21/5/10

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Βαλασόπουλου στην Ημερίδα που διοργάνωσε η εφημερίδα «Προπονητικά Νέα» με θέμα

«Ο Αθλητισμός είναι Πολιτισμός»


Οι πόλεις στις μέρες μας δεν είναι κάτι το στατικό, είναι ένας ζωντανός οργανισμός, μια δραστήρια οντότητα που μεταβάλλεται, προσαρμόζεται, αναπλάθει και εξελίσσεται. Δεν είναι απλά ‘ένας τόπος κατοικίας, αλλά ένας χώρος όπου ο κάθε κάτοικος μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του για επαγγελματική αποκατάσταση, μόρφωση, πολιτισμό, ψυχαγωγία, κοινωνική συναναστροφή, αθλητισμό κ.α

Η πόλη πρέπει να παρέχει ένα ποικίλο σύνολο που θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει έναν πληθυσμό με αρκετά διαφορετικές και σύνθετες προτιμήσεις. Εκτός από τις αναγκαίες υποδομές, οι πολιτιστικές, ψυχαγωγικές ή αθλητικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται δε θα πρέπει να γίνονται απομονωμένες από την πόλη, αλλά να εντάσσονται στις δομές και τους μηχανισμούς της. Οι πολίτες πρέπει να ζουν σε μια πόλη που η χρήση της θα μεταλλάσσεται και θα προσφέρει μια συνεχή εναλλαγή και ανανέωση.


Ο Αθλητισμός αποτελεί ένα από τα κεντρικά σημεία ενδιαφέροντος και δράσης των ΟΤΑ.

Η Τ.Α από τη φύση του θεσμού, είναι πιο κοντά στον πολίτη και τις ανάγκες του. Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό και σαν τέτοιο πρέπει να προσφέρεται σε όλους. Είναι δικαίωμα των πολιτών. Είναι στην ευθύνη, στις αρμοδιότητες και στη φιλοσοφία της Τ.Α. να δώσει τις δυνατότητες για άθληση σε όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού. Η Τ.Α. θα πρέπει να νοιαστεί από τη νεολαία έως την Τρίτη ηλικία. Πρέπει να φροντίζει τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να αθληθούν και να ξεδιπλώσουν τις δικές τους δυνατότητες.

Η αποκέντρωση στον αθλητισμό αποτελεί εθνική αναγκαιότητα και απαιτεί μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην Περιφέρεια και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η σύνδεση σε τοπικό επίπεδο του Αθλητισμού, με τους άλλους χώρους άσκησης πολιτικής όπως εκπαίδευση, υγεία, κοινωνικές υπηρεσίες, αστικό και περιφερειακό σχεδιασμό, την προστασία της φύσης, τον πολιτισμό και τις υπηρεσίες του ελεύθερου χρόνου αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξή του.

Βασική μας αρχή πρέπει να είναι η καθιέρωση του μοντέλου του αθλητισμού των τριών πυλώνων σε τοπικό επίπεδο (σωματείο – σχολείο – δήμος).

Ο Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός πρέπει να έχει κύριο πεδίο αναφοράς τον μαζικό αθλητισμό. Απαιτείται η συνεργασία των Δημοτικών Αθλητικών Οργανισμών με τα αθλητικά σωματεία και την σχολική κοινότητα.

Η σχέση του Δήμου και των αθλητικών σωματείων, πρέπει να είναι η μόνιμη και σταθερή συνεργασία και υποστήριξη τους. Η όποια βοήθεια και υποστήριξη θα πρέπει να γίνεται με κριτήρια και όχι στη λογική των πελατειακών σχέσεων.

Το Αθλητικό Σωματείο σε τοπικό επίπεδο – αθλητική ανάπτυξη και αγωνιστική δράση πρέπει να έχει συνεργασία και δικτύωση με το σχολείο και τους Δημοτικούς Αθλητικούς οργανισμούς.

Πιστοποίηση της λειτουργίας Αθλητικού Σωματείου σε τοπικό επίπεδο με βάση:
οικονομική βιωσιμότητα,
αναλογικότητα με τα πληθυσμιακά δεδομένα,
επάρκεια αθλητικών υποδομών

Διαφάνεια στις επιχορηγήσεις: Θεσμικό, σύγχρονο, ενιαίο, διαχειριστικό φορολογικό πλαίσιο για Αθλητικά Σωματεία & Αθλητικές Ομοσπονδίες με διαφάνεια και δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο.

Επιδιώκουμε τη διαρκή ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού ώστε να κατοχυρώσουμε στη πράξη το δικαίωμα όλων των πολιτών να αθλούνται με την υποχρέωση της πολιτείας να μεριμνά, να εξασφαλίζει, να εγγυάται αυτό το δικαίωμα.

Σύνταξη και καθιέρωση Χάρτας Δικαιωμάτων του Αθλούμενου Πολίτη

Ανάπτυξη και διεύρυνση του κινήματος «Άθληση για Όλους» - Σε τοπικό επίπεδο ενθαρρύνεται η δημιουργία αυτόνομων άτυπων και τυπικών δομών εθελοντικής αθλητικής συμμετοχής και αυτό-οργάνωσης

Προώθηση της Δια Βίου Άθλησης - τα προγράμματα άθλησης πρέπει να αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που να παρέχει δυνατότητες άθλησης σε όλους και όσον αφορά στις ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού αυτά να αποτελούν μέρος ολοκληρωμένων παρεμβάσεων και όχι να επιμέρους και αποσπασματικές δράσεις.

Καθιέρωση Κάρτας Αθλουμένου που συνδέεται με την πρόσβασή του σε αθλητικά προγράμματα καθώς και με το σύστημα υγείας (προληπτικές εξετάσεις, κλπ)

Προγράμματα για όλες τις ηλικιακές ομάδες (προσχολική, παιδική, εφηβική, νέους, ενήλικες, ώριμη ηλικία).

Προγράμματα για όλες τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (ΑμεΑ, Ψυχική Υγεία, Απεξαρτημένους) ως δράσεις ολοκληρωμένων προγραμμάτων ένταξης, επανένταξης και ενσωμάτωσης στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Η ένταξη των αθλητικών χώρων των σχολείων σε ένα συνολικό σχεδιασμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανοικτό στους πολίτες και την κοινωνία και αντίστροφα, πρέπει να είναι προτεραιότητα στην άσκηση πολιτικής των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρέπει να αναπτύξουμε σχέσεις συνεργασίας με τη σχολική κοινότητα που περιλαμβάνονται, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, οι δάσκαλοι και καθηγητές των σχολείων και οι μαθητές. Είναι καθοριστική σχέση στην ανάπτυξη του Αθλητισμού στις παιδικές ηλικίες.

Προαπαιτούμενο και ζητούμενο είναι το «Ανοικτό» Σχολείο, το σχολείο ως κύτταρο της γειτονιάς, το σχολείο ως σημείο αναφοράς της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού της σύγχρονης οικογένειας.

Θέλουμε ένα Ανοικτό Ολοήμερο Σχολείο που θα αποτελεί χώρο διαλόγου, επιμόρφωσης, αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού. Ένα πολυκέντρο με πολλές δραστηριότητες για όλους.

Δράσεις ενάντια στα φαινόμενα βίας και διαφθοράς στον αθλητισμό

Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στον Αθλητισμό δεν αρχίζει και τελειώνει στα προβλήματα των υποδομών ή στην ανάπτυξη δομών και δραστηριοτήτων στο τομέα αυτό.

Τα φαινόμενα βίας και διαφθοράς δεν γεννιούνται ξαφνικά μέσα στα μεγάλα γήπεδα. Ξεκινάμε από τις γειτονιές μας, από τα τοπικά σωματεία μας. Οφείλουμε από τα σχολεία της πόλης μας, από τα σωματεία της περιοχής μας, να παρέμβουμε. Σήμερα είμαστε ώριμοι να επεξεργαστούμε τέτοιου είδους προγράμματα και παρεμβάσεις που να απευθύνονται στα παιδιά από την πολύ μικρή ηλικία.

Για να είμαστε ρεαλιστές και αποτελεσματικοί οφείλουμε να καταλάβουμε ότι τέτοιου είδους προβλήματα δεν τα λύνει ο καθένας μόνος του. Εδώ δεν αρκεί η καλή πρόσθεση. Χρειάζεται επιστημονική προσέγγιση και η δουλειά ειδικών. Χρειάζεται σχέδιο, συστηματική και μόνιμη δουλειά. Χρειάζεται να πείσουμε με επιχειρήματα. Είναι προβλήματα αθλητικής παιδείας και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Αθλητική ηγεσία, σχολείο, αθλητικοί φορείς και Αυτοδιοίκηση.

Η σημασία της συμβολής του εθελοντισμού στη προαγωγή της αθλητικής ιδέας είναι αυταπόδεικτη. Τρία είναι τα σημεία που θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας.

Το ένα θέμα είναι ο τρόπος προσέλκυσης των εθελοντών, το δεύτερο θέμα είναι η σύλληψη και ο σχεδιασμός των εθελοντικών δράσεων, το τρίτο είναι η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο Δήμος Ηλιούπολης με την αναπτυξιακή δυναμική που απέκτησε στην πορεία του από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, έχει συσσωρεύσει μια σημαντική και κρίσιμου μεγέθους πολιτική, κοινωνική, οργανωτική και διοικητική εμπειρία.

Το μοντέλο λειτουργίας του, ο τρόπος αξιοποίησης του πολιτικού και διοικητικού του προσωπικού και των πόρων του, έχουν πλέον εξαντλήσει τις δυνατότητές τους.

Σήμερα για να γίνει περισσότερο αποτελεσματικός και χρήσιμος στη διαχείριση των τοπικών προβλημάτων προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών, χρειάζεται μια επαναχάραξη της πορείας του.

Η ανάγκη για διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής, η απαίτηση για κοινωνική συνοχή και η πολυπλοκότητα των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών, οδηγούν ως μονόδρομος από τον Δήμο των έργων και των υποδομών στον Δήμο με κέντρο τον πολίτη.

Για να μπορέσει ο Δήμος Ηλιούπολης να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις για τον αθλητισμό χρειάζεται να συμπεριλάβει στο σχέδιο ανασυγκρότησης του ένα ολόκληρο πακέτο μέτρων για την αναβάθμισή της αθλητικής υποδομής της πόλης. Ο αθλητισμός είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν την αυτοδιοίκηση της πόλης μας άμεσα. γιατί τα προβλήματα της πόλης δεν έχουν χρώμα είναι κοινά για όλους. Γιατί ο αθλητισμός είναι πολιτισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου