20/1/13

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΜΙΣΘΙΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ-ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ-ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ



Tο 2013 μέσα σε όλες τις αλλαγές που φέρνει, θέτει και νέα δεδομένα στις αμοιβές των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η Εγκύκλιος, που έστειλε σε δήμους και περιφέρειες ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, η οποία έχει εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου, περιγράφει όλες τις αλλαγές που επέφερε η ψήφιση το νέου Μεσοπρόθεσμου:
-Μειώνεται κατά 50% η αντιμισθία των προέδρων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, η οποία αποσυνδέεται πλέον από αυτήν των δημάρχων και των περιφερειαρχών.
- Καταργούνται πλήρως από την 1/1/2013 οι αποζημιώσεις των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων και κάθε είδους επιτροπών δημοτικών συμβουλίων για τη συμμετοχή τους στις σχετικές συνεδριάσεις. Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο η μείωση των αποδοχών των γενικών γραμματέων επιφέρει αυτόματα μείωση και της αντιμισθίας, που καταβάλλεται στους Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες, στους Δημάρχους, Αντιδημάρχους, καθώς και στους υπαλλήλους ειδικών θέσεων 1ου και 2ου βαθµού.
Ο βασικός µμισθός του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου και του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης από 1.1.2013 διαμορφώνεται στο ποσό των 3.450 ευρώ. Το επίδομα θέσης ευθύνης παραμένει στο ποσό των 1000 ευρώ και τα έξοδα παράστασης στο ποσό των 300 ευρώ.
• Οι νέες αποδοχές Δημάρχων και Αντιδημάρχων:
Μετά από τις σχετικές αλλαγές οι αποδοχές των παραπάνω κατηγοριών διαμορφώνονται από1-1-2013, ως εξής:
Γενικός Γραµµατέας Υπουργείου 4.750,00 ευρώ
Γενικός Γραµµατέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης 4.750,00 ευρώ
Περιφερειάρχης 4.275,00 ευρώ
Αντιπεριφερειάρχες 3.206,25 ευρώ
Δήµαρχοι άνω 100.000 κατοίκων 4.275,00 ευρώ
Δήµαρχοι 20.000 -100.000 κατοίκων 3.420,00 ευρώ
Δήµαρχοι κάτω των 20.000 κατοίκων 2.565,00 ευρώ
Αντιδήµαρχοι άνω 100.000 κατοίκων 2.137,50 ευρώ
Αντιδήµαρχοι 20.000 -100.000 κατοίκων 1.710,00 ευρώ
Αντιδήµαρχοι κάτω των 20.000 κατοίκων 1.282,50 ευρώ
• Οι νέες αποδοχές δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, προέδρων και συνεργατών
Με τις νέες διατάξεις η αντιμισθία των Προέδρων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, αποσυνδέεται πλέον από αυτήν των δημαρχών και των περιφερειαρχών αντίστοιχα και μειώνεται, από 1-1-2013, κατά 50%. Η μείωση θα γίνει επί του ποσού που θα τους καταβληθεί στις 31.12.2012. Η αντιμισθία όλων των παραπάνω κατηγοριών καθορίζεται, ως εξής: Λόγω της μείωσης των αποδοχών των υπαλλήλων των ειδικών θέσεων 1ου και 2ου βαθµού, μειώνονται ανάλογα και οι αποδοχές των ειδικών συμβούλων, ειδικών συνεργατών και επιστημονικών συνεργατών των Περιφερειών (πρώην ΝΑ), καθώς και των Δήµων και Συνδέσµων Δήµων. Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο στην περίπτωση των Διοικητών, Υποδιοικητών, των Προέδρων, Αντιπροέδρων,  Διευθυνόντων Συµβούλων, καθώς και των µελών του Διοικητικού Συµβουλίου των Νοµικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου των Δήµων και των Περιφερειών,  συμπεριλαμβανομένων των Συνδέσµων των Ο.Τ.Α., αλλά και των ανωνύµων εταιρειών, στις οποίες οι Οργανισµοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης µόνοι τους ή περισσότεροι από κοινού κατέχουν ποσοστό πάνω από το 50% του µετοχικού κεφαλαίου (π.χ. κοινωφελείς επιχειρήσεις, αναπτυξιακές ανώνυµες Ο.Τ.Α. κλπ), οι αποδοχές, οι αποζηµιώσεις, τα έξοδα παράστασης και οι πάσης φύσεως αµοιβές µειώνονται κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από1.1.2013. Από τις αρχές του έτους με Κοινή Υπουργική Απόφαση καταργείται το χρονοεπίδομα για τους δικηγόρους με έμμισθη εντολή. Η απόφαση θα αφορά δικηγόρους των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ. 
• Επιλογή ανάμεσα σε μισθούς
Εντωμεταξύ, με δική του εγκύκλιο, το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκαθαρίζει πως θα αμείβονται οι αιρετοί που είτε είναι δημόσιοι υπάλληλοι, είτε λαμβάνουν σύνταξη, καθώς πλέον θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στις αποδοχές τους.  Έτσι πλέον, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι δικαιούνται να επιλέξουν είτε την αντιμισθία, είτε τις πλήρεις αποδοχές που είχαν στην οργανική τους θέση, εφόσον πρόκειται για υπαλλήλους του δημοσίου. Σε περίπτωση που είναι συνταξιούχοι και επιλέξουν να λαμβάνουν την αντιμισθία θα συνεχίσουν να εισπράττουν και το 30% της σύνταξής τους, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, «σε περίπτωση λήψης αντιμισθίας, τα θέματα απόληψης της σύνταξής τους συνεχίζουν να διέπονται από τις διατάξεις των οικείων ασφαλιστικών τους οργανισμών». Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οι Δήμαρχοι και οι Αντιδήμαρχοι όλων των δήμων, ανεξαρτήτως πληθυσμού, εξακολουθούν να λαμβάνουν υποχρεωτικά ειδική άδεια για όλο το διάστημα της θητείας τους, όπως προέβλεπε το άρθρο 93 του Καλικράτη.
Η σχετική άδεια θεωρείται δεδομένη ακόμα και αν δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον ενδιαφερόμενο. Επίσης οι δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι, οι οποίοι είναι ιατροί του Ε.Σ.Υ. και έχουν εκλεγεί σε δήμους κάτω των 5.000 κατοίκων έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν είτε την αντιμισθία είτε το μισθό της οργανικής τους θέσης. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που ασκούν το ιατρικό επάγγελμα σε δυσπρόσιτες περιοχές ο νόμος προβλέπει ότι θα λαμβάνουν τόσο την προβλεπόμενη αντιμισθία, όσο και τις αποδοχές της οργανικής τους θέσης.
Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι οι σχετικές δαπάνες στην περίπτωση επιλογής από τους αιρετούς των πλήρων αποδοχών της οργανικής τους θέσης, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη, όπου αυτές προβλέπονται θα βαρύνουν τον προϋπολογισμού του δήμου. Όμως οι αναλογούσες εισφορές του ασφαλισμένου από την 1η Ιανουαρίου του 2013  βαρύνουν τους αιρετούς. Όπως υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο, όσοι αντιδήμαρχοι δε δικαιούνται αντιμισθία, λαμβάνουν τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης ή σε περίπτωση που είναι συνταξιούχοι λαμβάνουν τη σύνταξή τους. Οι σχετικές δαπάνες των αποδοχών της οργανικής τους θέσης, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη, θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του οικείου δήμου. Οι δαπάνες στην περίπτωση λήψης από τους αιρετούς της σύνταξής τους βαρύνουν τον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό.
Επίσης, δικαίωμα επιλογής μεταξύ αντιμισθίας και αποδοχών οργανικής θέσης θα έχουν, οι πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων δήμων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, οι πρόεδροι Συνδέσμων των οποίων ο πληθυσμός των μελών του συνολικά είναι άνω των 200.000 κατοίκων, καθώς και οι Συμπαραστάτες του Δημότη και της Επιχείρησης όλων των δήμων. Στην περίπτωση που τα πρόσωπα αυτά είναι συνταξιούχοι έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν είτε την αντιμισθία, είτε παραιτούμενοι αυτής, τη σύνταξή τους. «Σε περίπτωση λήψης αντιμισθίας, τα θέματα απόληψης της σύνταξής τους συνεχίζουν να διέπονται από τις διατάξεις των οικείων ασφαλιστικών τους οργανισμών».   Όλοι οι παραπάνω ενδιαφερόμενοι θα πρέπει για φέτος και μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2013 να καταθέσουν σχετική δήλωσή, τόσο στο Δήμο, όσο και στο φορέα της οργανικής τους θέσης ή στον φορέα χορήγησης σύνταξης. Ο νόμος προβλέπει ότι «η άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας συνεπάγεται τη διακοπή της καταβολής των αποδοχών της οργανικής θέσης του ενδιαφερομένου ή της σύνταξης». Σε κάθε δημοτική περίοδο η δήλωση πρέπει να υποβάλλεται εντός δέκα ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων τους ως αιρετών.
xtypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου