12/2/13

ΕΝΑ ΑΙΙΣΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ "ΑΘΗΝΑ", ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΗΔΗ ΑΝΕΠΙΤΥΧΩΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.


Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την απόφαση της κυβέρνησης να “εξορθολογίσει” τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και με ακόμη ένα πρόχειρο σχέδιο “αναδιαμόρφωσης” του χώρου της παιδείας.Η πείρα μας από τον "Καλλικράτη" μας δίδαξε την προχειρότητα και την ανεπάρκεια των κυβερνητικών “μεταρρυθμιστικών σχεδίων” που αποσκοπούν σε συγχωνεύσεις. Έχουμε διδαχθεί ότι τα εν λόγω...
“μεταρρυθμιστικά σχέδια” είναι ανεπαρκή , χαρακτηρίζονται από προχειρότητα και αναπόφευκτα δημιουργούν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την κατάργηση του ΑΤΕΙΘ, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με πλήρη λειτουργία, με ιστορία 40 ετών, ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, εξειδικευμένο εξοπλισμό αλλά και στρατηγική θέση κοντά στην βιομηχανική περιοχή αλλά και σε περιοχές αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Συγκεκριμένα 12 τμήματα πλήττονται από τα οποία καταργούνται 2 τμήματα και τα υπόλοιπα 10 μεταφέρονται. Με τις αλλαγές αυτές απαξιώνεται το εκπαιδευτικό Ίδρυμα, απαξιώνονται 8.000 φοιτητές, οι οικογένειές τους, το διδακτικό προσωπικό και φυσικά η τοπική κοινωνία που θα υποστεί τεράστιο οικονομικό και αναπτυξιακό πλήγμα . Στο συγκεκριμένο σχέδιο απουσιάζει ο ορθολογικός στρατηγικός σχεδιασμός καθώς δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε η χωροθέτηση, ούτε οι υποδομές ούτε το επίπεδο εκπαίδευσης.


Το ΑΤΕΙΘ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας και η υποβάθμισή του θα έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο, καθώς ενισχύει όχι μόνο την εκπαίδευση αλλά και την ευημερία του Δήμου μας. Οι αλλαγές του σχεδίου ΑΘΗΝΑ δημιουργούν ανασφάλεια σε πολλούς φοιτητές αλλά και στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Οι ελλείψεις στη φοιτητική μέριμνα θα γίνουν ακόμη πιο έντονες.

Η κατακραυγή για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι αυτονόητο ότι το υπάρχον σχέδιο προτάσεων στο χώρο της παιδείας δεν υπακούει σε επιστημονικά κριτήρια και θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση τόσο στους φοιτητές όσο και στις τοπικές κοινωνίες οι οποίες στερούνται ήδη την αναπτυξιακή τους πορεία.

Οι ανάγκες για αλλαγή στην παιδεία είναι αναντίστοιχες με τις προτάσεις του σχεδίου ΑΘΗΝΑ, ενός σχεδίου που λαμβάνει υπόψη του μόνο μικροπολιτικά συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των φοιτητών, των οικογενειών τους και την οικονομική αφαίμαξη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας. Η συγκεκριμένη επιβάρυνση είναι προσχεδιασμένη και υποδηλώνει ένα ευρύτερο σχέδιο υποβάθμισης της ποιότητας της επιμόρφωσης των νέων πολιτών της χώρας.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται ακόμη για ένα σχέδιο και όχι για απόφαση!

Επισημαίνουμε ότι πρόκειται για δραστική παρέμβαση που θα απαιτήσει μετακίνηση σπουδαστών και προσωπικού!

Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση κατάργησης και μεταφοράς ενεργών τμημάτων και εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας ως προς την διάλυση του ΑΤΕΙΘ!

Καλούμε όλους τους φορείς του Δήμου Δέλτα, την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, όλους τους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, όλους τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, όλους τους διδάσκοντες και όλο το διοικητικό προσωπικό του ΑΤΕΙΘ στην άμεση λήψη ενεργειών δράσης και κινητοποίησης για την ουσιαστική αντιμετώπιση της σχεδιασμένης απαξίωσης του ΑΤΕΙΘ της Δυτικής Θεσσαλονίκης αλλά και του Δήμου μας!






Ο επικεφαλής της παράταξης
Σπύρος Σταματάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου