20/9/13

ΜΕ ΕΝΕΧΥΡΟ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΟΥ Η EMMA DELTA


Με την έκδοση δύο ομολογιακών συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ και εγγύση τις μετοχές του ΟΠΑΠ, η Emma Delta χρηματοδοτεί την ίδια την εξαγορά τους.

Το Μάιο υπογράφεται η συμφωνία εξαγοράς του 33% του ΟΠΑΠ από την Emma Delta, που ελέγχεται από τον Τσέχο επενδυτή, Jiri Smejc, και τον επιχειρηματία Γ. Μελισσανίδη. Η τιμή της εξαγοράς κλείνει στα 652 εκατ. ευρώ.

Με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία, ωστόσο, του ΟΠΑΠ, που φτάνει τα 2, 584 δισ. ευρώ, η τιμή των μετοχών έχει σημειώδει άνοδο της τάξης του 36% από την τιμή κτήσης, προσφέροντας νεες ευκαιρίες στην Emma Delta, της οποίας το ποσοστό υπολογίζεται πως αξίζει σήμερα 853 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές το ελληνοτσεχικό fund θα μπορούσε να καταβάλλει το σύνολο του απαιτούμενου ποσού από δικά της κεφάλαια, “παρόλα αυτά εξετάζει πιθανή χρηματοδότηση για να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά για εκδόσεις (χρέους)”.

Συγκεκριμένα, με την έκδοση ομολόγων και την κάλυψή τους από τις μετοχές του ΟΠΑΠ, που ακολουθούν ανοδική πόρεια, η εταιρεία πρόκειται να εξαγοράσει μία από τις πλέον επικερδείς ελληνικές επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας ως εγγύηση το ίδιο το αντικείμενο της εξαγοράς.Το σχέδιο προβλέπει δύο επιμέρους εκδόσεις ομολόγων, ύψους 250 εκατ. και 150 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, η διάρκεια των οποίων θα είναι τα 4 έτη και εγγυητές οι Emma Delta Ltd και Emma Delta Hellenic Holding Ltd. Συνολικά τα 400 από τα 652 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από την έκδοση ομολόγων, με την απόδοσή τους να αναμένεται να κυμανθεί στο 8,5% – 9%.


Η ίδια η πρακτική της Emma Delta δεν πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς και επιτρέπεται και δικαιολογείται από τις ευνοϊκές συνθήκες. Τα περισσότερα μέτωπα του ΟΠΑΠ έχουν πλέον κλείσει και οι επενδυτές έχουν πειστεί πως και το λειτουργικό κόστος θα μειωθεί σημαντικά και οι εξελίξεις με τα λαχεία θα είναι ευνοϊκές.

Το πραγματικά παράδοξο είναι ότι ο διαγωνισμός για την εξαγορά μιας τόσο επικερδούς επιχείρησης είχε μία και μοναδική προσφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου