19/6/13

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»

P6130191.JPG
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Πέμπτη 13 Ιουνίου στην Πνευματική Εστία της Βούλας η πρώτη από τις 4 συναντήσεις του προγράμματος «ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» που υλοποιεί η Εναλλακτική Δράση με την επιστημονική στήριξη της Ψυχολόγου και μέλους της Μαρίας Αλιφέρη
P6130196.JPG
Στα συνάντηση που είχε θέμα «Το άγχος στην εποχή της κρίσης» η ψυχολόγος, αφού επεσήμανε ότι η αποφόρτιση και όχι η εκφόρτιση του άγχους μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε καλλίτερα τα προβλήματα ανέλυσε τα τρία είδη του άγχους τα οποία είναι καθοριστικά σε περιόδους κρίσης .
P6130197.JPG
Το άγχος αφανισμού: οι κρίσεις πανικού που μας παραλύουν και μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε

Το άγχος εγκατάλειψης: η αίσθηση ότι χωρίς τον άλλον είμαστε αβοήθητοι και ανήμποροι να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους

Το άγχος τιμωρίας: το αίσθημα ενοχής που μας κατακλύζει και μας εμποδίζει να σκεφτούμε λογικά .

Τρία είναι τα συμπεράσματα από τη συζήτηση που έγινε για την αντιμετώπιση του άγχους σε εποχές κρίσης:

α) Η αποφόρτιση του άγχους είναι απαραίτητη: να βρει ο καθένας τον δικό του τρόπο να κατευνάσει την σωματική ένταση ,με προνομιακό τρόπο το να κοιμόμαστε καλά και να μπορούμε να βλέπουμε όνειρα. Αντίθετα η εκφόρτιση , δηλαδή το ξέσπασμα του άγχους από τον έναν στον άλλον μεταδίδει το άγχος και το διαιωνίζει.

β) Η μετατροπή του άγχους σε λόγο είναι καθοριστική : η ικανότητα μας να μετατρέπουμε σε λόγο τις παράλογες σκέψεις και τα έντονα συναισθήματα που μας κατακλύζουν , ώστε να μπορούμε να επαναφέρουμε την λογική σκέψη και

γ) Η ενδοσκόπηση και η ικανότητα μας να ακούμε ό ένας τον άλλον είναι η προϋπόθεση της δημιουργικής συνύπαρξης σε εποχές κρίσης .

Μετά από την εισήγηση της ψυχολόγου ακολούθησε επί 1.30 ώρα πλούσιος και ενδιαφέρον διάλογος, κατά τον οποίο μίλησαν όλοι σχεδόν οι παρόντες με βάση τις προσωπικές τους εμπειρίεςΗ επόμενη συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 22 Ιουνίου 7.30 το απόγευμα στην Πνευματική Εστία Βούλας και θα έχει θέμα «Τα οικογενειακά προβλήματα στην εποχή της κρίσης»

Η γραμματεία της Εναλλακτικής Δράσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου