22/2/13

ΠΟΙΟΙ ΤΕΛΙΚΑ ΘΕΛΟΥΝ ΑΛΗΘΙΝΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ; ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Άννα Καυκά
μέλος Δ.Σ Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών ( Ε.Β.Ε.Α ), πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Γλυφάδας .

Προκαλεί κατάπληξη και ανεξήγητα ερωτηματικά, η επίθεση που δέχθηκε η άποψη που εξέφρασα σχετικά με τη διαφάνεια στις προμήθειες των Δήμων, από υπηρέτες της συμπολίτευσης και λειτουργούς της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας. ("Προτάσεις για την διασφάλιση της διαφάνειας στις προμήθειες των Δήμων" ) Την πρόταση αυτή εξέφρασα στα πλαίσια της θεσμικής μου ιδιότητας ως μέλος του Δ.Σ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, μέλος της επιτροπής Λιανικού εμπορίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και μέλος των Κλιμακίων Ελέγχων Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου της Περιφέρεια Αττικής. Όσοι αναρωτιούνται με ποιο δικαίωμα κάνω κριτική σε ένα όργανο όπως το Δημοτικό Συμβούλιο, προφανώς πάσχουν από Ναπολεόντεια λογική που θέλει τους εαυτούς τους υπεράνω κριτικής, είναι δε βέβαιο ότι δεν έχουν διαβάσει το άρθρο μου διότι σε καμία περίπτωση δεν αναφέρομαι στο Δήμο Γλυφάδας ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά τοποθετούμε στο πρόβλημα που υπάρχει με την αδιαφάνεια στις προμήθειες του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α, όπως αυτό αναδείχθηκε από τον Αρεοπαγίτη Γενικό Επιθεωρητή Δημοσίας Διοίκησης, κ. Λέανδρο Ρακιντζή, σε πρόσφατη επίσκεψή του σε Δ.Σ. του ΕΒΕΑ.

Η υποχρέωση μου στην κριτική αυτών των οργάνων προέκυψε από το γεγονός ότι μετά 25 χρόνια εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά μέσα από τα θεσμικά όργανα στα οποία και εκλέχτηκα.

Τέλος ας γνωρίζουν ότι σε πάρα πολλές, θεσμοθετημένες δια νόμου, επιτροπές προμηθειών του Ελληνικού Δημοσίου, συμμετέχουν αμισθή εντεταλμένοι σύμβουλοι των οικείων επιμελητηρίων και παραγωγικών φορέων, οι οποίοι συμβάλουν θετικά στη διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας στις προμήθειες .

Ρωτάω λοιπόν

-Αμφισβητούν το γεγονός ότι οι τιμές των προϊόντων που προμηθεύονται οι δημόσιοι οργανισμοί είναι συχνά διπλάσιες, ή και πολλαπλάσιες των αντίστοιχων τιμών της αγοράς;

-Αμφισβητούν ότι η διαφθορά στη χώρα μας στοιχίζει στους Έλληνες φορολογούμενους το υπέρογκο ποσό των 20 δις. Ευρώ ετησίως;

-Μπορούν να μας εξηγήσουν γιατί μέσα σε οχτώ χρόνια, ο ελεγκτής Δημοσίας Διοίκησης βρήκε και έστειλε στη δικαιοσύνη περισσότερες από 2.000 σχετικές υποθέσεις διαφθοράς;

-Τέλος, θεωρούν ότι στο Δήμο Γλυφάδας, που υπηρετούν, γίνονται σωστά και με διαφάνεια όλες οι προμήθειες;

Ελπίζω λοιπόν ότι τη πρόταση αυτή, να συμμετέχουν αμισθή εκπρόσωποι των οικείων επιμελητηρίων και παραγωγικών φορέων στις επιτροπές προμηθειών και παραλαβών των Δήμων, θα ασπαστούν, όσοι πραγματικά θέλουν να υπηρετούν τη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.




.



Τη δευτέρα 18/02/2013 είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τον κ. Ρακιντζή στο Δ.Σ του ΕΒΕΑ. Έχει αναλάβει ένα έργο Εθνικής σημασίας!! την πάταξη της Διαφθοράς, η οποία μας κοστίζει 20ΔΙΣ το χρόνο. Ο κ. Ρακιτζής μεταξύ άλλων ανέφερε ότι 8 χρόνια που είναι σε αυτή τη θέση έχει στείλει στη δικαιοσύνη 2.000 υποθέσεις εκ των οποίων όμως δεν έχει τελεσιδικήσει ούτε μία. Ακόμη, σημείωσε την σημασία της πρόληψης και της ενεργοποίησης των ίδιων των πολιτών για την πάταξη της παραοικονομίας και απέδωσε μεγάλο μέρος των ευθυνών, για τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης, στην κακή άσκηση της τοπικής αυτοδιοίκησης!!!!

Κατά την άποψη μου, σχετικά με τις προμήθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης

Είναι αδιανόητο σήμερα, μετά από 5 χρόνια ύφεσης και την διαφθορά να έχει φτάσει στο υπέρογκο ποσό των 20δις € να μην υπάρχει παρατηρητήριο τιμών για τα προϊόντα που προμηθεύονται οι Δήμοι με αποτέλεσμα πολλές φορές οι τιμές αγοράς να είναι διπλάσιες από την επίσημη Λιανική τιμή πώλησης.

Είναι απαράδεκτο ένας Δήμος να αγοράζει από τρίτο και τέταρτο χέρι και μάλιστα χωρίς διαγωνισμό αλλά με απευθείας ανάθεση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με μόνο κριτήριο τις φιλικές σχέσεις του επιχειρηματία με τη Δημοτική Αρχή.

Τέλος πιστεύω ότι πρέπει να διασφαλιστεί :

α) ότι οι ποσότητες που αναγράφουν τα τιμολόγια αγοράς όντως να παραλαμβάνονται και

β) Η ποιότητα, σύνθεση και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αναγράφουν τα τιμολόγια αγοράς, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Αυτονόητες διαδικασίες για τις συναλλαγές στον ιδιωτικό τομέα φαντάζουν πολλές φορές άπιαστο όνειρο για τις προμήθειες του Δημοσίου!!! Προτείνω λοιπόν στις Επιτροπές Προμηθειών και Παραλαβής των Δήμων να προστεθεί και μέλος του Δ.Σ του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου ή μέλος του Δ.Σ του τοπικού Επιμελητηρίου ( εθελοντικά) για να διασφαλίσουμε το αυτονόητο!! Τη Διαφάνεια



Άννυ Καυκά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου