24/6/13

ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ, ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ


Το νομοσχέδιο που κατατίθεται τις επόμενες μέρες θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τα πολλά κακώς κείμενα στο χώρο της περίθαλψης. Οι συνθήκες σπατάλης και αδιαφάνειας, η περιρρέουσα νοσηρή ατμόσφαιρα, οι επίορκοι και οι διαχειριστικές ελλείψεις στο χώρο των προμηθειών επιβαρύνουν τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία, που με τον τρόπο αυτοοδηγούνται σε αδιέξοδο. Έτσι λειτουργικές δαπάνες μένουν ακάλυπτες, ενώ μόνιμη φαίνεται πλέον η έλλειψη που υπάρχει σε χρειαζούμενα αναλώσιμα υλικά.
Δυστυχώς το αρμόδιο υπουργείο κωφεύει σ' όλα τα υπόλοιπα και επικεντρώνεται στα ελλείμματα, χωρίς καν να εξετάζει τις πραγματικές αιτίες. Τα χρέη (720 εκ. ευρώ) του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία γίνονται αιτία ώστε υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας να επιμένουν στη λήψη μέτρων για άμεση μείωση της οικονομικής "τρύπας", προτείνοντας ως λύση ακόμα και το άμεσο «λουκέτο» σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας που βρίσκονται κύρια στην Αττική.

Το έλλειμμα στον ΕΟΠΥΥ αγγίζει πλέον τα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ κάθε μήνα συσσωρεύονται στο λογιστήριο του νέοι ανεξόφλητοι λογαριασμοί που αφορούν ιδιωτικά θεραπευτήρια και ιδιωτικές κλινικές. Η νέα αποκάλυψη σκανδάλου, από το οποίο 4 εκ. ευρώ σπαταλήθηκαν και επιβάρυναν το Ιπποκράτειο Nοσοκομείο Θεσσαλονίκης με τη σκόπιμη "επιφόρτωση" προμηθειών, απέφερε ''άγνωστο'' κέρδος στους υπεύθυνους δωροδοκούμενους υπαλλήλους από τους εκάστοτε προμηθευτές. Τελικά ο έλεγχος έδειξε ότι ακόμα και ως τα τέλη του 2012, το πάρτυ των προμηθειών συνεχιζόταν.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημάναμε ήδη από τον Οκτώβρη του 2012 ότι ανεξέλεγκτες προμήθειες ή χρεώσεις εξωτερικών υπηρεσιών και εξετάσεων, για τις οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία από άλλες χώρες θεωρούνται υπέρογκες, επιβαρύνουν δυσανάλογα τους προϋπολογισμούς σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία. Σ' αυτές συνέβαλε και η ως τώρα διάταξη περί προμηθειών, που οδηγούσε σε σύναψη συμβάσεων με την ακριβότερη τιμή προσφοράς.

Επιπλέον το σύστημα ελέγχου καταγραφής προμηθειών των αποθεμάτων δεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε να μην υπάρχει είτε έλλειψη, είτε ''υπέρογκο πλεόνασμα'' όπως αυτό που καταγράφηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Είχαμε επισημάνει επίσης ότι η μείωση χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ μαζί με την μείωση των εισφορών λόγω ύφεσης και ανεργίας θα δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στον οργανισμό με τις ανάλογες επιπτώσεις προς παρόχους υγείας, προμηθευτές και ασφαλισμένους.

Η μηχανοργάνωση για διευκόλυνση ελέγχων στις προμήθειες, η εναρμόνιση της νομοθεσίας με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, η επανεξέταση όρων συμβάσεων, αλλά και πολλών κακώς κειμένων, η αξιοποίηση εξειδικευμένων στελεχών στο χώρο της διοίκησης των νοσοκομείων, ήταν ζητούμενα από τις αρχές της κρίσης. Η αδράνεια σ' όλα αυτά δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τη μετάθεση του κόστους στην τσέπη των ασφαλισμένων και επιπλέον περικοπή δαπανών σε διαγνωστικές εξετάσεις και λοιπές παροχές υγείας. Ή ακόμα περισσότερο στο κλείσιμο Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.





Η Θεματική Ομάδα Υγείας των Οικολόγων Πράσινων



Περισσότερες πληροφορίες: Μαρία Σούμπαση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου