12/2/13

AΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ... Το νέο βιβλίο του Πάνου Τότσικα για την Ηλιούπολη


ΣΧΟΛΙΟΝΤΟΡΑ....''Όταν η έξω μαρτυρία μ' αγγίζει... τότε η αλήθεια είναι μέσα μας.... 
Το καινούργιο βιβλίο του Πάνου Τότσικα, είναι ένα συναισθηματικό βιβλίο, με συγκλονιστικές μαρτυρίες, καλογραμμένο με το γνωστό γλαφυρό ύφος του Πάνου. 
Προσωπικά με έχει αγγίξει και εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλα βιβλία, γιατί  ο χρόνος της ανάγνωσης και της σωστής ενημέρωσης [ειδικά στο σήμερα] πρέπει να κυλάει ουσιαστικά
Εύχομαι να υπάρξουν και άλλοι μιμητές και εκφραστές της Ιστορίας και του Πολιτισμού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας!

Το βιβλίο μου «Αναμνήσεις και Μαρτυρίες» αποτελεί συνέχεια του βιβλίου μου «Εδώ, Κάποτε …Συμβολή στην ιστορία της Ηλιούπολης» που εκδόθηκε το 2005 από τις εκδόσεις ΚΨΜ, το οποίο αναφέρεται τόσο στην αρχαία όσο και στην νεώτερη  ιστορία της περιοχής όπου σήμερα βρίσκεται η Ηλιούπολη, από το «τσιφλίκι Καρά» (1830) και το  «μικρό χωρίδιον Καρά» των 94 κατοίκων (1890), στη δημιουργία της Ηλιούπολης (1925) και στην μετεξέλιξή της σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους.


Στο παρόν έργο επιχειρείται η αναζήτηση και ανάδειξη της «ανεπίσημης ιστορίας» της Ηλιούπολης, από το 1925 και μετά, όπως προκύπτει από συζητήσεις που έκανα με επιλεγμένα πρόσωπα και από την παράθεση επιλεγμένων δημοσιευμάτων και κειμένων. Παρατίθενται μαρτυρίες της Γαβριέλλας Χαμογεωργάκη που περιλαμβάνονται στα εννέα «βιβλιαράκια» της που εκδόθηκαν από το 1987 έως το 2004, της Υβόννης Δεμίρη, του Γιώργου Σταυρόπουλου, συνομιλίες με αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που έδρασαν στην Ηλιούπολη, όπως η Ζωή Πετροπούλου- Κριτζιλάκη και ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, συνέντευξη του Θανάση Λώλα στο περιοδικό «Ακάλυπτος Χώρος» (1986), αποσπάσματα από το βιβλίο του Χαρίλαου Μηχιώτη «Δραματική Πορεία» και από την μπροσούρα «Οι Ανατολικές Συνοικίες τον Δεκέμβρη του 1944», μια δημοσιευμένη το 1970 συνομιλία του Θ. Παπαϊωάννου με τον Θοδ. Παλαμίδη, πρώτο Πρόεδρο της Κοινότητας Ηλιούπολης, αποσπάσματα από μαρτυρίες δημοτικών παραγόντων για τις πρώτες ώρες στην Ηλιούπολη του χουντικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 καθώς και το κείμενο «Νοέμβρης 1973: Μαθητικές κινήσεις κόντρα στη Χούντα». Τέλος παρατίθενται αποσπάσματα κειμένων του Κώστα Πουλάδη, του Ανδρέα Λάζαρη- Καρούσου και του Γιώργου Βοζίκα που αναδεικνύουν ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας της Ηλιούπολης, καθώς και ένα ρεπορτάζ στην «Ελευθεροτυπία» του Γιάννη Κανελλάκη (1980).

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά την Γαβριέλλα Χαμογεωργάκη για την δυνατότητα που μου έδωσε να συμπεριλάβω σ’ αυτόν τον τόμο αποσπάσματα από τα « βιβλιαράκια» της, με πολύτιμα στοιχεία από την ιστορία της πόλης μας. Ακόμη, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Ζωή Πετροπούλου- Κριτζιλάκη για τις εξαιρετικής σημασίας μαρτυρίες της για την ΕΠΟΝ στην Ηλιούπολη και τον Διαμαντή Μαυροδόγλου για τη συμβολή του στην ανάδειξη της δραστηριότητας του ΕΛΑΣ στην Ηλιούπολη, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτής της έκδοσης και πρώτα απ’ όλους τον Στράτο Ιωακείμ και τον Φώτη Λύκο για κάποιες από τις φωτογραφίες του που περιλαμβάνονται στο βιβλίο αυτό.

Πάνος Τότσικας





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου