1/11/10

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ


 12η χορωδιακή συνάντηση
Ένα σημαντικό προσκεκλημένο είχε η 12η Χορωδιακή συνάντηση που πραγματοποίησε με επιτυχία ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος «Αργυρούπολη» την Κυριακή 31 Οκτωβρίου. Ο ζωγράφος και χαράκτης συμπολίτης μας Χριστόδουλος Γκαλτέμης, παρευρέθηκε στην εκδήλωση και τιμήθηκε από το σύλλογο για την προσφορά του.
Έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη κόσμησαν το φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου «Μ. Θεοδωράκης» κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να τα απολαύσουν, πριν και μετά το τέλος της χορωδιακής συνάντησης.
Λίγα λόγια για τον κ. Γλαλτέμη
Ο Χριστόδουλος Γκαλτέμης γεννήθηκε το 1953 στην Κωστάνιανη Ιωαννίνων.
Από τα γυμνασιακά του χρόνια πήρε και τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, αρχικά με δάσκαλο τον Νίκο Νικολάου και αργότερα στο εργαστήρι χαρακτικής του Κων­σταντίνου Γραμματόπουλου.
Σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος Γιάννη Κεφαλληνού και του Ιδρύματος Κρατι­κών Υποτροφιών. Παρακολούθησε επίσης το φροντιστήριο «Καλλιτεχνική Τυπογραφία -Τέχνη του βιβλίου» με δάσκαλο τον Γιάννη Παπαδάκη και θεωρητικά κοντά, κυρίως, στον Παντελή Πρεβελάκη και τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Αποφοίτησε με το «Βραβείο Φιλοτεχνηθέντων Έργων».
Αμέσως με το τέλος των σπουδών του, του δίνεται η ευκαιρία να εμβαθύνει πρακτικά στην τέχνη της λιθογραφίας, σε γνωστά αθηναϊκά λιθογραφεία και να γνωρίσει δασκάλους του είδους, αποκομίζοντας από την εμπειρία τους. Το 1988 πήρε τριετή υποτροφία από το ΙΚΥ για μεταπτυχιακές σπουδές στη χαρακτική. Είναι ταυτόχρονα ζωγράφος και χαράκτης.
Η καλλιτεχνική του αξία αναγνωρίστηκε νωρίς και έργα του εκτίθενται σε επίσημες συλλογές, πλάι σε ονόματα όπως των: Σπ. Βασιλεί­ου, Γ. Βαρλάμου, Κ. Γραμματόπουλου, Γ. Μανουσάκη, Κ. Μαλάμου, Π. Πρέκα, Π. Τέτση, Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα κ.ά.
Δίδαξε χαρακτική και ελεύθερο σχέδιο στο νεοσύστατο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την περίοδο 2000 - 2003.
Έργα του βρίσκονται: στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, στην Τράπεζα Εργασίας, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο Μουσείο Βορρέ, στην Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ στο Μέτσοβο, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, στην Πινακοθήκη Χαρακτικής που ίδρυσε ο Κώστας Μαλάμος στη Ζίτσα Ιωαννίνων. Επίσης στο Υπουργείο Εξωτερικών, στα κεντρικά γραφεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, στα ξενοδοχεία Hayatt Regency Θεσσαλονίκης και King George Αθηνών. Ακόμη σε τράπεζες, δημόσιους οργανισμούς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Κύπρο, Η.Π.Α., Καναδά, Αγγλία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία.
Ο κ. Γκαλντέμης τιμήθηκε με αναμνηστική πλακέτα και ανακηρύχτηκε επίτιμο μέλος του Συλλόγου «Η Αργυρούπολη». Ο καλλιτέχνης δεν έκρυψε τη συγκίνησή του, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον πρόεδρο Θεόδωρο Γουρδουράκο και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, δηλώνοντας πως προτίθεται να βοηθήσει και έμπρακτα το σύλλογο στο κοινωνικό έργο που έχει αναλάβει, εδώ και χρόνια.  
Χορωδίες
Εντός της αιθούσης τρεις χορωδίες προσέφεραν μια ποιοτική βραδιά με τραγούδια του Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Γκάτσου κ.α.
Τη συναυλία άνοιξε η χορωδία «Ορφέας» του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αργυρούπολη». Ακολούθησε η Δημοτική Χορωδία του Δήμου Ελληνικού και την όμορφη βραδιά έκλεισε η Μικρασιατική Χορωδία Νίκαιας.
Στο τέλος της βραδιάς τιμήθηκαν με πλακέτες όλες οι χορωδίες που συμμετείχαν και προσφέρθηκαν λουλούδια. Στο φουαγιέ ένα μικρό κέρασμα, προσφορά του συλλόγου για όλους τους συμμετέχοντες και τον κόσμο, που παρακολούθησε την εκδήλωση.
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Ελληνικού-Αργυρούπολης, κ.κ. Κορτζίδης, Τσαρπαλής, Λιάππης και Πασβαντίδης τίμησαν το σύλλογο με την παρουσία τους. Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι απ’ όλες τις παρατάξεις και φορείς της πόλης έδωσαν το «παρών».    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου