21/11/13

"ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ "ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ!"...Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ "ΜΑΚΡΟ" ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΣΤΟΝ ΑΛΙΜΟ!

alt

"ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ "ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ!"
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΙΜΟΥ ΘΑΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ: ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ!
ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΜΠΑΡΛΗΣ: O XΩΡΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΑΛΙΜΟΥ!
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ!


Η εφημερίδα ''Νότια Προάστια" βρίσκεται στο πλευρό των Αλιμιωτών για το κτήμα Γερουλανου!
Στο κτήμα Γερουλάνου στην περιοχή Τραχώνων και δίπλα στο ρέμα Τραχώνων, υπάρχει ο Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου που τοποθετείται μεταξύ του 10ου και 13ου αι. μ.Χ.
Στην ίδια περιοχή κατά την αρχαιότητα υπήρχε και ο Δήμος Ευωνύμου!

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ


Το 1987 το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αλίμου. Η συγκεκριμένη έκταση έμεινε εκτός σχεδίου πόλης και υποδείχτηκε ως αρχαιολογικός τόπος και χώρος πρασίνου, με την παράλληλη πρόβλεψη να υλοποιηθεί ειδική μελέτη για το χαρακτηρισμό της ως αρχαιολογικού πάρκου.

Το 1992 το κτήμα πουλήθηκε από τους κληρονόμους Γερουλάνου στη πολυεθνική εταιρεία ΜΑΚΡΟ, η οποία εδώ και ένα χρόνο απαγορεύει την είσοδο στο λαό!
Το 2006 με πρωτοβουλία του Δήμου Aλίμου και απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης αναστήλωσης μουσείων και τεχνικών έργων του υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ/ΔΑΒΜΜ/71641/2885/11.10.06) εγκρίθηκε η μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου. Η εκτέλεση των σχετικών εργασιών έχει είδη ολοκληρωθεί και ο ναός μπορεί και πάλι να λειτουργήσει.

Ο Ναός ουδέποτε υπήρξε ιδιωτικός, αλλά ενοριακό παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής και λειτουργούσε ανέκαθεν με καθεστώς δημόσιας λατρείας μέχρι και το 2010. Παρόλα αυτά η εταιρεία ΜΑΚΡΟ, ιδιοκτήτρια του κτήματος, απαγορεύει όχι μόνο την λειτουργία αλλά και την επίσκεψη στον Ναό!
Με το έτσι θέλω, κόντρα στους νόμους της ελληνικής πολιτείας, τις συμβάσεις της Ουνέσκο και την τοπική μας παράδοση δεν επιτρέπει σε πανεπιστημιακούς, και πολίτες, να επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο, σε μαθητές να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, σε δημότες να περπατήσουν σε έναν μοναδικό χώρο πρασίνου και αρχαιολογικής κληρονομιάς, στον Άλιμο, στον ιερέα να λειτουργήσει το ναό παρά μόνο στις 20-21 Νοεμβρίου που εορτάζει.

Είναι πασιφανές ότι η ΜΑΚΡΟ αυθαίρετα και καταχρηστικά θέλει να επιβάλει φεουδαρχικό καθεστώς σε έναν τόπο που συνδέεται με ιδιαίτερες κοινωνικές παραδόσεις και πολιτιστικές και ιστορικές αξίες για τον Άλιμο, και την ευρύτερη περιοχή των Νοτίων Προαστίων!
Σήμερα 20/11/2013, η Εφημερίδα "Νότια Πράστια" βρέθηκε στο χώρο του ιερού Ναού στο κτήμα Γερουλάνου, και συνομίλησε με τον Δήμαρχο Αλίμου κ. Θάνο Ορφανό, τον επικεφαλής της παράταξης "Άλιμος όλοι Μαζί" Νίκο Τσαμπαρλή, τους δημοτικούς συμβούλους κ. Παπανικολάου και Κλαίρη Μανωλαράκη, την πρώην δημοτικό σύμβουλο κα Μπελλιά, τον κάτοικο κ. Α. Νικολόπουλο, και τον ιστορικό δημοτικό παράγοντα του Αλίμου και νομικό κ.Αριστείδη Θωμόπουλο, ο οποίος μας ενημέρωσε για το ιστορικό της υπόθεσης, και ότι"στις 29 / 1 / 2014 εκδικάζεται στο μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) αίτηση 17 πολιτών τού Αλίμου κατά της εταιρείας ΜΑΚΡΟ.
Με αυτήν, ζητείται, να υποχρεωθεί η εταιρεία να επιτρέψει να ανοίγει και να λειτουργεί ο ναός, εκτός του ετήσιου εορταστικού διημέρου (20-21 Νοεμβρίου) και κάθε πρώτη και τρίτη Πέμπτη του μήνα. Επίσης ζητείται να επιτρέπεται η ανεμπόδιστη είσοδος του κοινού κατά τις ανωτέρω ημέρες".
Σήμερα, 20 Νοεμβρίου 2013, η Εφημερίδα "Νότια Προάστια" ανοίγει τον Φάκελο "Κτήμα Γερουλάνου", και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα, μέχρις ότου αποδοθεί ο ιστορικός και ιερός αυτός χώρος στο λαό, ως χώρος πολιτιστικής δημιουργίας και ιστορικής κληρονομιάς!
Ρεπορτάζ Νίκος Τζιγκουνάκης Δείτε το βίντεο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου