15/10/10

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΦ’ ΟΛΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»


Μια χρήσιμη και ενδιαφέρουσα κουβέντα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο «Μ. Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη, που αφορούσε την παιδεία. Με πρωτοβουλία της δημοτικής μας παράταξης «Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού-Αργυρούπολης» εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές κλήθηκαν να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις λύσεις που μπορούν να δοθούν. Η ολοκλήρωση της συζήτησης ανέδειξε πολλές ιδέες και τη διάθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας να γίνουν πράγματα που θα βελτιώσουν την εικόνα του σχολείου.

Η εκπαίδευση κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απεύθυνε ο υποψήφιος δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Χρήστος Κορτζίδης. Τις θέσεις της παράταξης παρουσίασε ο δημοτικός σύμβουλος Ελληνικού Βαγγέλης Χατζέλλης.

Κείμενο Θέσεων της Δημοτικής Συνεργασίας Ελληνικού – Αργυρούπολης για την εκπαίδευση

Η «Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού - Αργυρούπολης», αντιμετωπίζει την εκπαίδευση ως κοινωνικό αγαθό και μέσο για την απελευθέρωση του λαού και της νεολαίας και όχι ως εμπόρευμα, και ως μέσο χειραγώγησης .

Σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές αγωνίζεται για την ανάδειξη και επίλυση ζητημάτων που αφορούν το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, τα προγράμματα διδασκαλίας, την υλικοτεχνική υποδομή και τη ζωή στο σχολείο.

Με το κίνημα της παιδείας διεκδικεί τη θέσπιση της δωδεκάχρονης δωρεάν, βασικής υποχρεωτικής γενικής παιδείας και της δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Διεκδικεί την αύξηση των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία, για ένα άλλο σχολείο, έξω από την λογική της επιχειρηματικότητας και των χορηγών.

Διαθέτει τις δυνάμεις της για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος ώστε να παρέχει ουσιαστική μόρφωση στους νέους αλλά και να τους διαπαιδαγωγεί με αξίες, ιδανικά και αισιοδοξία για την ζωή.

Η κεντρική εξουσία με την «αποκέντρωση» επιχειρεί να μετακυλήσει το κόστος κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατά συνέπεια στις πλάτες των πολιτών, είτε μέσα από παλιές και νέες μορφές φορολογίας είτε με την εμπορευματοποίησή τους με την εισβολή των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε αυτούς τους τομείς. Άλλωστε το κατ’ ευφημισμόν Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης απαιτεί μείωση των δημοσιονομικών δαπανών και γι’ αυτό η κρατική στρόφιγγα κλείνει ασφυκτικά.

Ήδη έχουμε μια δραματική μείωση των δαπανών για τη λειτουργία των σχολείων κατά 50%!

Έχοντας καθαρό το τοπίο στην εκπαίδευση, παλεύοντας για να αλλάξει μαζί με το κίνημα της παιδείας, ως διοίκηση στο νέο δήμο Αργυρούπολης – Ελληνικού φροντίζουμε για:

Σχολική στέγη
Κατασκευή κτηρίου για τη στέγαση του ΕΠΑΛ. Αργυπούπολη
Ολοκλήρωση του κτηρίου του «Καλού Σαμαρείτη» Αργυρούπολη
Δημοπράτηση και κατασκευή της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο 1ο Δημοτικό σχολείο στο Ελληνικό.
Υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης με τον ΟΣΚ για τα γυμνάσια και το 3ο Δημοτικό στο Ελληνικό.
Ίδρυση 5ου Δημοτικού Σχολείου στο Ελληνικό.
Εξεύρεση οικοπέδου και κατασκευή νέων κτηρίων για τα διαπολιτισμικά.
Λειτουργία και νέων νηπιαγωγείων (τα δύο είναι ήδη δρομολογημένα Κ. Ελληνικό & Αργυρούπολη)
Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή την οποία διεκδικούμε προϋποθέτει την κατασκευή και νέων νηπιαγωγείων στο δήμο μας.

Συντήρηση – Λειτουργικά έξοδα

Διεκδικούμε την αύξηση των επιχορηγήσεων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και την επιστροφή των ποσών που παρακρατήθηκαν λόγω των έκτακτων μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση θα στηρίξουμε τη λειτουργία των σχολικών μονάδων όπως το κάνουμε μέχρι τώρα στο δήμο Ελληνικού.

Με τον Καλλικράτη προβλέπεται ότι στο δήμο θα λειτουργούν μόνο δύο σχολικές επιτροπές μία για όλη την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και μία για τη δευτεροβάθμια. Πρόκειται για ρύθμιση γραφειοκρατική η εφαρμογή της οποίας θα καθοριστεί με υπουργικές αποφάσεις.

Ανεξάρτητα από το παραπάνω θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξασφαλίσουμε τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στις κατανομές των πόρων ανά σχολική μονάδα.

Φύλαξη Σχολικών Κτηρίων

Ο δήμος έχει 38 φύλακες. Η μισθοδοσία τους είναι ένα σημαντικό κόστος που και σε αυτό γίνονται περικοπές από το υπουργείο. Σε συνεργασία με τους ίδιους και με τα σχολεία θα προβούμε στην καλύτερη αξιοποίηση και κατανομή τους στις σχολικές μονάδες.

Καθαριότητα Σχολικών Κτηρίων

Το κράτος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σαν πάρεργο την καθαριότητα των σχολικών κτηρίων αναθέτοντάς την με απαράδεκτες αμοιβές σε καθαρίστριες τις οποίες αντιμετωπίζει ως εργολάβους. Έτσι τα περισσότερα σχολεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την καθαριότητα οι δε καθαρίστριες δικαίως διαμαρτύρονται για κακές συνθήκες εργασίας. Διεκδικούμε την πρόσληψη από το υπουργείο μόνιμων καθαριστριών πλήρους απασχόλησης και τη βελτίωση των αποδοχών όσων εργάζονται σαν εργολάβοι στα σχολεία.

Ασφαλής μετακίνηση μαθητών

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που απασχολεί έντονα γονείς και εκπαιδευτικούς γιατί ορισμένα σχολεία βρίσκονται σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας και υπήρξαν δυστυχώς τραγικά περιστατικά. Θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών στα σχολεία τους να γίνεται με ασφάλεια σε συνεννόηση με τους συλλόγους διδασκόντων και γονέων.

Την ενίσχυση των βιβλιοθηκών σε όλες τις σχολικές μονάδες

Την εξάλειψη κάθε έμμεσης ή άμεσης οικονομικής συμμετοχής των γονέων στη λειτουργία του σχολείου(αναλώσιμα, εξοπλισμός, κλπ). Με τη συνεργασία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου με τα σχολεία για την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργούνται στο σχολικό περιβάλλον(εκδήλωση βίας, οικονομικά προβλήματα μαθητών, κλπ) με τη παρέμβαση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών Την ανάπτυξη προγραμμάτων επιμόρφωσης και ενημέρωσης γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών

Ακολούθησε μια ζωντανή συζήτηση στην οποία πήραν το λόγο:

Ο Δ/ντής του 1ου Δημοτικού Ελληνικού, Σπύρος Κονταράκης, o Πανεπιστημιακός και υπ. Δημοτικός σύμβουλος, Αντώνης Μωυσίδης, από τον πολιτιστικό οργανισμό του Δήμου Αργυρούπολης η Τάμμυ Κοντογιώργου, ο Νίκος Στεφανόπουλος από το 2ο δημοτικό Ελληνικού, ο Βασίλης Τζαφάς αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ νότιας Αθήνας, η αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ελληνικού, Ροδή Γεωργακάκη, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Άγγελος Παπασπύρου, ο Μάρκος Μπασιούκας, ο Γιώργος Ξύδης, ο Γιάννης Βουρβούλης, ο Γιώργος Μιχαλάκης και ο Μανώλης Κανάκης.

Εκλογικά Κέντρα: Λ. Ιασωνίδου 50 Ελληνικό, Λ. Κύπρου 62Α Αργυρούπολη

Τηλέφωνα επικοινωνίας: '210 9647547, 6210 9647433

http://www.dselar.gr, mail: info@dselar.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου