14/5/13

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ... ΓΙΝΕ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΕ ΣΤΟΝ Α. ΤΣΙΠΡΑ


Του προτείνουν παράγοντες του κεντροαριστερού χώρου και του ζητάνε να πάψει να παλαντζάρει

Μπροστά σε κρίσιμο σταυροδρόμι είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Βρίσκεται στην ώρα μηδέν, που πρέπει πλέον να διαλέξει ποιον δρόμο να ακολουθήσει, να επιλέξει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει.

Είναι το κύριο πρόβλημα που τον απασχολεί και τον τελευταίο καιρό δέχεται εισηγήσεις από πολιτικούς παράγοντες του κεντροαριστερού χώρου, οι οποίοι δεν είναι ενταγμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε έχουν σχέση με το στενό κομματικό επιτελείο του. Έχει όμως μαζί τους συχνότατες επαφές, στις οποίες συζητά τα πάντα.

Το γεγονός ότι τα ποσοστά αντί να έχουν εκτιναχτεί -όπως θα περίμενε ο κάθε πολιτικός παρατηρητής, λόγω της τρομακτικής ύφεσης και της φοροκαταιγίδας, που έχουν οδηγήσει σε νέες χιλιάδες απολύσεις και λουκέτα και στην εξαθλίωση τα περισσότερα νοικοκυριά- έχουν υποχωρήσει αρκετά κάτω από το ποσοστό που πήρε στις εκλογές του Ιουνίου και είναι στήθος με στήθος με τη ΝΔ, έχει αυξήσει τις ανησυχίες στην Κουμουνδούρου, που με αγωνία αναζητάει διέξοδο προς τα μπρος.

Στις συσκέψεις που γίνονται, το γιατί δεν έχουμε πάρει κεφάλι και με απόσταση ασφαλείας από τη ΝΔ και το τι φταίει που δεν κερδίζουμε, είναι τα ερωτήματα που κυριαρχούν και έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα όχι και τόσο ευχάριστο για την ηγεσία.

Η εξήγηση υπάρχει και ευθέως τη διατυπώνουν στον Αλέξη Τσίπρα οι συνομιλητές του. Ένα 3% με 4% ήταν το ιστορικό κοινό που εξέφραζε τον ΣΥΡΙΖΑ, από κει και πέρα ένας κόσμος, κυρίως κεντροαριστερός, ακούμπησε πάνω του στις εκλογές του Ιουνίου. Όμως η πολυφωνία, οι απόψεις που κινούνται από τη μια άκρη στην άλλη θολώνοντας την εικόνα, η έλλειψη ενιαίας γραμμής φέρνουν ως αποτέλεσμα τη σύγχυση και την ανασφάλεια, την έλλειψη σιγουριάς και εμπιστοσύνης για το πού θα πάει το καράβι έτσι και αναλάβει το τιμόνι της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τι προτείνουν αυτήν τη στιγμή στον Αλέξη Τσίπρα οι συνομιλητές του; Να γίνει Ανδρέας Παπανδρέου. Τι εννοούν; Να κάνει αυτό που έκανε ο Ανδρέας το 1977. Τότε που το ΠΑΣΟΚ ήταν στα... σπάργανα και περνούσε τις ωδίνες ενός δύσκολου τοκετού, παρουσίαζε τα ίδια συμπτώματα που βιώνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Διαφορετικές γραμμές από την πολιτική που ήθελε ο Ανδρέας και η οποία οδηγούσε σε πορεία προς την εξουσία.

Δεν δίστασε να προχωρήσει σε χειρουργικές επεμβάσεις. Τέθηκαν εκτός ΠΑΣΟΚ προσωπικότητες πρώτης γραμμής, με μεγάλη προσφορά στην αντίσταση (Καράγιωργας, Ν. Κωνσταντόπουλος και άλλοι πολλοί, στελέχη του ΠΑΚ).

Κάτι παρόμοιο συμβουλεύουν να κάμει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να ανοίξει πανιά προς την κυβέρνηση. Δημιουργώντας ένα ευρύ πολιτικό μέτωπο, με το βλέμμα στραμμένο στους κοινωνικούς χώρους από οπου μπορεί να αντλήσει νέες δυνάμεις, άφθαρτα πρόσωπα, καταξιωμένα στον τομέα που δρουν. Και αυτό δεν το λένε χωρίς λόγο. Εννοούν ότι όλοι εκείνοι που πήρε από το ΠΑΣΟΚ δεν σηματοδοτούν τίποτε, αντίθετα περισσότερα προβλήματα προκάλεσαν στον ΣΥΡΙΖΑ παρά κόσμο έφεραν. Πρέπει να απευθυνθεί, λένε, στη μεγάλη δεξαμενή της Κεντροαριστεράς, από την οποία έχει τη δυνατότητα, ως ανερχόμενη δύναμη, να αυξήσει το ποσοστό που πήρε τον Ιούνιο και από 28% να το κάνει 33% και παραπάνω, με το κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι ανατροπές που έχουν συμβεί στην αγορά και σε κάθε οικογένεια. Τότε, ο Ανδρέας χρειάσθηκε επτά χρόνια για να πιει νερό στο Μαξίμου. Τώρα χρόνος δεν υπάρχει, γι' αυτό και το στοίχημα για τον Τσίπρα είναι μπροστά του.

Εμπόδιο σε μια τέτοια κίνηση του Τσίπρα, να αφήσει εκτός τα γνωστά στελέχη που υποστηρίζουν έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, πιστεύουν ότι είναι το συνέδριο του κόμματος που έχει εξαγγελθεί, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να εγκλωβιστεί σε μια στρατηγική που θα απομακρύνει τον Τσίπρα από τον στόχο να κυβερνήσει, γι' αυτό και η πρόταση είναι για αναβολή του συνεδρίου.

Όλα αυτά καταλήγουν σε ένα και μόνο: Ότι ο Τσίπρας πρέπει να κάνει την κρίσιμη επιλογή, με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.

Δεν είναι και τόσο εύκολη μια τέτοια απόφαση. Και όπως λένε άνθρωποι που είναι πολύ κοντά του, είναι πολύ προβληματισμένος για το πώς θα ξεφύγει από τη στασιμότητα που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως εδώ που έφτασε όλα είναι δυνατά, τονίζουν οι συνομιλητές του. Υπό μία προϋπόθεση: Ότι ο Αλέξης πρέπει να πάψει να παλαντζάρει...
www.epikoinonia-arg.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου