22/2/11

Ο Χ. ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ



Άποψη του μπλοκ ουρανοξυστών "Canary Warth" στο Λονδίνο, την ανάπλαση του οποίου χειρίστηκε το Κατάρ. Ο Χ. Παμπούκης μίλησε για έργο ανάλογης εμβέλειας στο Ελληνικό, δείχνοντας αφενός ως ιδανικό επενδυτή το Κατάρ και αφετέρου πώς εννοεί η κυβέρνηση την "αξιοποίηση" της δημόσιας περιουσίας.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λιονάκης Νίκος στην ΑΥΓΗ

Με την... αδιαμεσολάβητη διαδικασία του "fast track", που "γλυκαίνει" τους ξένους επενδυτές, προχωρεί η κυβέρνηση το σχέδιό της για εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, ξεκινώντας, όπως φαίνεται, από την "αξιοποίηση" του Ελληνικού. Όλα δείχνουν ότι το πρότζεκτ του πρώην αεροδρομίου και των πέριξ περιοχών θα αναληφθούν από το Κατάρ με τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας, χωρίς να γίνει διαγωνισμός, και εν συνεχεία θα έρθει στη Βουλή ως σχέδιο νόμου.

Άλλωστε, μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για το "fast track", όπου εξετάστηκε το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης άφησε να διαφανεί πώς εννοεί την "κατοχύρωση" της δημόσιας περιουσίας που ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα διασφαλίσει νομοθετικά, λέγοντας ότι ως επενδυτής το Κατάρ διαθέτει εμπειρία, καθώς είχε αναλάβει και την ανάπλαση του Canary Wharf στο Λονδίνο, "ένα έργο ανάλογης εμβέλειας με το Ελληνικό". Πρόκειται για μια από τις περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσας που κατακλύζεται από ουρανοξύστες.

Ειδικότερα, ο Χ. Παμπούκης μεταβαίνει την ερχόμενη Τρίτη στο Κατάρ προκειμένου να έχει συζητήσεις με την αραβική πλευρά για το Ελληνικό και ενώ χτες συνεδρίασε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), όπου αποφασίστηκε ομόφωνα η ένταξη του συγκεκριμένου σχεδίου στις διαδικασίες του "fast track". Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι: Γ. Παπακωνσταντίνου, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Δ. Ρέππας, Τ. Μπιρμπίλη, Τ. Χυτήρης και Π. Ρήγας.

Ο ίδιος δε ανέφερε, μετά τη συνεδρίαση, ότι πηγαίνει στο Κατάρ έχοντας στις αποσκευές του την ένταξη της επένδυσης στις διαδικασίες "fast track", "κάτι που ενδιαφέρει κάθε εν δυνάμει σοβαρό επενδυτή". Ακόμη, αν και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν συζητεί μόνο με το Κατάρ για την "αξιοποίηση" του Ελληνικού, πρόσθεσε ωστόσο ότι το Κατάρ είναι ένας πολύ σοβαρός επενδυτής, που έχει επιδείξει ενδιαφέρον και: α) Διαθέτει συγκεκριμένη εμπειρία, καθώς χειρίστηκε την ανάπλαση του Canary Wharf στο Λονδίνο, ένα έργο ανάλογης εμβέλειας με το Ελληνικό, β) έχει τη βούληση και τη χρηματοοικονομική δυνατότητα. Εξέφρασε δε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία στις βασικές παραδοχές του σχεδίου της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε κατ' ιδίαν συνάντηση στην Αθήνα με τον ισπανό αρχιτέκτονα Χ. Ασεμπίγιο, ο οποίος παρουσίασε σειρά προτάσεων για την "αξιοποίηση" της περιοχής, που, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων και εκτός του πάρκου που διαμηνύουν από την κυβέρνηση ότι θα είναι εφάμιλλο του Σέντραλ Παρκ-, τη δημιουργία εμπορικών και ερευνητικών κέντρων, μαρίνων, δύο γηπέδων γκολφ και ήπια οικιστική ανάπτυξη.

Επιπλέον, αναφορικά με το Ελληνικό, ο κ. Παμπούκης έκανε λόγο για ένα "τολμηρό και οραματικό σχέδιο που μπαίνει σε στάδιο υλοποίησης" και μίλησε για οφέλη από την υλοποίηση της επένδυσης, λέγοντας ότι θα βοηθήσει "κατά συγκεκριμένο και επαγγελματικό τρόπο" το επενδυτικό και οικονομικό κλίμα της χώρας που δοκιμάζεται, καθώς επίσης και πως θα υπάρξει "κοινωνικό μέρισμα για όλους τους κατοίκους της Αττικής" κα νέες θέσεις εργασίας. Ο υπουργός είπε ακόμη ότι ο στόχος είσπραξης 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου μπορεί να περιλαμβάνει και επενδύσεις του νόμου για το "fast track", αλλά όχι μόνο αυτές.

Εν τω μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν ο χρηματοοικονομικός και ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών για το πρότζεκτ του Ελληνικού.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λ. Μίχος είχε εκφράσει αντιρρήσεις για το "Ελληνικό", δηλώνοντας (ρ/σ "Βήμα") ότι "αυτό είναι το στεφάνι της αστικής ζώνης, το καλύτερο κομμάτι της αστικής ζώνης της Ελλάδας, και πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών του Λεκανοπεδίου".

ΣΥΝ: Η ζημιά στο Λεκανοπέδιο θα είναι αξεπέραστη

"Η ζημιά που θα γίνει στο λεκανοπέδιο της Αθήνας με τη δήθεν αξιοποίηση του Ελληνικού θα είναι αξεπέραστη", επεσήμανε ο ΣΥΝ με αφορμή τη συνεδρίαση της ΔΕΣΕ και σημείωσε: "Η κυβέρνηση, αντί να τρέχει στην εξεγερμένη περιοχή του αραβικού κόσμου και να καλεί τους εμίρηδες να επενδύσουν αυτά που απομυζούσαν από τους πολίτες τους στη χώρα μας, υπακούοντας στην τρόικα, οφείλει να ακούσει την επιστημονική κοινότητα, τους τοπικούς θεσμικούς οργανισμούς και τους πολίτες της χώρας, όπως επιβάλλουν οι δημοκρατικές αρχές".

Παράλληλα, ο ΣΥΝ υποστηρίζει ότι οι ενέργειες της κυβέρνηση αφορούν σε "fast track ξεπούλημα και τσιμεντοποίηση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού". "Επειδή οι λέξεις χάνουν το νόημα τους, όταν λέμε πάρκο εννοούμε: Η όποια ελάχιστη επιχειρηματική δραστηριότητα να εξυπηρετεί το πράσινο και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του χώρου", τόνισε αναφορικά με το περίφημο σχέδιο Ασεμπίγιο και συνεχίζει: "Αυτό σημαίνει ότι ο σχεδιασμός πρέπει να εκκινήσει αξιωματικά με τη διάθεση του χώρου στο σύνολό του στους πολίτες και στο πράσινο και μετά να εξεταστεί η αναγκαιότητα ελαχίστων εγκαταστάσεων". Επεσήμανε δε ότι "αυτό περιγράφει και η μελέτη 'Βασικές αρχές σχεδιασμού Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού' του ΕΜΠ και της ΤΕΔΚΑ για τους Δήμους Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Ελληνικού, που η κυβέρνηση εξακολουθεί να αγνοεί".
epikoinonia.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου