26/6/13

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: ΠΟΙΟΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ;

Με ανοικτή επιστολή οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλά και το σύνολο των βουλευτών (πλην Χρυσής Αυγής) του Ελληνικού Κοινοβουλίου να μην τροποποιηθούν οι διατάξεις των άρθρων 12 και 13 του ν.4039/2012 που αναφέρονται στην απαγόρευση διεξαγωγής παραστάσεων με ζώα. Οι εν λόγω διατάξεις εισήχθησαν μετά από σημαντικό αγώνα που έδωσαν από κοινού οι Οικολόγοι Πράσινοι με φιλοζωικές οργανώσεις και ευαισθητοποιημένους πολίτες.

Η απαγόρευση των παραστάσεων με ζώα έβαλε τέλος στο φαινόμενο των ζώων σε ρόλους «καλλιτεχνών» και έδωσε διεθνή προβολή στη χώρα μας κατατάσσοντας την πρώτη στην Ευρώπη και δεύτερη παγκοσμίως. Όμως, η νέα φωτογραφική διάταξη που επιθυμεί να περάσει το ΥΠΑΑΤ με την προτεινόμενη τροπολογία, αφορά στην παράνομη, έως σήμερα, λειτουργία δελφινάριου στο Αττικό Πάρκο, εξαιρώντας τη συγκεκριμένη επιχείρηση και επιτρέποντας τη διεξαγωγή παραστάσεων με ζώα που κατ’ ευφημισμό χαρακτηρίζονται «εκπαιδευτικές», σε μια προσπάθεια «νομιμοποίησης» της αιχμαλωσίας εξαιρετικά νοημόνων όντων για οικονομικό όφελος.

Το πλήρες περιεχόμενό της είναι το ακόλουθο :
Aξιότιμε κύριε Υπουργέ Αγροτικής Ανάπτυξης,
Aξιότιμε κύριε Υπουργέ Παιδείας και Θρησκευμάτων,
Αξιότιμες κυρίες/ Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές
Βάσει του άρθρου 12 παρ. 1 του ν. 4039/2012 «για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό», ορίζεται ότι «απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον του κοινού». Αντιστοίχως στο άρθρο 13 παρ. 1 ορίζεται ότι από την ως άνω διάταξη εξαιρούνται οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, υπό την προϋπόθεση ότι στους χώρους τους δεν διεξάγονται παραστάσεις με τη συμμετοχή ζώων.
Πρόσφατα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανήρτησε στο opengov.gr προτεινόμενη τροπολογία της επίμαχης διάταξης, στην οποία απαλείφεται η ανωτέρω προϋπόθεση, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, στις εγκαταστάσεις του οποίου διεξάγονται, έως σήμερα παρανόμως, τέτοιου είδους παραστάσεις με δελφίνια.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε δημοσίως ταχθεί ενάντια στη λειτουργία ζωολογικών πάρκων, άποψη που κατοχυρώνεται και θεσμικά με την εν λόγω διάταξη, διότι η λειτουργία τους οδηγεί στην εμπορευματοποίηση των ζώων και ιδιαίτερα της άγριας πανίδας, σε αφύσικες και κακές  συνθήκες διαβίωσης, ενώ ο χρόνιος εγκλεισμός των ζώων αποτελεί μέσο βασανισμού.
Ως εκ τούτου, οφείλουμε να τονίσουμε, ότι κάθε προσπάθεια τροποποίησης ή κατάργησης του άρθρου 13 του ν. 4039/2012, με πρόσχημα την πραγματοποίηση δήθεν εκπαιδευτικών παραστάσεων μας βρίσκει εντελώς αντίθετους. Υπενθυμίζουμε ότι η αιχμαλωσία ζώων δεν έχει, ούτε δύναται ποτέ να έχει παιδευτικό χαρακτήρα, πολλώ δε μάλλον όταν είναι αποδεδειγμένο ότι:
  • Τα δελφίνια, τα οποία θεωρούνται τα ευφυέστερα όντα μετά τον άνθρωπο, διανύουν υπό φυσιολογικές συνθήκες δεκάδες μίλια ημερησίως και καταδύονται έως τα 100 μέτρα βάθος. Επομένως οι δεξαμενές, αποτελούν «κλουβιά» που σε καμία περίπτωση  δεν μπορούν να μιμηθούν το φυσικό περιβάλλον των δελφινιών. Επίσης δεδομένου ότι τα δελφίνια χρησιμοποιούν υπέρηχους προκειμένου να πάρουν για το περιβάλλον τους πληροφορίες όπως η απόσταση ή το σχήμα αντικειμένων (ηχοεντοπισμός), η αλλεπάλληλη αντήχηση του σόναρ τους από τα τοιχώματα των δεξαμενών συχνά τα οδηγεί στην τρέλα.
  • Σύμφωνα με έρευνες υπό συνθήκες αιχμαλωσίας ένα στα δύο δελφίνια πεθαίνει μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της φυλάκισής του λόγω στρες, ασθενειών και μολύνσεων εντός της δεξαμενής, ενώ στο φυσικό περιβάλλον ένα δελφίνι μπορεί να ζήσει έως και 45 - 50 χρόνια.
  • Η εκπαίδευση των δελφινιών βασίζεται στη στέρηση τροφής, η οποία σε συνδυασμό  με τη μη ικανοποίηση πολύ βασικών βιολογικών και ψυχολογικών τους αναγκών λόγω της αιχμαλωσίας, καθιστά τη διαβίωση τους στις δεξαμενές εξαιρετικά βασανιστική.
Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι η μεταφορά δελφινιών έγινε στην Ελλάδα κατά παράβαση τόσο της εθνικής όσο και της κοινοτικής νομοθεσίας, ενώ ο έλεγχος εφαρμογής των διατάξεων του ν.4039/2012 από το Δήμου Σπάτων και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σε  ότι αφορά στο δελφινάριο, είναι καθόλα πλημμελής, έως ανύπαρκτος, δεδομένου ότι το δελφινάριο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά παρά το γεγονός ότι η δεξαμενή και οι λοιπές εγκαταστάσεις για τα δελφίνια δεν διαθέτουν  άδεια ούτε κατασκευής, αλλά  ούτε και λειτουργίας.
Περαιτέρω, η εν λόγω μορφή «εκπαίδευσης-ενημέρωσης και ψυχαγωγίας» που στηρίζεται  στο βασανισμό των ζώων κρίνεται ευθέως αντιπαιδαγωγική, διότι περνά  λανθασμένα μηνύματα στους νέους. Αντιθέτως, όπως έχουμε προτείνει στο παρελθόν σε επιστολή μας στο αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας,  η ενημέρωση και εκπαίδευση των παιδιών θα μπορούσε να γίνει κάλλιστα μέσω επισκέψεων στη φύση, είτε σε κέντρα περίθαλψης της άγριας ζωής ή ακόμη καλύτερα με την ενεργή συμμετοχή τους ως εθελοντές σε διάφορες δραστηριότητες.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η επιχειρούμενη τροποποίηση του άρθρου 13 ν.4039/2012, φωτογραφίζει το μόνο "νόμιμο" ζωολογικό κήπο στην Ελλάδα, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του συγκεκριμένου επιχειρηματία. Οι πιέσεις που ασκούνται στο ΥΠΑΑΤ προς την κατεύθυνση του ενδοτισμού  σε οικονομικά συμφέροντα, θα πρέπει να μας προβληματίσουν όλους. Εξάλλου, όχι τυχαία, έως σήμερα οι διατάξεις του ανωτέρω νόμου έμειναν εν πολλοίς ανεφάρμοστες.
Το Υπουργείο οφείλει να μεριμνήσει ώστε οι διατάξεις του ν.4039/2012, να έχουν εφαρμογή και στην περίπτωση του Αττικού Πάρκου και να απαγορευθεί άμεσα η λειτουργία δελφινάριου. Παράλληλα, η τήρηση του νόμου, όπως ισχύει, προϋποθέτει ταυτόχρονα την ασφαλή μεταφορά των δελφινιών σε κατάλληλο περιβάλλον.  Τούτο πρέπει να αποτελέσει επίσης προτεραιότητα της Πολιτείας.
Η διατήρηση των διατάξεων των άρθρων 12 και 13 του ν. 4039/2012 ως έχουν, αλλά και η πλήρης εφαρμογή τους αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας που οφείλει να σέβεται όλες τις μορφές ζωής και να μην νομοθετεί βάσει  πιέσεων από οικονομικά συμφέροντα. Παράλληλα η Πολιτεία θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά την πλήρη  απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών στη χώρα μας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι παρακολουθούμε στενά το ζήτημα και σκοπεύουμε να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποτραπεί η παραβίαση των θεμελιωδών κανόνων ευζωίας των ζώων.
Αναμένουμε τις ενέργειές σας για το ζήτημα και παρακαλούμε για την ενημέρωσή μας σχετικά.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου