13/4/14

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ… ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΤ, ΤΟ Π.Δ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΜΗΤΤΟΥ, ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΥΜΗΤΤΟΥ

alt
 Του Πάνου  Τότσικα.

Στη συνέντευξη «εφ΄όλης της ύλης» του Δημάρχου Ηλιούπολης Βασίλη Βαλασόπουλου στην εφημερίδα «Αττική free press» (15.3.2014), μας δόθηκε η ευκαιρία να «απολαύσουμε» τις  γενικόλογες, άνευ ουσίας, (μη) απαντήσεις του Δημάρχου σε μερικά από τα ερωτήματα που του τέθηκαν, οι οποίες φανερώνουν άγνοια ή προσπάθεια συγκάλυψης καταστάσεων.
 Εκ των πραγμάτων θα περιοριστούμε, σε μερικές μόνο χαρακτηριστικές απαντήσεις του κ. Δημάρχου, παραθέτοντας κάποια σχόλια στην συνέχεια.

Πλήρης αδράνεια για το ΚΥΤ
Ερωτάται, ο Δήμαρχος σχετικά με το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της ΔΕΗ, που βρίσκεται στα όρια  των Δήμων Ηλιούπολης-Αργυρούπολης, εντός της Β’ Ζώνης προστασίας του Υμηττού, δίπλα σε σχολεία, κατοικίες, αθλητικούς και εργασιακούς χώρους: «… Από το 2004 λειτουργεί χωρίς νόμιμη άδεια το ΚΥΤ των 150 ΚV  Ηλιούπολης -Αργυρούπολης..και θεωρείται αναγκαία (από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) η κατασκευή ενός ακόμη μεγαλύτερου ΚΥΤ 400 Κ V…Πως προτίθεται να αντιμετωπίσει το μείζον  αυτό θέμα ο δήμος; Μπορεί να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη;»
Στην απάντησή του ο Δήμαρχος αναφέρει, μεταξύ άλλων: «…Η όποια ανακίνηση του θέματος θα έχει απέναντί της τη σθεναρή στάση της δημοτικής αρχής, η οποία  σε συνεργασία με τα κινήματα των δημοτών θα δώσει τη μάχη της και με νομικά μέσα».
Σχόλιο 1: Ο Δήμαρχος ξέρει πολύ καλά ότι η «ανακίνηση του θέματος» είναι δεδομένη, εφ’ όσον ήδη έχει κατατεθεί στον Δήμο από τον ΑΔΜΗΕ η «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων»-(ΜΠΕ) για την λειτουργία ενός ΚΥΤ 400 / 150 KV η οποία πρόκειται να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.
 Σχόλιο 2: Τι ενέργειες έκανε στα 3 χρόνια που βρίσκεται στο «τιμόνι» του Δήμου ο κ. Βαλασόπουλος για να αποκαταστήσει την νομιμότητα από την αυθαιρεσία της ΔΕΗ; Ποιές πρωτοβουλίες πήρε;  Καμία. Το μόνο που έκανε, ήταν να εμφανίσει κάποια στιγμή μια δήθεν ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία, μεταξύ άλλων έλεγε ότι «…απαιτεί την άμεση εκπόνηση και εφαρμογή από τη ΔΕΗ συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος απομάκρυνσης του ΚΥΤ από την Β’ Ζώνη του Υμηττού… Εναλλακτικά θα μπορούσε να συζητηθεί και η δημιουργία κλειστού τύπου ΚΥΤ υπογειοποιημένου, με τον υπόλοιπο χώρο να αποδίδεται στους δύο Δήμους για την ανάπτυξη διαδημοτικού Πάρκου».
 Τελικά, ύστερα από την εναντίωση 4 φορέων πολιτών και κάποιων δημοτικών παρατάξεων στην απόφαση αυτή, ο Δήμαρχος αναδιπλώθηκε και  απέσυρε αυτή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου…
Σχόλιο 3:  Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης θα πρέπει να μας εξηγήσει γιατί δεν εναντιώθηκε στην διάταξη του νέου Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό (ΦΕΚ 187 Δ’/ 16.7.2011) που επιτρέπει την κατασκευή εγκαταστάσεων ενέργειας εντός της Β’ Ζώνης προστασίας του Υμηττού, όπως έκανε ο Δήμαρχος Αργυρούπολης- Ελληνικού, ο οποίος κατέθεσε στο ΣτΕ προσφυγή κατά αυτής της διάταξης του Π.Δ.
Υμηττός: Ο Δήμαρχος δεν υπερασπίζεται την δημόσια περιουσία αλλά τους σφετεριστές της.
Eρωτάται ο Δήμαρχος από τον δημοσιογράφο της  “Αττική freepress “ σχετικά με την προσφυγή που κατέθεσε ο Δήμος Ηλιούπολης στο ΣτΕ κατά του νέου Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας του Υμηττού (ΦΕΚ 181 Δ’/2012), «… όπως ανάλογα έπραξαν και διεκδικητές της δημόσιας δασικής γης στον Υμηττό, τόσο στην περιοχή της Ηλιούπολης, όσο και σε άλλες περιοχές (Κορωπί, Παιανία κ.α). Έχουν λογική συνέπεια οι ενέργειες αυτές… με τους αγώνες για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας που δόθηκαν με ένταση και από την δική σας παράταξη;»
Η απάντηση του Δημάρχου αποτελεί μνημείο υπεκφυγής, ασυναρτησίας και διαστρέβλωσης: « Δεν υπάρχει καμία αντίφαση στις ενέργειές μας. Εμείς, όχι μόνο είμαστε υπέρ του Προεδρικού Διατάγματος, αλλά και πρωτοστατήσαμε στην έκδοσή του για την μεταφορά του Δασαρχείου στην περιοχή μας(!). Η προσφυγή που ασκήσαμε αφορούσε μόνο στην νομιμοποίηση κάποιων πολύ παλαιών κτισμάτων που βρίσκονται στην περιοχή από το 1928»
Σχόλιο 4: Από που προκύπτει ότι ο Δήμαρχος είναι υπέρ του νέου Π.Δ για την προστασία του Υμηττού; Υπάρχει καμιά σχετική απόφαση;  Αντίθετα, η απόφαση 311/31.8.2011 του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρει ότι από τις ρυθμίσεις του νέου Π.Δ και ειδικότερα από την επέκταση της Ζώνης Α’, στον Δήμο Ηλούπολης, «…πλήττονται δυο συγκεκριμένες περιοχές, της ¨Δεξαμενής και της οδού Νεύτωνος».
Από πού λοιπόν προκύπτει ότι η παράταξή του Δημάρχου πρωτοστάτησε στον αγώνα για την έκδοσή του νέου Π.Δ; Ας δούμε τι αναφέρεται στην προσφυγή που κατέθεσε στο ΣτΕ ο Δήμος Ηλιούπολης επί Δημαρχίας Β. Βαλασόπουλου, ζητώντας την ακύρωσή του:  “…με την δραστική αυστηροποίηση των περιορισμών δόμησης και των χρήσεων γης στην Ζώνη Β’…επέρχεται πλήρης αδυναμία του Δήμου μας για επέκταση στις εν λόγω περιοχές του σχεδίου πόλεως προκειμένου να εκτονωθούν οι οικιστικές πιέσεις που έχουν προκύψει τις τελευταίες δεκαετίες…».
Εδώ ο Δήμαρχος έχει εγκλωβιστεί: Δεν υπάρχει καμιά απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί επέκτασης του Σχεδίου Πόλεως στον Υμηττό. Αν τελικά  ο Δήμαρχος διαφωνεί με όσα γράφει η προσφυγή που κατέθεσε εν ονόματι του Δήμου Ηλιούπολης στο ΣτΕ το Γραφείο Παπακωνσταντίνου, μπορεί να αποσύρει έστω και τώρα αυτή την προσφυγή.
Σχόλιο 5: Εκεί όμως που ο Δήμαρχος μας αφήνει άφωνους με την άγνοιά του, είναι όταν λέει ότι η προσφυγή του στο ΣτΕ αφορούσε μόνο στην νομιμοποίηση κάποιων πολύ παλαιών κτισμάτων που βρίσκονται στην περιοχή από το …1928 !
 Καλό θα ήταν ο Δήμαρχος να διαβάσει λίγο την ιστορία της Ηλιούπολης. Έτσι, θα μάθει ότι τα «παλαιά κτίσματα» που εννοεί  βρίσκονται σε περιοχή που είναι επίσημα χαρακτηρισμένη ως δημόσια, δασική, αναδασωτέα και διακατεχόμενη, από τη δεκαετία του ΄50 (και όχι από το 1928).  Ας μας ξεκαθαρίσει λοιπόν ο Δήμαρχος αν επιμένει στην «νομιμοποίηση» του σφετερισμού της δημόσιας περιουσίας και στην δόμηση στον δασικό χώρο του Υμηττού, σε περιοχή η οποία με το νέο Π.Δ, εντάσσεται στην Α’ Ζώνη απόλυτης προστασίας.
 Αμηχανία του Δημάρχου για την κατάργηση της  Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου στον Υμηττό
Ερωτάται ο Δήμαρχος από τον δημοσιογράφο: «Στο νέο, υπό έγκριση Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής, προβλέπεται, αντί της δημιουργίας μιας νέας Περιφερειακής Λεωφόρου στον Υμηττό, η σύνδεση του υφιστάμενου αυτοκινητόδρομου Κατεχάκη –Καρέα με την Λεωφόρο Βουλιαγμένης μέσω υπόγειας σήραγγας. Σας βρίσκει σύμφωνο μια τέτοια εξέλιξη;».
Εδώ ο Δήμαρχος, αντί να απαντήσει… πετάει την μπάλα στην εξέδρα, λέγοντας: «Για μας το θέμα είναι υψίστης σημασίας, γιατί όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, η πόλη μας επιβαρύνεται δραματικά λόγω της διαμπερούς κυκλοφορίας οχημάτων από άλλα σημεία της Αττικής μέσα από την πόλη μας…. Πάγιο αίτημά μας είναι να φύγει η Περιφερειακή από την πόλη μας. Για τον λόγο αυτόν είμαστε σε διαρκή επαφή με την κεντρική διοίκηση, διεκδικώντας την καλύτερη δυνατή λύση.Το θέμα δεν έχει κλείσει,οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και πιστεύουμε να απαλλάξουμε την Ηλιούπολη από αυτό το μεγάλο πρόβλημα.»
 Σχόλιο 6: Στην απάντησή του ο Δήμαρχος εμφανίζεται αμήχανος, απαντώντας άλλα αντ’ άλλων. Γιατί πράγματι τα προβλήματα διαμπερούς κυκλοφορίας στην Ηλιούπολη είναι γνωστά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Το ερώτημα ωστόσο που του τίθεται είναι, αν συμφωνεί  με την λύση που προωθεί το ΥΠΕΚΑ για την ματαίωση  της επέκτασης της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου στον δασικό χώρο το Υμηττού, πάνω από την Καισαριανή, τον Βύρωνα, την Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη και αν αποδέχεται την λύση που προβλέπει σήραγγα σύνδεσης της περιοχής του Καρέα με την Λ. Βουλιαγμένης, στην περιοχή της Ηλιούπολης.
Είναι προφανές ότι η λύση αυτή, που καταργεί την Δυτική περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού πάνω από την πόλη μας και που υποστηρίζεται και από την «Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Υμηττού», θα αποτρέψει την περαιτέρω υποβάθμιση του ορεινού όγκου του Υμηtτού και θα δώσει την δυνατότητα να μετατραπεί ο σημερινός άξονας Ελ. Βενιζέλου- Πρωτόπαππα - Ηρώων Πολυτεχνείου σε άξονα τοπικής κυκλοφορίας. Aντί λοιπόν ο Δήμαρχος να αποδεχτεί αυτή τη λύση,  «συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις», ζητώντας τι, άραγε;…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου