17/4/13

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: ΟΥΤΕ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΟΥΤΕ ΣΤΙΓΜΑ


Ψυχοθεραπεία: ούτε πολυτέλεια ούτε στίγμα
Οι αναφορές στα "θύματα" της κρίσης αποτελούν απλά φόρο τιμής στους ανθρώπους που σκέπασε η μαύρη σκιά της κρίσης.Το επιστημονικό περιοδικό "New Scientist" και το περιοδικό Lancet αναφέρθηκαν στη δραματική αύξηση των περιστατικών ψυχικών παθήσεων και αυτοκτονιών στην Ευρώπη λόγω της οικονομικής κρίσης.
Μοιάζει με λοιμό, αφού οι νοσούντες πολλαπλασιάζονται και επανεμφανίζονται λοιμώδεις νόσοι, αυξάνονται οι καρδιαγγειακές παθήσεις, το άγχος και η κατάθλιψη, στα οποία οδηγεί το παρατεταμένο στρες.
"Το κόστος των περικοπών: Η τοξική γενετική κληρονομιά της λιτότητας", είναι ο τίτλος ενός άρθρου στο "New Scientist", που αναφέρεται στις συνέπειες της ύφεσης και της λιτότητας στην ανθρώπινη υγεία.
Είναι ένα διαφορετικό κόστος που ίσως δεν εγγράφεται στους προϋπολισμούς και δεν υπολογίζεται στα επείγονται προβλήματα.
Να γιατί είναι έωλες οι καθησυχαστικές αντιλήψεις πως πέρασαν τα δύσκολα στην οικονομία και η παράθεση κάποιων δεικτών της που βελτιώθηκαν.
Όσοι αποκτούν κατάθλιψη άραγε θα προσμετρηθούν, όπως τα θύματα της γερμανικής Κατοχής, στο τέλος της κρίσης και στην αρχή μιας νέας πορείας ανάπτυξης της χώρας;

Η συστηματική ψυχοθεραπεία πρέπει να πάψει να θεωρείται πολυτέλεια και στίγμα. Θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ανατραπεί αυτό το κλίμα "αρρώστιας'' που γίνεται πηγή άγχους και πόνου.
http://www.medisense.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου