8/6/13

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΙΟΡΥΘΜΟΥΣ ΜΑΣ, ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΡΟΛΟΙ-24ΩΡΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Της Θεοδώρας Γ. Καλογεράκου- Το εσωτερικό βιολογικό ρολόι βρίσκεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου (υπερχιασματικός πυρήνας) ή όπως προτιμώ την περιγραφή γάλλων φιλοσόφων όπως ο Descartes, εκεί που εδρεύει η ψυχή.
Δίνει εντολές σε περιφερικά νεύρα και κύτταρα ώστε να προσαρμοστούμε στο 24ωρο και στην εναλλαγή ημέρας-νύχτας. Επιπλέον συντονίζει τις κινήσεις μας με το χρόνο του περιβάλλοντος. Γονίδια επηρεάζουν τη λειτουργία του βιολογικού ρολογιού και αυτό με τη σειρά του εκείνη του οργανισμού, δηλαδή τις μέγιστες και ελάχιστες φάσεις δραστηριότητας των διαφόρων οργάνων (πάγκρεας, ήπαρ, νεφρά) μέσα στο 24ωρο. Συγκεκριμένα, 6.00-16.00 είναι η φάση αποσυσσώρευσης λίπους, 6.00-11.00 είναι η φάση εξάλειψης λίπους, 16.00-21.00 είναι ουδέτερη φάση και 21.00-6.00 είναι η φάση συσσώρευσης λίπους και η φάση κυτταρικής ενδυνάμωσης.
Το πιο σημαντικό κομμάτι σε ένα πρόγραμμα διατροφής, άσκησης και υγείας είναι ο ύπνος, ο νυκτερινός ύπνος. Από εκεί ξεκινάει ένα πρόγραμμα ζωής και διατροφής. Όλες οι ορμόνες που βοηθούν στην ανάπλαση και ανανέωση του οργανισμού εκκρίνονται κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου. Οι ορμόνες μελατονίνη, με ισχυρή αντιοξειδωτική, αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση, η αυξητική ορμόνη, που βοηθάει στην πρωτεϊνοσύνθεση και στον λιπώδη ιστό ευνοεί τη λιπόλυση, τα λεμφοκύτταρα στο αίμα, βασικός πυλώνας της αμυντικής ικανότητας του οργανισμού, βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου.
 Όμως 21.00 εκκρίνονται τα γαστρικά υγρά. Ο οργανισμός σα να μας λέει, ότι τελειώσαμε με το φαγητό και τώρα έχει να ασχοληθεί με την έκκριση των ορμονών, τη λειτουργία τους και την επανασύσταση του, δεν μπορεί να ασχοληθεί πλέον και με την πέψη των τροφών. Εάν καταναλώσουμε ένα βαρύ στη σύνθεση του γεύμα δεν θα εκκριθούν οι ορμόνες, δεν θα γίνει καλή πέψη, δεν θα ανανεωθεί ο οργανισμός, θα μπλοκάρει και την επόμενη μέρα θα καταναλώσει κατά μέσο όρο 350-500 θερμίδες παραπάνω για να τα βγάλει πέρα και να ανταπεξέλθει ενεργειακά στις απαιτήσεις της ημέρας. Επιπλέον, τις πρώτες πρωινές ώρες σημειώνονται στατιστικά τα περισσότερα εμφράγματα, άρα πάλι ο οργανισμός είναι εκτεθειμένος. Απαιτείται, λοιπόν, ελαφριά σύνθεση γεύματος, εξαιρετικά ρευστή και εύπεπτη. Σούπες, γιαούρτι, άλιπη πρωτεΐνη (κοτόπουλο, γαλοπούλα, άπαχο μέρος από λιπαρά κρέατα), ακόμα καλύτερα σε μπιφτέκι για να είναι ακόμα πιο εύπεπτη, ψάρι, με τη συνοδεία βραστά ή ψητά λαχανικά ή μικρής ποσότητας φρέσκιας σαλάτας. Η χρήση σαλάτας και λαχανικών έχει ουσία και νόημα στη συχνότητα κατανάλωσης μέσα στην ημέρα και όχι στην ποσότητα. Χρειαζόμαστε μικρή και συχνή-τακτική συνοδεία λαχανικών από όλες τις ομάδες χρωμάτων και όχι μεγάλη ποσότητα. Φανταστείτε να βάζαμε όλο το βαζάκι με την κρέμα ημέρας στο πρόσωπό μας  για να πετύχουμε καλύτερη ενυδάτωση. Γιατί λοιπόν χειριζόμαστε τόσο βίαια και αλόγιστα το έντερό μας δίνοντάς του μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών από αυτή που μπορεί να διαχειριστεί.
Το πρωί, οι καρδιακοί παλμοί και η πίεση του αίματος βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα, έτσι η μυϊκή ενδυνάμωση με βαράκια αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης βλάβης στη σπονδυλική στήλη, ενώ το βράδυ, δυσκολεύει τον ύπνο. Η πιο ασφαλής ώρα για άσκηση είναι το απόγευμα. Από την άλλη η αερόβιου τύπου άσκηση το πρωί, χωρίς να έχουμε φάει κάτι, ευνοεί τη λιποδιάλυση. Για εκείνες τις ώρες με το που ξυπνάμε, προτείνεται η κατανάλωση νερού, νερό με αγαύη ή μέλι με λίγες σταγόνες λεμόνι, αφεψήματα, διεγερτικό ρόφημα με guarana ή με ρίζες πιπερόριζας (τζίντζερ) ή με ginseng. Μετά από 20 λεπτά περίπου, θα πρέπει να ξεκινήσουμε με το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, το πρωινό. Για μένα είναι το σημαντικότερο γιατί αν έχουμε πάρει ένα πλήρες πρωινό, δεν θα αυξηθούν απότομα πολύ τα επίπεδα ινσουλίνης καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, δεν θα αισθανθούμε κόπωση και θα έχουμε ένα δραστήριο μεταβολισμό όλη την ημέρα, αφού η ινσουλίνη έχει αναβολικές ιδιότητες και ευνοεί την αποθήκευση λίπους. Για το πρωινό χρειάζονται όλα τα θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά, για την καλή λειτουργία του εντέρου. Ασπράδια αυγού, κεφίρ, ξυνόγαλα, γάλα σόγιας ή αμυγδάλου ή κατσικίσιο (πιο εύπεπτο από τον ενήλικα οργανισμό και πιο καθαρό από το υπερφορτωμένο με αντιβιοτικά και ορμόνες, αγελαδινό γάλα, που δεν το συμπαθώ καθόλου), φρέσκος χυμός από λαχανικά κυρίως και φρούτα, μόνα τους ή μαζί με κουάκερ, αγαύη ή μέλι και κανέλα, άψητοι και ανάλατοι ξηροί καρποί και σπόρους (λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος).
Το μεσημέρι αυξάνονται τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης, σιδήρου και πρωτεΐνης. Άλιπο κρέας, ψάρια άπαχα ή λιπαρά, μαζί με μικρή ποσότητα σαλάτας από 5 διαφορετικά χρώματα (μπλέ-μωβ, πράσινο, καφέ-άσπρο, κόκκινο, κίτρινο-πορτοκαλί)που προσθέτουμε το δώρο του Θεού στον άνθρωπο, το ευεργετικό ελαιόλαδο και μπορούμε να προσθέσουμε ακόμα αγαύη, μέλι ή μελάσσα και μικρή ποσότητα σε αμυλούχο δημητριακό (όσπρια ή πουρές οσπρίων (σας θυμίζω ότι τα κόκκινα φασόλια σε κάθε γεύμα αυξάνουν θεαματικά τον μεταβολισμό), αναποφλοίωτο ρύζι-καφέ, κινόα, πλιγούρι, κεχρί, φαγόπυρο), είναι το ιδανικό μεσημεριανό.
Το απόγευμα, αυξάνονται οι πρωτεΐνες, ο ρυθμός εισπνοών και εκπνοών (ασφαλής ώρα για γυμναστική), η θερμοκρασία σώματος (γιαυτό και τα αντιπυρετικά φάρμακα, και εκείνα για τη θεραπεία από το άσθμα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι πιο αποτελεσματικά το απόγευμα), η χοληστερίνη, η ινσουλίνη και τα τριγλυκερίδια. Παρατηρήστε τα ζώα στη φύση.  Με τη δύση του ηλίου, αρχίζουν να κουρνιάζουν, να μπαίνουν σε μια κατάσταση ηρεμίας, ρελαντί. Αντιγράψτε την συμπεριφορά τους γιατί αυτή είναι η φυσιολογική. Ένα κατσικίσιο γιαούρτι μαζί με πολύ μικρή μερίδα φρούτα (πάντα τα αγαπημένα μου είναι όλη η οικογένεια berries), ένα αφέψημα (πράσινο τσάι (χωρίς καφεΐνη)  με δυόσμο και κάρδαμο ή λουίζα), θα σας τονώσουν τόσο ώστε να μπορείτε να κοιμηθείτε  και όμορφα το βράδυ.

Να σας θυμίσω πάντα βέβαια ότι κανένα πρόγραμμα διατροφής δεν θα είχε αποτέλεσμα στην υγεία σας αν νοιώθετε αρνητικά συναισθήματα (θυμός, στρες, αδικία, πικρία, αίσθημα ανημπόριας). Αυτοέλεγχος, ηρεμία, γαλήνη, συναισθήματα που εξωτερικεύονται, αποδοχή. Αλλάζουμε τον τρόπο διατροφής μας σημαίνει ότι αλλάζουμε θετικά και την στάση ζωής μας απέναντι στην καθημερινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου