6/3/13

ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΒΥΡΩΝΑ:ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΑ 17.381.064,34 ΕΥΡΩ (ΠΛΕΟΝ ΦΠΑ)!


Π. ΚΟΝΣΟΥΛΑΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ''ΒΥΡΩΝΑΣ ΚΑΘΑΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ''
http://www.dimotikosantilogos.gr/
Γράφει ο Φώντας Χήτας
Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ, ΠΣΑΤ
Μέλος Γενικού Συμβουλίου ΠΟΕΣΥ

Να τι λέγαμε στον Δημοτικό Αντίλογο την Πρωταπριλιά του 2010 που μόνο ψέμα δεν ήταν...

Το... γεφύρι του Βύρωνα (ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από το άρθρο του Δημοσιογράφου Φώντα Χήτα την Πέμπτη, 01 Απρίλιος 2010 14:21 Θέσεις - Aντιπαραθέσεις)


Σε σύγχρονο... γεφύρι της Άρτας, στον Βύρωνα, κατέληξε τελικά το πολυδιαφημισμένο έργο του Κολυμβητηρίου στην Εργάνη.
Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι του.
«ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ: 2η δέσμευση, Έργο Α: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ, ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΕΡΓΑΝΗ». Από το προεκλογικό πρόγραμμα του νυν Δημάρχου Νίκου Χαρδαλιά το 2006.
Το έργο, ξεκίνησε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή (Ρογκάκος), χωρίς οικοδομική άδεια και σε χώρο χαρακτηρισμένο ως ζώνη πρασίνου. Σταμάτησε το 2001 με παρέμβαση του Δασαρχείου και της Περιφέρειας Αττικής, όπως αναφέρει.
Θα περιλαμβάνει «ανοιχτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων 50χ25, καθώς και μία μικρή πισίνα εκμάθησης νηπίων, διαστάσεων 12χ20», με προϋπολογισμό 3.500.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Θησέας.
Για το χρονοδιάγραμμα: «Ολοκλήρωση διαδικασίας τροποποίησης ρυμοτομικού σχεδίου και αλλαγής χρήσης (ήδη σε εξέλιξη και σε τελικό στάδιο) μέχρι τον Απρίλιο του 2007. Επικαιροποίηση μελετών εφαρμογής έως τον Ιανουάριο του 2007. Διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου έως τον Ιούλιο του 2007. Έκδοση οικοδομικής άδειας έως τον Σεπτέμβριο του 2007. Έναρξη εργασιών κατασκευής τον Δεκέμβριο του 2007. Ολοκλήρωση κατασκευής τον Δεκέμβριο του 2008». Οποία ταχύτης...
Ο ίδιος ο Δήμαρχος μάλιστα, στα εγκαίνια του κλειστού Γυμναστηρίου στην Εργάνη, στις 21 Σεπτεμβρίου 2006 – όλως τυχαίως λίγες μέρες πριν τις Δημοτικές εκλογές... – δεσμεύεται για το Κολυμβητήριο. Ο λόγος του, συμβόλαιο...
Αναζητώντας, 4 χρόνια μετά, την ημερομηνία εγκαινίασης του έργου, δεν την βρήκα πουθενά. Κρίμα...Αφού δεν... πρόκαμαν όμως, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 30ής Ιουνίου 2008, ο Δήμαρχος επαναφέρει το έργο στην εισήγηση του για την «έγκριση στρατηγικών στόχων επιχειρησιακού προγράμματος Δήμου Βύρωνα», με την Ενότητα Γ.3.3, Μέτρο 3.3 Αθλητισμός «Προώθηση μαζικού αθλητισμού, μέσω κατασκευής νέων αθλητικών υποδομών (Διασχολικό Κέντρο Άθλησης – Κολυμβητήριο, Κλειστό Γυμναστήριο Καρέα)».
Κι αφού, το έργο αγνοείται, για τρία (3) ολόκληρα χρόνια, έρχεται η Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Βύρωνα, Μαρία Βυρίνη, τον Ιούνιο του 2009, να μας το θυμίσει: «Το κολυμβητήριο Βύρωνα θα γίνει επιτέλους πραγματικότητα. Εντός δύο μηνών (σ.σ: Τον Σεπτέμβριο του 2009 δηλαδή) δημοπρατείται το πρώτο στην Ελλάδα σύγχρονων προδιαγραφών βιοκλιματικό κολυμβητήριο με 25άρα πισίνα, ανταποκρινόμενοι έτσι σε ένα πάγιο αίτημα πολλών χρόνων» (εφημερίδα «Οι Γειτονιές μας», Ιούνιος 2009).
Μάλιστα. Το ολυμπιακών διαστάσεων κολυμβητήριο του 2006, γίνεται «βιοκλιματικό κολυμβητήριο με 25άρα πισίνα», τα 4 χρόνια της αδράνειας και απραξίας, από τις προηγούμενες Δημοτικές εκλογές «καταπίνονται» με περισσή ευκολία, οπότε Δημότη του Βύρωνα ετοιμάσου να υποδεχτείς – στις εκλογές του 2010 – και πάλι τις ιλουστρασιόν υποσχέσεις του Δημάρχου, για τα μεγαλεπήβολα σχέδια του...
Το έργο της κατασκευής Κολυμβητηρίου στον Βύρωνα, όμως είναι όντως πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με τέτοιο ανεύθυνο και δημαγωγικό τρόπο.
Απαιτείται άμεση επανασχεδίαση του, στην κατεύθυνση κατασκευής 50άρας πισίνας, ολυμπιακών δηλαδή διαστάσεων, με 8 - 10 διαδρομές, με εναλλακτικό σχέδιο για πισίνα 33χ25μ (έως 13 διαδρομές), μικρή πισίνα εκμάθησης και λειτουργικούς χώρους, ώστε να μπορέσει το Κολυμβητήριο να αποτελέσει αφενός πραγματική αθλητική κυψέλη για τα αθλήματα του υγρού στίβου και αφετέρου πόλο έλξης αθλητικών εκδηλώσεων στην πόλη μας και κοινωνικής προσφοράς στους Δημότες μας.
Η 25άρα πισίνα, λύση περασμένων δεκαετιών κυρίως για μικρές επαρχιακές πόλεις – όταν ακόμη η κολύμβηση δεν είχε διαδοθεί πέραν των τειχών – κάθε άλλο παρά ενδείκνυται. Κοινώς, πεταμένα λεφτά...
Κι αυτό γιατί, θα πρόκειται για έργο «κουλό», απλώς για να γίνει (και ένα Κολυμβητήριο κάθε άλλο παρά φτηνή κατασκευή είναι).
Μια απλή ματιά άλλωστε, στους περιμετρικούς Δήμους της Αθήνας, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Πλην του Κολωνού και στη Γκράβα, όπου υπάρχουν κλειστές 25άρες πισίνες του Δήμου Αθηναίων (που έχει βέβαια και την 50άρα στο Γουδί) και οι οποίες χρονολογούνται εδώ και πολλά χρόνια, κανένας Δήμος δεν προχωρά πλέον σε τέτοιες λύσεις.
Είναι δε αρκετοί, αυτοί οι Δήμοι, που έχουν επιλέξει μια τέτοια αθλητική εγκατάσταση, όπως είναι το Κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων, με την οποία προσφέρουν ουσιαστική αθλητική πολιτική στους Δημότες τους.
Περιστέρι, Χαϊδάρι, Αιγάλεω, Νέα Σμύρνη, Άλιμος, Ηλιούπολη, Βοτσαλάκια (Πειραιάς), Πετρούπολη, Μεταμόρφωση, Μελίσσια, Κερατσίνι, Πέραμα, Γέρακας, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ζωγράφου (Ιλίσιο), Γουδί κ.λπ, μερικά από τα Δημοτικά Κολυμβητήρια που λειτουργούν στο Λεκανοπέδιο.
Στην πόλη μας, ο Χρήστος Ταμπαξής, Δημοτικός Σύμβουλος της Μείζονος Αντιπολίτευσης σήμερα, αποτελεί τη σημαία και το φάρο ταυτόχρονα, θα έλεγα, με τις Ολυμπιακές του διακρίσεις στην κολύμβηση (Παραολυμπιάδα).
Το Κολυμβητήριο στον Βύρωνα, πέραν του ότι θα έλθει να προστεθεί σε έναν Πολυχώρο του Αθλητισμού, θα αποτελέσει κύτταρο αθλητικής ανάπτυξης, κυψέλη για το μελίσσι της τοπικής κοινωνίας και δη της νεολαίας μας.

Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου