12/2/13

ΜΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (ΜΙΣΘΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ Η ΕΝΟΙΚΙΑ) ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΠΕΡΙΠΟΥ 2,5 ΕΚ. ΜΙΚΡΟ-ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΧΕΙ ΧΡΕΗ ΩΣ 3.000 ΕΥΡΩ), ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που είχε δει το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, έλαβε την τελική του μορφή τις τελευταίες ημέρες, ενώ σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων ΔΟΥ της χώρας, υπό την προεδρία του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες.

Μιλώντας στο ρ/σ "Βήμα", ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης ερωτηθείς για τις αποκλίσεις στα έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, τόνισε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα αδυναμίας πληρωμής εκ μέρους πολλών φορολογουμένων και σημείωσε ότι σε συνεργασία με τον κ. Θεοχάρη εξετάζεται ρύθμιση για διευκόλυνσή τους.

Ο κ. Θεοχάρης έδωσε στους επικεφαλής των ΔΟΥ το περίγραμμα των κινήσεων:

Αρχικά θα ζητείται από τους οφειλέτες να προσέλθουν για να τακτοποιήσουν το χρέος τους εντός 20 ημερών, είτε εφάπαξ είτε με ρύθμιση. Θα δίνεται μάλιστα κωδικός για την αποπληρωμή μέσω τράπεζας.

Το δεύτερο "χτύπημα" από του υπουργείο Οικονομικών θα έχει πιο αυστηρό ύφος, προειδοποιώντας με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα.

Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, οι εφορίες θα προχωρούν σε κατασχέσεις. Οι πολίτες θα ενημερώνονται με εξώδικο και κατόπιν θα γίνεται η οριστική κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, καταθέσεων, κ.τλ.


Να σημειωθεί ότι από τους 2,5 εκ. οφειλέτες που αφορά το μέτρο, οι 2,3 εκ. έχουν χρέη προς την εφορία κάτω των 3.000 ευρώ. 100.000 οφειλέτες έχουν χρέη από 3.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ, 5.770 οφειλέτες έχουν χρέη από 300.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ και 1.500 οφειλέτες χρωστούν ο καθένας πάνω από 1 εκ. ευρώ.

Η λύση αυτή επιλέχθηκε από το υπουργείο για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα που έχουν πάρει την κατιούσα κυρίως λόγω μη είσπραξης του ΦΠΑ, καθώς έχει πέσει η κατανάλωση, απειλώντας με εκτροχιασμό τον προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ότι στα χρέη προς το κράτος περιλαμβάνονται ακόμη και οφειλές όπως ΦΠΑ, τέλος ακινήτων, πρόστιμα του ΚΟΚ και της δημοτικής αστυνομίας, διόδια, ακόμη και πρόστιμα για μη ακύρωση εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες που έχουν μεταφερθεί στην εφορία.

Ενδεικτικό της οικονομικής αδυναμίας που βρίσκονται οι πολίτες είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρώσει το "χαράτσι" της ΔΕΗ 550.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε σενάρια για τροποποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ώστε να χαμηλώσει ο πήχης της αναγκαστικής είσπραξης με "θύματα" μισθούς και συντάξεις από τα 1.000 στα 600 ευρώ. Σε σχετική ανακοίνωση μιλά για "σενάριο φαντασίας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου