14/2/13

ΤΟ... ΚΟΥΒΑΡΙ ΤΗΣ «ΕΥΩΝΥΜΟΣ» ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΈΣΚΑΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «ΕΥΩΝΥΜΟΣ» Α.Ε. ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η «ΗΛΙΟΥ-ΠΟΛΙΣ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ»


neatisilioupolis.gr
Για απαράδεκτες επιλογές του δημάρχου Ηλιούπολης, Βασίλη Βαλασόπουλου, σχετικά με την δημοτική επιχείρηση «ΕΥΩΝΥΜΟΣ» Α.Ε., κάνει λόγο ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «ΗΛΙΟΥ-πόλις, Ανθρώπινη πόλη»,Χρήστος Κοκοτίνης και παρουσιάζει μια βιώσιμη λύση για την αναβίωση της επιχείρησης.

«Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 13ης Δεκεμβρίου 2012, έθεσα ερώτηση προ ημερήσιας διάταξης στη δημοτική αρχή, προκειμένου να ενημερωθούμε για τον έλεγχο που πραγματοποίησε η Δ.Ο.Υ. Ηλιούπολης στο κυλικείο του νεκροταφείου και αν προέκυψαν παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων εις βάρος του δήμου μας, αφού ως γνωστόν με τη λύση και εκκαθάριση της δημοτικής επιχείρησης "ΕΥΩΝΥΜΟΣ" ΑΕ το κυλικείο δεν λειτουργούσε από την "ΕΥΩΝΥΜΟΣ" Α.Ε. αλλά από το Δήμο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κοκοτίνης και συνεχίζει: «Η απάντηση της δημοτικής αρχής δια στόματος του Αντιδημάρχου κ. Νικηφόρου ήταν καθησυχαστική ότι “δεν μπορεί το Δημόσιο να επιβάλει πρόστιμα σε βάρος του Δήμου γιατί κι αυτός Δημόσιο είναι”». Παράλληλα, ο κ. Κοκοτίνης επισημαίνει την «εξωφρενική τακτική της δημοτικής αρχής να μην ενημερώνει κατ αρχάς, όπως έχει υποχρέωση, το κυρίαρχο όργανο δηλαδή το δημοτικό συμβούλιο και τους δημότες, και να κρύβεται». Την ίδια στιγμή βέβαια, η ΔΟΥ Ηλιούπολης έκρινε ότι ο Δήμος ασκούσε πράγματι εμπορική δραστηριότητα στο νεκροταφείο και καταλόγιζε συγκεκριμένες παραβάσεις όπως μη δήλωση έναρξης εργασιών, μη τήρηση βιβλίων τουλάχιστον Β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ και ότι από 24.3.2011 έως 28.12.2011 δεν εκδόθηκαν 676 αποδείξεις λιανικής πώλησης αξίας 83.450,50 ευρώ. Αμέσως μετά ο Δήμος παρέλαβε και την απόφαση επιβολής προστίμου συνολικού ποσού 12.600 ευρώ. Μετά από αυτή την εξέλιξη η δημοτική αρχή πήρε απόφαση να μην χρεώνονται στις τελετές (κηδείες – μνημόσυνα) οι δημότες (αφού βέβαια αύξησαν παράλληλα τα τέλη οστεοφυλακείου).

Λάθος η λύση της εταιρείαςΧρήστος Κοκοτίνης
Όπως επισημαίνει ο κ. Κοκοτίνης, η δημοτική κίνηση «ΗΛΙΟΥ-πόλις, Ανθρώπινη πόλη», είχε εξ αρχής παρουσιάσει την πρότασή της για τη συνέχιση της λειτουργίας της «ΕΥΩΝΥΜΟΣ» Α.Ε.. Παρόλο που η επιχείρηση είχε υποχρεώσεις 1.550.000 ευρώ την 31/12/2012 και ζημιά 968.000 ευρώ, ως αποτέλεσμα κακής οικονομικής διαχείρισης, σύμφωνα με τον κ. Κοκοτίνη διέθετε πολλά πλεονεκτήματα και με μια ενίσχυση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 400.000 ευρώ από το δήμο, θα μπορούσε να καταστεί εφικτή η επαναλειτουργία της επιχείρησης, με εξόφληση των αναγκαίων υποχρεώσεων και ρυθμίζοντας τις οφειλές προς το Δημόσιο (ΙΚΑ, φορολογικές υποχρεώσεις, υποχρεώσεις προς εργαζόμενους, προμηθευτές κλπ). Η δημοτική αρχή όμως αποφάσισε να προβεί στη λύση της επιχείρησης με το σκεπτικό ότι οι υποχρεώσεις της εταιρείας δεν πρόκειται να πληρωθούν και ότι το μόνο που θα χαθεί είναι το μετοχικό κεφάλαιο 150.000 ευρώ (ποσοστό 100%), που είχε καταβάλει ο δήμος, αφού η επιχείρηση ήταν μονομετοχική Α.Ε. Δεν έλαβε υπόψη της όμως, ότι υπάρχουν αποφάσεις του Σ.τ.Ε., που θεωρούν ότι η δημοτική επιχείρηση αποτελεί αποκεντρωμένη δημοτική υπηρεσία και ο δήμος σαν καθολικός διάδοχος, θα πάρει και τις απαιτήσεις, αλλά και τις υποχρεώσεις, όπως άλλωστε είχε προειδοποιήσει ο κ. Κοκοτίνης. Η «ΗΛΙΟΥ-πόλις, Ανθρώπινη πόλη», ήταν εξ αρχής υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας της «ΕΥΩΝΥΜΟΣ» Α.Ε., διότι παρά την κακή διοικητική διαχειριστική της εικόνα, διέθετε - όπως τονίζει ο κ. Κοκοτίνης - πλεονεκτήματα όπως:
• Είχε ολοκληρωμένη την επένδυση και έτσι δεν απαιτείται περαιτέρω επενδυτική δαπάνη.
• Δεν είχε υποχρεώσεις σε τόκους, όπως έχουν άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, που οφείλουν δάνεια.
• Διέθετε, ήδη, έμπειρο/εκπαιδευμένο προσωπικό, έτσι ώστε με την ορθή διαχείριση, την ορθολογική διοίκηση και τον αναγκαίο αριθμό θέσεων εργασίας, εύκολα θα μπορούσε να αναστρέψει την πορεία της από καθοδική σε ανοδική.
• Δεν είχε υποχρεώσεις ενοικίου.
• Είχε στην κατοχή της ακίνητο που ήταν το καλύτερο φιλέτο της πόλης.

Πλήρης απαξίωση – Στον αέρα οι εργαζόμενοι


Συνέπεια της απόφασης του κ. Βαλασόπουλου και επειδή ο δήμος λειτούργησε το νεκροταφείο με διαδικασίες επισφαλείς, από λογιστικής και φορολογικής πλευράς, είναι η επιβολή προστίμων αλλά και ο κίνδυνος να επιβληθούν κι άλλα ανεξάρτητα από την έκβαση των δικών αλλά και η απαξίωση της επένδυσης παγίων της επιχείρησης, συνολικού κόστους σχεδόν 500.000 ευρώ. Παράλληλα, επειδή ο δήμος καθώς και τα 2 Νομικά του Πρόσωπα, βάσει και της νομοθεσίας του Καλλικράτη, δεν μπορούν να διενεργήσουν εμπορική πράξη, με τη λύση της «ΕΥΩΝΥΜΟΣ» Α.Ε, δεν μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν - καταρχάς προς το συμφέρον και την ψυχαγωγία των δημοτών/πολιτών της Ηλιούπολης – το καλύτερο φιλέτο της πόλης μας. Το ίδιο συμβαίνει και με το κυλικείο του Νεκροταφείου (αφού ούτε και αυτό είναι δυνατόν να λειτουργήσει χωρίς την ύπαρξη της «ΕΥΩΝΥΜΟΣ» Α.Ε). Μετά τις προαναφερθείσες εξελίξεις, σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο αποφασίστηκε ομόφωνα η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου ώστε να αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές υπάρχουν.
Την ίδια στιγμή οι υποσχέσεις του κ. Βαλασόπουλου για νομική στήριξη των απολυμένων της «ΕΥΩΝΥΜΟΣ» Α.Ε, έπεσαν στο κενό, αφού σήμερα, δύο χρόνια μετά το κλείσιμο της επιχείρησης, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, ακόμη και μετά την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την διευθέτηση του ζητήματος.

Η παρέμβαση του Κώστα ΛύτραΚώστας Λύτρας
Πριν λίγες ημέρες ο έγκριτος νομικός της πόλης μας και πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστας Λύτρας, κοινοποίησε στον δήμαρχο, Βασίλη Βαλασόπουλο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, επιστολή με θέμα «τη λύση και εκκαθάριση της Δημοτικής Επιχείρησης ΕΥΩΝΥΜΟΣ Α.Ε», που αποφάσισε προ 2ετίας η παρούσα Δημοτική αρχή. Ο κ. Λύτρας επεσήμανε μάλιστα και τις ευθύνες που υπέχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν αυτήν την απόφαση, θεωρώντας ότι δεν έπρεπε να κλείσει η μοναδική Δημοτική Επιχείρηση και ότι ακόμη υποστηρίζει την αναβίωση της εταιρείας και βέβαια επισημαίνει την πλήρη απαξίωση των πάγιων επενδύσεων που είχε πραγματοποιήσει η «ΕΥΩΝΥΜΟΣ» Α.Ε. «Αυτό δηλαδή που πρώτοι εμείς από τότε είχαμε προτείνει, την αναβίωση της εταιρείας, κάτι μάλιστα που μπορεί να γίνει ακόμη και σήμερα, δεδομένου ότι δεν έχει ξεκινήσει μέχρι στιγμής, η διανομή της εταιρικής περιουσίας», αναφέρει ο κ. Κοκοτίνης.

Ιδιωτικοποιήσεις παντού


Στην παρέμβασή του ο κ. Κοκοτίνης επισημαίνει επίσης την προνομιακή σχέση του δημάρχου, Βασίλη Βαλασόπουλου με τις ιδιωτικοποιήσεις, αποκαλύπτοντας ότι πρόσφατα στον ΠΑΟΔΗΛ - και χωρίς προηγούμενη συζήτηση- τέθηκε θέμα εκμίσθωσης και του «SPORTS-CAFE» - το οποίο επίσης ανήκε στις δραστηριότητες της «ΕΥΩΝΥΜΟΣ» Α.Ε- σε ιδιώτη. «Να θυμίσουμε επίσης ότι ο δήμαρχος, ενώ είχε δεσμευθεί και ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου στις αρχές 2011 ότι δεν θα εκμισθώσει το αναψυκτήριο στο “Άλσος Δ. Κιντής”, έκανε “κωλοτούμπα” και προσπάθησε να το εκμισθώσει. Στην περίπτωση αυτή μαζί με άλλους ενεργούς πολίτες αποσοβήσαμε αυτή την εκμίσθωση και θεωρούμε ότι καλώς κάναμε», τονίζει ο κ. Κοκοτίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου