24/12/10

ΤΟ 2011 ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΤΑΞΙ


Προς το τέλος του 2011 αναμένεται να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο που θα αφορά στο άνοιγμα της αγοράς των Ταξί, προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Αναλόγως των εξελίξεων, από το 2012 θα ξεκινήσει η αναδιάρθρωση του κλάδου με βάση ισχύοντα διεθνή μοντέλα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών, κ. Χ. Τσιόκα, την περασμένη εβδομάδα στον Τύπο, η Πολιτεία επεξεργάζεται μελέτες από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που θα υποδείξουν διάφορα μοντέλα οργάνωσης και λειτουργίας των επαγγέλματος των Ταξί.
Σύμφωνα με τα όσα έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει το υπουργείο, στις προτάσεις του νέου νομοσχεδίου θα περιλαμβάνονται αλλαγές στην χορήγηση αδειών Ταξί ειδικών κατηγοριών, αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας και οργάνωσης του κλάδου σε εταιρείες αλλά και διεξαγωγή πλειοδοτικών διαγωνισμών για τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ. Όλα τα παραπάνω φυσικά θα αποτελέσουν, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, την βάση του διαλόγου με τους αντίστοιχους κλάδους στην απελευθέρωση και των επιβατικών μεταφορών (μετά τις εμπορευματικές που προηγήθηκαν).
Στο προσχέδιο που έχει ετοιμαστεί μερικώς από το υπουργείο, προβλέπεται πως για ένα χρονικό διάστημα που ακόμη δεν έχει καθοριστεί, θα… παγώσει η χορήγηση νέων αδειών «κίτρινων» Ταξί καθώς ο αριθμός τους κρίνεται ήδη μεγάλος και το επάγγελμα κορεσμένο. Ωστόσο η απελευθέρωση του επαγγέλματος αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα από μια σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα εξής:

-Χορήγηση αδειών Ταξί με χωρητικότητα από 5- 9 θέσεις, μινι-βαν και λιμουζίνες, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Βασική προϋπόθεση θα είναι η σύσταση εταιρειών που θα λειτουργούν με ραντεβού ή τηλεφωνικές κλήσεις και τα κόμιστρα τους θα καθορίζεται όχι με το γνωστό ταξίμετρο αλλά με τιμοκατάλογο.
-Δικαιώματα σε εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων να προσφέρουν τα οχήματα τους με οδηγό.
-Σύσταση υπηρεσιών Ταξί «πόρτα- πόρτα».
-Αναβάθμιση των εταιρειών ράδιο-Ταξί οι οποίες θα επιβάλλεται να διαθέτουν συγκεκριμένους χώρους στάθμευσης των οχημάτων τους ενώ θα προσφέρουν και πολλές ακόμα νέες ή πληρέστερες υπηρεσίες.
-Χορήγηση αδειών Ταξί ειδικών προδιαγραφών, τα οποία θα εξυπηρετούν άτομα με ειδικές ανάγκες.
-Επανασχεδιασμός των υπηρεσιών μετακίνησης των μαθητών με Ταξί.

Η Πολιτεία πρωτίστως επιθυμεί να εκσυγχρονίσει τον κανονισμό λειτουργίας των Ταξί, με την προώθηση της δημιουργίας σύγχρονων εταιρειών που θα προσφέρουν βελτιωμένες και περισσότερες υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό. Παράλληλα θα δοθούν κίνητρα στους αυτοκινητιστές προκειμένου να οργανωθούν σε εταιρείες αν και αυτό σε πρώτη φάση φαντάζει αρκετά δύσκολο δεδομένης της υπάρχουσας δομής του επαγγέλματος με τις ενοικιάσεις Ταξί από οδηγούς κ.ά.
Σε ότι αφορά στα Ταξί της περιφέρειας, αναμένεται να δοθούν λύσεις στο πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών τους για ενοποίηση των εδρών με βάση τους «καποδιστριακούς» δήμους, αίτημα που χαρακτηρίστηκε αντισυνταγματικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου