Αυστηρές προϋποθέσεις, όρια και περιορισμοί στη χορήγησή τους
Δάνεια τέλος για τους δήμους. Με το νομοσχέδιο του «Καλλικράτη» και δύο συνοδευτικές υπουργικές αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών, που θα αφορούν την πιστοληπτική ικανότητα των ΟΤΑ και πρόκειται να εκδοθούν συντόμως, δυνατότητα δανεισμού θα έχουν μόνο εκείνοι οι δήμοι, των οποίων το συνολικό χρέος (μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις) δεν θα υπερβαίνει το 50% των συνολικών τους εσόδων. Μ’ αυτήν τη ρύθμιση, η κυβέρνηση ουσιαστικά επιχειρεί να βάλει από τώρα φρένο στις προθέσεις των τοπικών αρχόντων για ανεξέλεγκτο δανεισμό πριν από τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές προκειμένου να «κλείσουν διάφορες τρύπες» ή για να παρουσιάσουν προεκλογικό έργο...
Οφειλές 1,7 δισ.
Τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ αγγίζουν τα χρέη όλων των Δήμων της χώρας, λόγω της κακής οικονομικής διαχείρισης, των τελευταίων ετών.
Ήδη, οι μέχρι τώρα συνολικές οφειλές από τις δανειακές υποχρεώσεις των δήμων σε τράπεζες και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ. Επιπλέον, περίπου 40 - 50 δήμοι του λεκανοπεδίου Αττικής χρωστούν στην ΕΥΔΑΠ 230 εκατομμύρια ευρώ, καθώς αρκετοί από αυτούς έχουν απλήρωτους τους λογαριασμούς του νερού για έξι, επτά, ακόμα και δέκα χρόνια!
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Εσωτερικών προτίθεται να εκδώσει τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις και όρια για τη χορήγηση δανείων, με στόχο να εφαρμοστούν άμεσα, δηλαδή πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου.
Ήδη, πάντως, ο «Καλλικράτης» προβλέπει και μια δεύτερη προϋπόθεση για τον δανεισμό των δήμων, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης της δημόσιας πίστης να υπερβαίνει το 20% των ετήσιων τακτικών εσόδων του. Ο δανεισμός θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά τη χρηματοδότηση επενδύσεων ή τη χρηματοδότηση χρεών. Επίσης, απαγορεύεται αυστηρά να χρησιμοποιηθεί το δάνειο για σκοπό άλλον από εκείνον για τον οποίο συνομολογήθηκε.
Με τις ρυθμίσεις αυτές, το υπουργείο αποβλέπει στο να μη μετακυλιστούν τα βάρη των δανείων στους νέους δήμους και κυρίως να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι οικονομικά υγιείς δήμοι που συνενώνονται με υπερχρεωμένους.
Εκτιμάται ότι τουλάχιστον οι μισοί δήμοι της χώρας (500) έχουν σημαντικές δανειακές υποχρεώσεις και χρέη, ενώ η πλειονότητα των υπερχρεωμένων και εξαιρετικά επιβαρυμένων οικονομικά βρίσκονται στην Αττική.
Αυθαιρεσίες
Οι λόγοι για τους οποίους δεν καταβάλλονται τα ποσά των λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ ποικίλλουν. Ορισμένοι δήμαρχοι ακολουθούν τη μάλλον αυθαίρετη νοοτροπία «δεν πληρώνω - δεν πληρώνω», άλλοι επικαλούνται... εθιμικούς λόγους (όπως είχε δηλώσει στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και ο δήμαρχος Αργυρούπολης), ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν αναγνωρίσει τα χρέη τους και έχουν μπει σε διαδικασία αποπληρωμής με διακανονισμό.
Υπάρχει, βεβαίως, και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Όπως για παράδειγμα αυτό το οποίο συμβαίνει με τη ΔΕΗ, όπου παρατηρείται το εξής παράδοξο. Υπάρχουν δήμοι, κυρίως όμως δημοτικές επιχειρήσεις, που οφείλουν στη ΔΕΗ, η οποία, όμως, από την πλευρά της χρωστά κι εκείνη με τον τρόπο της στους δήμους. Κι αυτό επειδή έχει παρακρατήσει σημαντικά ποσά από τα δημοτικά τέλη, επικαλούμενη το ότι οι καταναλωτές δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς.
Κι έτσι, δημιουργείται ένας ακόμα φαύλος κύκλος...
πηγη Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου