19/6/13

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ -20 ΙΟΥΝΙΟΥ


Ιράκ, 2013 - Κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων εφιστά την προσοχή στα βάσανα περίπου 45 εκατομμυρίων προσφύγων και εκτοπισμένων ατόμων σε όλο τον κόσμο. Στο στρατόπεδο προσφύγων Domiz στο Ιράκ, παιδιά και γυναίκες από τη Συρία εγγράφονται για να λάβουν μερίδες τροφίμων. Ο συνεχιζόμενη εμφύλια σύρραξη στη Συρία έχει στείλει πάνω από 1,4 εκατομμύρια πρόσφυγες εκτός της χώρας. Από αυτούς, πάνω από 150.000 είναι τώρα στο Ιράκ, ο αριθμός τους αυξήθηκε στο τριπλάσιο από το Νοέμβριο του 2012.

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου) επικεντρώνεται στα προβλήματα των περίπου 45 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Κάθε λεπτό, 8 άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να γλυτώσουν από πόλεμο, διώξεις ή φυσικές καταστροφές.

Τα παιδιά είναι τα αθώα θύματα των συγκρούσεων και ιδιαίτερα τα παιδιά πρόσφυγες φέρουν το πλήρες φορτίο της αστάθειας και της ταλαιπωρίας που προκαλείται από τις συγκρούσεις, που συχνά συμπεριλαμβάνει το χωρισμό τους από τις οικογένειές τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Μεταξύ των προσφύγων, τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα - όχι μόνο επειδή είναι ξεριζωμένα από τις εστίες τους, αλλά πολλά από αυτά συχνά αναγκάζονται να τις εγκαταλείψουν με ελάχιστα ή και καθόλου υπάρχοντα και επιπλέον διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από τις ασθένειες, τη βία, την εκμετάλλευση και την παραμέληση.

Μόνο στη Συρία η συνεχιζόμενη εμφύλια σύρραξη έχει οδηγήσει 1,4 εκατομμύρια πρόσφυγες έξω από τη χώρα, μεγάλο μέρος των οποίων είναι παιδιά.

Η UNICEF συνεργάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο με την UNHCR και άλλους εταίρους για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες τα προσφυγόπουλα και τα εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα, τόσο με άμεσες, όσο και με μακροπρόθεσμες σωτήριες παρεμβάσεις, για την υγεία, τη διατροφή, την παροχή νερού και υγιεινής, την εκπαίδευση και την προστασία των παιδιών.

Η UNICEF και οι συνεργάτες της υποστηρίζουν επίσης τις κοινότητες υποδοχής, οι οποίες αισθάνονται την επιπρόσθετη πίεση στους περιορισμένους τους πόρους.

Η UNICEF δεν παραλείπει να τονίζει προς κάθε κατεύθυνση πως σε εμπόλ

εμες καταστάσεις όλα τα μέρη πρέπει να κάνουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των παιδιών και την προστασία των δικαιωμάτων τους, συμπεριλαμβανόμενων των παιδιών προσφύγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου