26/6/11

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ 3 ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΜΑΜΟΥΘ ΤΟΥ Χ. ΚΟΡΤΖΙΔΗ


Ρεαλιστική πρόταση της αντιπολίτευσης για το θέμα της  σύναψης δανείου από τη Διοίκηση του Δήμου

Συνδημότισσες, συνδημότες

Χρειάζεται να έχεις όραμα, στόχους, ικανότητα, τόλμη και αποφασιστικότητα για να διοικήσεις ένα μεγάλο δήμο, όπως είναι ο δήμος μας. Επίσης, να διαθέτεις γνώσεις και ικανότητα για να χειριστείς την καθημερινότητα και να επιλύεις έγκαιρα και αποτελεσματικά τα, πολλές φορές, σύνθετα οικονομικά θέματα.

Δυστυχώς, με τη μέχρι σήμερα πορεία της, η διοίκηση του δημάρχου κ. Χρ. Κορτζίδη έχει αποδείξει ότι δεν διαθέτει τίποτα από  αυτά τα αναγκαία χαρακτηριστικά. Νομίζει ότι με τη διαρκή συνθηματολογία της, τη διαστρέβλωση της αλήθειας και τις αστείρευτες επικοινωνιακές τακτικές της μπορεί να αποκρύψει από τους πολίτες την αδυναμία της να διοικήσει το μεγάλο δήμο μας, και, ΚΥΡΙΩΣ, να διαχειριστεί τα οικονομικά του. 

Ο δήμαρχος προτίμησε με τις πολυδιαφημισμένες «λαϊκές μαζώξεις» του και τις χιλιάδες ανακοινώσεις του, που δυστυχώς τις πληρώνουμε όλοι, να παραπληροφορεί σκόπιμα τους πολίτες για την δήθεν υπερχρεωμένη Αργυρούπολη. Προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά, αυτό τον βόλευε, αυτό έκανε. Το ψέμα όμως έχει κοντά πόδια. Τα επίσημα στοιχεία απογραφής για την κατάσταση των 325 δήμων της χώρας, τοποθετούν ξεκάθαρα τον δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης δεκάδες θέσεις μακριά από τους 54 υπερχρεωμένους δήμους της χώρας!!

Τελευταίος από όλους τους δήμους της χώρας, κατέθεσε για το 2011 ένα πλασματικό Προϋπολογισμό χωρίς καμία Εισηγητική Εκθεση, προφανώς, για να μην αντιληφθούν οι  πολίτες την παντελή έλλειψη οράματος και στόχων για την πορεία του δήμου και, κυρίως για την ανάπτυξή του. Αλλά για πια ανάπτυξη μιλάμε, αφού η λέξη «ανάπτυξη» δεν υπήρξε ποτέ στο λεξιλόγιό του κ. Κορτζίδη!

Το Μάρτιο ανακοίνωσε ότι θέλει να πάρει δάνειο 4 εκ ευρώ. Τώρα, τρεις μήνες μετά, ζήτησε να πάρει δάνειο 7 εκ ευρώ, δηλαδή σχεδόν υπερδιπλάσιου ύψους!! Μέσα σε 90 μόλις μέρες!! Αυτό αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει ο δήμαρχος και η διοίκησή του τα σοβαρά ζητήματα του δήμου μας!!

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, οι τρείς παρατάξεις μας από κοινού, ανήσυχες για την πορεία του δήμου και σεβόμενες το ρόλο τους ως μιας παραγωγικής και όχι στείρας αντιπολίτευσης, μελέτησαν και υπέβαλλαν στο Δ.Σ πλήρως τεκμηριωμένη πρότασή τους για το πραγματικό ύψος δανείου που θα μπορούσαμε να πάρει ο δήμος, αντί εκείνου των 7 εκ ευρώ που θέλει να συνάψει ο κ. Χρ. Κορτζίδης.

Συγκεκριμένα και ξεκάθαρα εξηγήσαμε στη διοίκηση και προτείναμε:

Δεν γίνεται αποδεκτό το ποσό των 7 εκ ευρώ που ζητά να πάρει ο δήμαρχος, μιας και :
1.        Για τα 3 εκ ευρώ που αφορούν ασφαλιστικές εισφορές και  λογαριασμούς ΕΥΔΑΠ,  έχει ήδη γίνει σχετική ρύθμιση και ο δήμος πληρώνει τις δόσεις αυτές άτοκα.
2.      Περίπου 1 εκ. ευρώ που αφορούν χρέη σε εργολάβους και προμηθευτές, δεν μπορεί να τους τα πληρώσει ο δήμος, λόγω ύπαρξης διαφόρων νομικών προβλημάτων. Π.χ. υπάρχουν έργα στα οποία η Επίτροπος έχει κάνει καταλογισμό  και θα πληρωθούν μετά από δικαστικούς αγώνες που συνήθως διαρκούν πάνω από 8 χρόνια. Υπάρχουν προμηθευτές που έχασαν αυτές τις δίκες. Υπάρχουν εταιρείες, όπως η Πετρελαϊκή, που έκλισε  λόγω λαθρεμπορίου και δεν μπορεί να πληρωθεί. Υπάρχει από το 1985 ένα χρέος στον Ενιαίο Σύνδεσμο Αττικής που έχει παραγραφεί. Υπάρχει ένα χρέος προς την κοινή διαδημοτική επιχείρηση που όμως οι δήμοι αποφάσισαν από κοινού να μην το πληρώσουν κλπ

ΣΥΝΟΛΟ: 4 εκ ευρώ

Αντί του υπολειπόμενου από τα 7 εκ ποσού των 3 εκ ευρώ προτείναμε:  

Να ξεχρεώσει ο δήμος με το δάνειο τους 212 μικροεργολάβους (για ποσά κάτω των 30.000 ευρώ στον καθένα από αυτούς).         Σύνολο ποσού για δανεισμό 850.000 ευρώ.
Στους υπόλοιπους 14 μεγαλοεργολάβους να δοθούν τα μισά από τα  χρωστούμενα σε αυτούς συνολικού ύψους για δανεισμό 1.150.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα να πληρωθούν από την ΣΑΤΑ, δηλαδή από τα χρήματα που παίρνει ο δήμος από το κράτος τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για έργα (ανέρχονται στο ποσό του 1 εκ ευρώ το χρόνο).

Ετσι, το συνολικό ποσό του δανείου που χρειάζεται και θα μπορούσε να πάρει ο δήμος για να εξοφλήσει τους εργολάβους ανέρχεται στο ποσό των 2 εκ ευρώ.   

Επειδή δε το δάνειο αυτό θα αρχίσει να εξοφλείτε από το 2012, ο δήμος μπορεί να διαθέτει το ποσό των 80.000 ευρω το μήνα (όσο θα είναι το τοκοχρεολύσιο ) για να εξοφλήσει και τα χρέη των νομικών προσώπων του.

Επιπλέον, προτείναμε τη σύναψη και ενός δεύτερου δανείου 2 εκατ ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για αναχρηματοδότηση παλιότερου δανείου, έτσι ώστε ο δήμος να επιτύχει ένα ετήσιο οικονομικό όφελος ύψους 150.000 ευρώ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:

Μελετώντας και σταθμίζοντας από κοινού όλα τα δεδομένα που μπορούν να αξιοποιηθούν προς το συμφέρον του δήμου προτείναμε στον κ. Κορτζίδη, αντί του δανείου – μαμούθ των 7 εκ ευρώ, να συνάψει δύο δάνεια των 2 εκ ευρώ το καθένα, ένα για αποπληρωμή των εργολάβων και το άλλο για αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων του δήμου.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΑΦΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΥΤΗ ΠΡΌΤΑΣΗ ΜΑΣ !!

Ρωτάμε τον κύριο Κορτζίδη,

Γιατί θέλει να πάρει αυτό το δάνειο – μαμούθ των 7 εκ ευρώ που τελικά μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τη λειτουργία του δήμου;
Γιατί αρνείται να δεχτεί μια τεκμηριωμένη πρόταση που ελαχιστοποιεί το κόστος δανεισμού του δήμου και δεσμεύει για συγκεκριμένη χρήση τα χρήματα του δανείου;
Γιατί μοιράζει ανεξέλεγκτα υποσχέσεις και παροχές και ταυτόχρονα προβαίνει σε καταναλωτικές δαπάνες για ανούσιες φανφάρες, θεάματα κλπ;


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ     ΧΑΡΗΣ ΠΑΣΒΑΝΤΙΔΗΣ      ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΠΑΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου