20/7/10

ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ


Μείωση των ανώτατων ορίων εκλογικών δαπανών έως και 75% για τους συνδυασμούς και τους υποψήφιους στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, αλλά και επιβολή αυστηρών ελέγχων και κυρώσεων στους παραβάτες μέχρι και έκπτωση από το αξίωμά τους, από τις Επιτροπές Ελέγχου Δαπανών που θα συστηθούν σε επίπεδο περιφέρειας, προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο που έλαβε την έγκριση του χτεσινού υπουργικού συμβουλίου έπειτα από εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση.

Το προσχέδιο νόμου θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, προκειμένου να συζητηθεί στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή, ενώ θα τεθεί και σε δημόσια διαβούλευση.

Το σχέδιο νόμου προσαρμόζει στα δεδομένα του «Καλλικράτη» την ισχύουσα νομοθεσία για τις εκλογικές δαπάνες που καθορίζεται από τον νόμο ν. 3202/2003 τον οποίο είχε εισηγηθεί ο τότε υπουργός Εσωτερικών κ. Κ. Σκανδαλίδης. Τα νέα στοιχεία που εισάγει η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών για τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών είναι:

Το σύνολο των ποσών που αφορούν τη χρηματοδότηση υποψηφίων και συνδυασμών θα διακινούνται μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Με το προηγούμενο καθεστώς επιβαλλόταν η διακίνηση μέσω τραπεζών του 80% της συνολικής χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να υπήρχε περιθώριο αδιαφανών διαδικασιών χρηματοδότησης για το υπόλοιπο 20%.

Καταργείται η διαδικασία οικονομικής ενίσχυσης συνδυασμών και υποψηφίων μέσω «κουπονιών».

Μειώνονται μέχρι και 75% τα ανώτατα όρια των εκλογικών δαπανών για συνδυασμούς και υποψηφίους σε σχέση με τις δαπάνες που προβλέπονταν το 2006.

Με το νομοσχέδιο οριοθετείται ανώτατος αριθμός των επιτρεπτών εμφανίσεων των υποψηφίων στο ραδιόφωνο και στα τηλεοπτικά κανάλια για τους υποψηφίους.

Ορίζεται υποχρεωτικά διαχειριστής των οικονομικών των συνδυασμών, για τις περιφερειακές εκλογές, καθώς και για τις δημοτικές εκλογές, για δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο των 10.000 κατοίκων.

Τα βιβλία εσόδων και δαπανών των συνδυασμών και των υποψηφίων θεωρούνται, πλέον, από τον δ/ντή της οικείας ΔΟΥ.

Θεσπίζεται η υποχρέωση των συνδυασμών να αναρτούν σε κεντρική βάση δεδομένων, που είναι εγκατεστημένη στο υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όλα τα έσοδα και τις δαπάνες τους.

Τέλος, θεσμοθετούνται οι Επιτροπές Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων σε επίπεδο περιφέρειας και συγκροτούν ελεγκτικό όργανο στο οποίο προεδρεύει δικαστικός λειτουργός.

Στις επιτροπές συμμετέχουν ένα μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προϊστάμενος του Περιφερειακού ΣΔΟΕ, επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και εκπρόσωποι της ΤΕΔΚ και της ΕΝΑΕ, υπό την προϋπόθεση να μην είναι υποψήφιοι. Η Επιτροπή έχει τη μορφή «ανεξάρτητης περιφερειακής αρχής» και μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στους παραβάτες μέχρι και την έκπτωση από το αξίωμά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου