20/9/13

ΟΙ ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Small
Έκθεση ελέγχου κόλαφος για τη Δημοτική Αρχή του πρώην Δήμου Βουλιαγμένης, του ορκωτού λογιστή κ. Μάριου Ελευθεριάδη για την οικονομική χρήση του Δήμου για το έτος 2010, κατατέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση συντάχθηκε, όπως προβλέπει ο νόμος, προκειμένου να μπορέσει το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει τον οικονομικό απολογισμό του έτους, ώστε η χρήση να θεωρηθεί περαιωμένη αφού πρώτα εγκριθεί και από το Ελεγκτικό Συνέδριο στο οποίο αποστέλλονται όλα τα σχετικά έγγραφα.
Η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία ήταν προγραμματισμένη και για τους τρεις πρώην Δήμους στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, και ενώ εγκρίθηκαν οι οικονομικοί απολογισμοί της Βούλας και της Βάρης μετά από τις θετικές εισηγήσεις των ορκωτών λογιστών, όταν αναγνώστηκε η έκθεση του έγκριτου ορκωτού λογιστή για τη οικονομική χρήση του Δήμου Βουλιαγμένης, άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου», αφού ο ίδιος καταλήγει ότι δεν «έχει καταστεί εφικτό να αποκτήσω τα κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια για τη θεμελίωση της ελεγκτικής μου γνώμης. Ως εκ τούτου δεν εκφέρω γνώμη επί των ανωτέρων οικονομικών καταστάσεων (…)»
Ο ορκωτός επιθεωρητής κ. Ελευθεριάδης κατέληξε στο παραπάνω  συμπέρασμα αφού, όπως δηλώνει ο ίδιος παρά τις επίμονες προσπάθειες του, ο Δήμος δεν είχε, ή δεν του παρέδωσε τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να διεξάγει τον έλεγχο του. Προκύπτουν ωστόσο υπόνιες για σημαντικές ελλείψεις και σοβαρές οικονομικές ατασθαλίες, όπως και επίσης σημαντικές παραλείψεις από τους υπεύθυνους του π. Δήμου Βουλιαγμένης σε ότι αφορά τα μισθωμένα από το Δήμο ακίνητα, την τήρηση των φορολογικών και οικονομικών στοιχείων, τη σωστή τήρηση και παρακολούθηση της αποθήκης του Δήμου και πολλών άλλων θεμάτων. Επίσης προέκυψε σοβαρό ζήτημα σχετικά με το εύρος της οικονομικής ζημίας του Δήμου Βουλιαγμένης για το έτος 2010 αφού όπως δήλωσε ο κ. Ελευθεριάδης έγινε προσπάθεια να παρουσιαστούν ζημίες πολύ μικρότερες από ότι ήταν στην πραγματικότητα.
Οι οικονομικές καταστάσεις χρήσης και ο ισολογισμός του Δήμου Βουλιαγμένης 2010 καταρτίστηκε και υπογράφηκε παράνομα από εταιρία παροχής οικονομικών συμβουλών που δεν είχε δικαίωμα να το πράξει. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η εν λόγω εταιρία κατάρτισε και τις πρόσφατες οικονομικές καταστάσεις και ισολογισμούς του Δήμου Μυκόνου, το οικονομικό σκάνδαλο του οποίου οδήγησε πριν λίγο καιρό τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Μυκόνου στη φυλακή. 
Το δημοτικό συμβούλιο εν τέλη, με συντριπτική πλειοψηφία, αφού άκουσε με προσοχή την έκθεση του ορκωτού οικονομικού ελεγκτή, απέρριψε τον οικονομικό απολογισμό και τις οικονομικές καταστάσεις του π. Δήμου Βουλιαγμένης, και αποφάσισε να παραπέμψει τα στοιχεία για περαιτέρω έλεγχο τόσο στους οικονομικούς επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών, όσο και στους Οικονομικούς Εισαγγελείς.
Μετά την αποκάλυψη αυτή, κατέπεσε ως χάρτινος πύργος ο ισχυρισμός της σημερινής Δημοτικής Αρχής ότι η Βουλιαγμένη ήταν ένας «νοικοκυρεμένος Δήμος» και ότι οι άλλοι δύο πρώην δήμου ήταν χρεωμένοι ανοργάνωτοι και σε κακή οικονομική κατάσταση, αφού μετά τους ελέγχους των ορκωτών λογιστών, αποδείχθηκε ακριβώς το αντίθετο. Σημειώνουμε δε ότι ο κ. Ελευθεριάδης είναι ο ίδιος ελεγκτής που έχει κάνει τον αντίστοιχο έλεγχο στον πρώην Δήμο Βούλας επί εννιά συνεχόμενα έτη, και είχε χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα τυπικός και σχολαστικός στους έλεγχους του.
Ο ορκωτός ελεγκτής επίσης σχολίασε επιτακτικά ότι η νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης επί διετία δεν έπραξε το παραμικρό για να βοηθήσει τον έλεγχο και να διορθώσει την σωρεία παραλείψεων, έστω και εκ των υστέρων, για να ελαχιστοποιήσει την έκθεση του Δήμου σε σειρά κινδύνων.  
Τέλος, καταδικάζουμε έντονα το γεγονός ότι ο κ. Πανάς, (σημερινός Δήμαρχος και τότε Αντιδήμαρχος του Δήμου Βουλιαγμένης υπεύθυνος για τα οργανωτικά του Δήμου), αφού πρώτα προσπάθησε ανεπιτυχώς να «τορπιλίσει» τη διαδικασία του συμβουλίου της Δευτέρας στην προσπάθειά του να αποφύγει τη συζήτηση του επίμαχου θέματος, αποχώρησε από την αίθουσα γελώντας και εν συνεχεία σε μια θλιβερή προσπάθεια του να μειώσει τις σφοδρές αντιδράσεις των Δημοτικών Συμβούλων, επικοινώνησε τηλεφωνικά με συνεργάτη του επικαλούμενος ξαφνικό οικογενειακό θέμα υγείας. Η απουσία του από τη συζήτηση στέρησε από τους δημοτικούς συμβούλους της δυνατότητα να ζητήσουν διευκρινίσεις για τα τεκταινόμενα εκείνης της περιόδου στο Δήμο Βουλιαγμένης. Από το συμβούλιο όμως έλειπε και ο Αντιδήμαρχος (και τότε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βουλιαγμένης), κ. Διονύσης Κοντονής, ο οποίος θα μπορούσε επίσης με τη σειρά του να διευκολύνει τη διεξαγωγή της συζήτησης αφού μαζί και τον κ. Πανά, ήταν οι πλέον έμπιστοι συνεργάτες του πρώην Δημάρχου Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρη Κασιδόκωστα οι οποίοι κατά δήλωσή τους είχαν το γενικό πρόσταγμα.
Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις εκθέσεις του κ. Ελευθεριάδη στους ακόλουθους συνδέσμους:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου