24/8/10

ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ.


Η Γραμματεία «Πολιτών με Αναπηρία» της Ν.Δ. και η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων, κα Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, με αφορμή την αιφνίδια και καταχρηστική «διακοπή» της θεσμοθετημένης απαλλαγής των τελών διοδίων για τα αναπηρικά αυτοκίνητα, στους Εθνικούς Αυτοκινητόδρομους, καταγγέλλει το Υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων, για την προκλητική αθέτηση της από μηνός δέσμευσης του Υφυπουργού, κ. Γιάννη Μαγκριώτη προς το αναπηρικό κίνημα, για τη διευθέτηση του θέματος, από τις συμβαλλόμενες εταιρείες και κυρίως από την εταιρεία «Νέα Οδός», που συνεχίζουν την ανάλγητη απαίτησή τους για την καταβολή τελών διοδίων από τους κατόχους των αναπηρικών αυτοκινήτων.

Επισημαίνουμε ότι από τριετίας, το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, λειτουργώντας στα πλαίσια της Κοινωνικής τους αποστολής, είχαν αποφασίσει την «Απαλλαγή της καταβολής τελών διοδίων στους Εθνικούς Αυτοκινητοδρόμους, για τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, που ανήκουν – με πλήρη κυριότητα και χρήση – σε Άτομα με Αναπηρία».

Τα ανωτέρω περιλαμβάνονται, στις σχετικές κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των Υπουργών ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Οικονομίας και Οικονομικών, που χειροκροτήθηκαν από το αναπηρικό κίνημα.

Δυστυχώς, από μηνός, συμπολίτες μας με βαριά κινητικά ανάπηροι είχαν καταγγείλλει ότι οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την «εκμετάλλευση και διαχείριση των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων», έδωσαν εντολή, στους υπαλλήλους των «Σταθμών Διοδίων» για «τη διακοπή του ευεργετήματος, της Απαλλαγής των τελών διοδίων, για τα αναπηρικά αυτοκίνητα» και καταβολή των αντίστοιχων διοδίων, διότι στις συμβάσεις τους με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ΔΕΝ περιλαμβάνετο η αντίστοιχη απαλλαγή.

Είναι κοινός τόπος ότι τα Άτομα με Αναπηρία, ανήκουν στους πλέον βάναυσα πληττόμενους πολίτες, από τα επιβαλλόμενα μέτρα αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης, που διέρχεται η Χώρα μας.

Ιδιαίτερα, είναι προφανές ότι για τα άτομα με βαριά κινητική αναπηρία «Τα αναπηρικά τους αυτοκίνητα, δεν είναι μόνο το μοναδικό μέσο κοινωνικοποίησής και ανεξαρτητοποίησης τους, αλλά τα ίδια τα πόδια τους».

Δυστυχώς όμως, βρίσκονται συνέχεια υπό διωγμό και συνυπολογίζοντας την υψηλή τιμή των καυσίμων, και υπό την Δαμόκλεια Σπάθη του πλήρους κοινωνικού τους αποκλεισμού και περιθωριοποίησης τους.

Επομένως, έχουν ξεπεραστεί όχι μόνο τα όρια της φτώχειας, αλλά και της απλής επιβίωσης.

Κατά συνέπεια, η νέα αυτή διακοπή των ελάχιστων εναπομεινάντων ευεργετημάτων που η πολιτεία έχει θεσπίσει, για τη στοιχειώδη βελτίωση της ποιότητος ζωής των ΑμεΑ, συνιστά νέα έκφραση ανάλγητης και καταχρηστικής συμπεριφοράς σε βάρος τους. Αποτελεί δε πρόκληση, ο χρόνος των διακοπών, που επιλέγει για την εφαρμογή της παράνομης απαίτησης καταβολής των τελών διοδίων για τα αναπηρικά αυτοκίνητα.

Υπογραμμίζεται ότι επειδή και προ μηνών, επιχειρήθηκε πάλι η διακοπή της απαλλαγής των τελών διοδίων, ο Υφυπουργός κος Μαγκριώτης, δεσμεύτηκε προς το αναπηρικό κίνημα (21/07/2010), για τη διευθέτηση του ανακύψαντος προβλήματος.

Δυστυχώς όμως, δεν υπήρξε λυσιτελής παρέμβαση και η υποσχεσιολογία διαγωνίζεται με την παλινωδία των εταιρειών!

Για όλους τους παραπάνω λόγους επιβάλλεται, η επείγουσα παρέμβαση του Υπουργείου, προκειμένου να συνεχιστεί αδιαλείπτως «Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ», στους Εθνικούς Αυτοκινητοδρόμους όλης της Επικράτειας, ως ελάχιστη εκπλήρωση των υποχρεώσεων της πολιτείας προς τα ΑμεΑ.

Για τη Γραμματεία Πολιτών με Αναπηρία
Σπύρος Σταυριανόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου