπικότητάς μου. Ήταν και είναι για μένα τρόπος ζωής. Τα οράματα του για μια Ελλάδα εθνικά ανεξάρτητη και κοινωνικά δίκαιη με χάραξαν ανεξίτηλα και λειτούργησαν ως πυξίδα στον πολιτικό και προσωπικό μου προσανατολισμό. Από τη θέση της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ της Αθήνας, τη θέση του Γραμματέα της ΠΑΣΚΕ Τραπεζών, τη θέση του Προέδρου της ΟΤΟΕ και από αρκετές άλλες θέσεις σε Ελληνικό και διεθνές επίπεδο αγωνίστηκα για την ενότητα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, εμπνευσμένος από τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ.
Το ξήλωμα όμως του κοινωνικού κράτους, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας ,η υποταγή στα διαπλεκόμενα συμφέροντα, είναι γεγονός. Προσωπικά ποτέ μου δεν διάλεξα το ρόλο του παθητικού παρατηρητή των εξελίξεων. Ούτε τώρα θα το κάνω. Δε θα μείνω απαθής, αδρανής ούτε στάσιμος.  Με τη στασιμότητα δεν αλλάζουμε τίποτα.
Γιατί όχι με το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Δημαρά;
Δυστυχώς το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Δημαρά είναι απόλυτα διαβρωμένο από την οικογένεια Μητσοτάκη. 23 υποψήφιοι με προεξέχοντα τον 1ο Αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Κουρούση πρώην πρόεδρο της ΟΝΕΔ προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Όλοι του κλίματος Μπακογιάννη-άρα υπέρ του μνημονίου. Πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο χωρίς κανένα ιδεολογικό περιεχόμενο.
Γιατί με το ψηφοδέλτιο του Αλέξη Μητρόπουλου;        
Στο χέρι όλων μας είναι η περιφέρεια Αττικής να γίνει ο βασικός πυλώνας θεσμικής αντίδρασης του λαού, ακύρωσης του μνημονίου στην πράξη, σύνδεσμος αλληλεγγύης και κοινωνικής οικονομίας. Η περιφέρεια Αττικής θέλει μία ηγεσία με εμπειρία, με γνώση αλλά πάνω από όλα με βούληση και κότσια να διαπραγματευθεί με την τρόικα και την κυβέρνηση αλλά και να αντιδρά σε επιβαλλόμενες αντιλαϊκές πολιτικές.
Το ψηφοδέλτιο «Αττική συνεργασία-Όχι στο μνημόνιο», είναι το όχημα του κόσμου της εργασίας, των ανέργων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων, των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου. Από αυτούς αποτελείται- σε αυτούς απευθύνεται.
Για το λόγο αυτό συντάσσομαι με την προσπάθεια του καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλου. Συμμετέχω στην κοινή προσπάθεια συνεύρεσης του κόσμου της βάσης του ΠΑΣΟΚ, του Σοσιαλιστικού χώρου, της ριζοσπαστικής αριστεράς και της οικολογίας.
ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνετε στους ψηφοφόρους;
Η πλειοψηφία του κόσμου και κυρίως των νέων, θεωρεί ότι Όλοι είναι ίδιοι και μετεκλογικά ασυνεπείς και επιλέγει την αποχή ως μέσο διαμαρτυρίας. Η αποχή όμως, ευνοεί την ίδια πολιτική που τους καταδυναστεύει.
Τους καλώ όλους να στείλουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα, ότι είμαστε παρόντες, αποφασίζουμε εμείς για το μέλλον μας επιλέγοντας την πολιτική που δίνει αξιοπρέπεια στον πολίτη και δύναμη στην πατρίδα. Η ψήφος μας έχει δύναμη-ας τη χρησιμοποιήσουμε για ένα καλύτερο αύριο.
Δημήτρης Τσουκαλάς:  τηλέφωνα επικοινωνίας, 6978113903-6972084711

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου