26/6/13

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΈΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΕ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ


Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών (Σ.Ε.Μ.) του Δήμου Ηλιούπολης συμμετείχε σε διακρατικό πρόγραμμα Επιμόρφωσης των μελών των Σ.Ε.Μ... υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Μεταναστών, με στόχο την ενημέρωση και ανταλλαγή καλών πρακτικών που έχει να επιδείξει η ευρωπαϊκή εμπειρία, πάνω στα θέματα ένταξης των μεταναστών και στις πολιτικές κοινωνικής ενσωμάτωσής τους, με τη βοήθεια των Σ.Ε.Μ. και των τοπικών κοινωνιών.

Στο Διακρατικό Θεματικό Εργαστήριο, που είχε τον γενικό τίτλο «Ξενοφοβία και ο ρόλος του Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών» συμμετείχαν εκ μέρους του Σ.Ε.Μ. του Δήμου μας ο Πρόεδρός του, κ. Γιώργος Γιαννόπουλος, και η Επιστημονική Σύμβουλος του Σ.Ε.Μ, κα Μαρία Βλαχάδη, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Θεσσαλονίκη και στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετέχουν στις εργασίες του προγράμματος.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν Πρόεδροι και μέλη Σ.Ε.Μ., στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι κοινοτήτων μεταναστών από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε εργαστήρια και Workshops, με εισηγητές εξειδικευμένους επιστήμονες, Πανεπιστημιακούς και εκπροσώπους φορέων από όλη την Ευρώπη, που δραστηριοποιούνται στα θέματα της μετανάστευσης και της ομαλής ενσωμάτωσής τους στις χώρες που τους φιλοξενούν. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος ήταν μεταξύ άλλων η Δημιουργία Διεθνούς Δικτύου για το μεταναστευτικό ζήτημα και η Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών από την Ευρωπαϊκή εμπειρία, η Δημιουργία Πλατφόρμας για τα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών, η ένταξή των μεταναστών στην αγορά εργασίας, θέματα ανθρωπίνων και νομικών δικαιωμάτων, Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, ζητήματα που αφορούν στη γυναικεία μετανάστευση, καθώς και πρακτικές ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών στα θέματα ενσωμάτωσης των μεταναστών και αντιμετώπισης της ξενοφοβίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου