29/7/10

ΕΠΙΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΦΥΛΛΑ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ


Κρίσιμη συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, πραγματοποιεί αυτή την ώρα αντιπροσωπεία των Ιδιοκτητών Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να εκτονωθούν η ένταση και η ομηρεία της κοινωνίας.

Εκτιμάται ότι θα βρεθεί λύση, καθώς οι ιδιοκτήτες ζητούν δημόσια δήλωση του υπουργού ότι το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να ψηφιστεί εντός του Αυγούστου, γεγονός το οποίο διαβεβαίωσε ήδη από χτες ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Χάρης Τσιόκας.

Στο μεταξύ, ξεκίνησε σε όλες τις νομαρχίες η διαδικασία αποστολής των εγγράφων κλήτευσης στους ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσεως, σε εφαρμογή της χθεσινής απόφασης του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με δηλώσεις του νομάρχη Πειραιά, Γιάννη Μίχα, οι νομαρχίες έλαβαν από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τη σχετική εγκύκλιο για επιστράτευση ιδιοκτητών, οδηγών και βυτιοφόρων υγρών καυσίμων.

Ο κ. Μίχας δήλωσε ότι σε ό,τι αφορά τη περιφέρεια της δικής του αρμοδιότητας, η διαδικασία επίδοσης των φύλλων πορείας στους ιδιοκτήτες των φορτηγών δημόσιας χρήσεως, θα έχει ολοκληρωθεί ως το βράδυ. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γγ της νομαρχίας Αθηνών, Νίκος Παπαθέου, σημείωσε ότι η διαδικασία συλλογής στοιχείων βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου αυτά να σταλούν στις αστυνομικές αρχές, απ΄όπου θα γίνει η διανομή των εγγράφων κλήτευσης.

Οι κυρώσεις, σε όσους δεν συμμορφωθούν, θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές, καθώς θα διωχθούν για κακούργημα με την αυτόφωρη διαδικασία.

Στο μεταξύ κρίσιμη είναι η συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, θα έχει σε λίγη ώρα αντιπροσωπεία των Ιδιοκτητών Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να εκτονωθούν η ένταση και η ομηρεία της κοινωνίας.

Εκτιμάται ότι θα βρεθεί λύση, καθώς οι ιδιοκτήτες ζητούν δημόσια δήλωση του υπουργού ότι το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να ψηφιστεί εντός του Αυγούστου, γεγονός το οποίο διαβεβαίωσε ήδη από χτες ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Χάρης Τσιόκας.

Τεταμένη τις τελευταίες ώρες η ατμόσφαιρα έξω από το Υπουργείο Μεταφορών. Ιδιοκτήτες ΦΔΧ από όλη την ελλάδα έχουν συγκεντρωθεί και αντιδρούν για την απόφαση της κυβέρνησης για πολιτική επιστράτευση. Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν οι απεργοί πέταξαν μπουκάλια προς την είσοδο του Υπουργείου και τα ματ αναγκάστηκαν να επέμβουν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες απεργοί επιτέθηκαν και σε δημοσιογράφους.

«Για μία ακόμα φορά ήρθαμε στην Πολιτεία και στην κυβέρνηση για να συνομιλήσουμε, μας υποδέχθηκαν με ματ και με δακρυγόνα, αυτό είναι ντροπή», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Χερσαίων Μεταφορών Γιώργος Τζωρτζάτος.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ προχώρησε χθες στην πολιτική επιστράτευση των ιδιοκτητών φορτηγών - βυτιοφόρων, προκειμένου να τερματίσει τον αποκλεισμό της αγοράς με καύσιμα. Με τον τρόπο αυτό εξέπεμψε σαφές μήνυμα ότι είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει όλα τα μέτρα για την εξυγίανση της οικονομίας, τα οποία περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.

Στην κυβερνητική απόφαση οδήγησε η άκαμπτη στάση των ιδιοκτητών φορτηγών - βυτιοφόρων για συνέχιση των κινητοποιήσεων αλλά και οι οξύτατες αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου, που επισημαίνει το μεγάλο «πλήγμα» στην οικονομία.

Χθες ήταν χαρακτηριστική η πολύ σκληρή ανακοίνωση του ΣΕΒ, στην οποία τονίζεται: «Μια κλειστή ολιγάριθμη συντεχνία χρησιμοποιεί αυτές τις ημέρες τα προνόμια που της παρείχε το πελατειακό κράτος ως μέσο εκβιασμού του κοινωνικού συνόλου, δίνοντας μάχη οπισθοφυλακής και ιδιοτέλειας, ενάντια στις επιτακτικές ανάγκες για τις προοπτικές της εθνικής οικονομίας». Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει τους εκβιαστές της με τη δέουσα αποφασιστικότητα».

Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστράτευση ξεκίνησε μετά την άκαρπη συνάντηση στο Yπουργείο Υποδομών και ενώ τα πρατήρια όλης της χώρας, με λίγες εξαιρέσεις, έχουν στεγνώσει από καύσιμα.

THN απόφαση για πολιτική επιστράτευση των ιδιοκτητών φορτηγών - βυτιοφόρων έλαβε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη σχετική εισήγηση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, προκειμένου να επιλυθεί το οξύτατο πρόβλημα της έλλειψης υγρών καυσίμων που αντιμετώπιζε η αγορά.

Με την απόφαση αυτή το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται αποφασισμένο να εφαρμόσει τα μέτρα του μνημονίου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που προβλέπονται για την εξυγίανση της οικονομίας.

«Τα κλειστά επαγγέλματα θα ανοίξουν επειδή πρέπει να πέσουν οι τιμές, θα ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του κάθε νοικοκυριού και θα βοηθηθεί η ανάπτυξη της χώρας. Κανένα επιμέρους αίτημα, καμία ειδική ομάδα δεν έχει το δικαίωμα να κρατά όμηρο την ελληνική κοινωνία και να παραλύει ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό η κυβέρνηση θα το διασφαλίσει με κάθε πρόσφορο τρόπο» διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Μετά την απόφαση να κλιμακώσουν την αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση και να συνεχίσουν την απεργία διαρκείας, που έλαβαν οι ιδιοκτήτες φορτηγών - βυτιοφόρων Δ.Χ. μετά τη γενική συνέλευση του κλάδου τους το Yπουργείο Υποδομών προσανατολίστηκε στην επίταξη των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων, καταθέτοντας σχετική εισήγηση στον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για επιτακτική ανάγκη αποτροπής των δυσμενών συνεπειών της παρατεινόμενης απεργίας που έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας και ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και κατ'Α επέκταση τη δημόσια τάξη.

Νωρίτερα, η συνάντηση που είχε χθες το πρωί ο γ.γ του Yπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χάρης Τσιόκας με την Eνωση Ιδιοκτητών Φορτηγών και Bυτιοφόρων Δ.Χ. είχε αποβεί άκαρπη. Δυσαρεστημένος από τη στάση των ιδιοκτητών βυτιοφόρων εμφανίστηκε ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, δηλώνοντας: «Η πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη και η κοινωνία δεν είναι απροστάτευτη. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ακριβώς όπως είναι». Σημείο τριβής στη συνάντηση υπήρξε το θέμα της χορήγησης μιας επιπλέον άδειας σε κάθε υφιστάμενη, που πρότεινε το υπουργείο. Από τη μεριά τους οι ιδιοκτήτες φορτηγών υποστηρίζουν ότι αυτή η πρόταση δεν συζητήθηκε καν στη δίωρη συνάντησή τους, καθώς δεν τους έγινε ποτέ επίσημα.

Την ίδια στιγμή ο ΣΕΒ με μια σκληρή ανακοίνωσή του καλούσε την κυβέρνηση ως οφείλει, να αντιμετωπίσει τους εκβιαστές της με τη δέουσα αποφασιστικότητα στέλνοντας ταυτόχρονα σε όλα τα κλειστά συμφέροντα το μήνυμα ότι ματαιοπονούν αντιμαχόμενα το μέλλον. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος τόνισε: «Μια κλειστή, ολιγάριθμη συντεχνία χρησιμοποιεί αυτές τις ημέρες τα προνόμια που τους παρείχε το πελατειακό κράτος ως μέσο εκβιασμού του κοινωνικού συνόλου, δίνοντας μάχη οπισθοφυλακής και ιδιοτέλειας ενάντια στις επιτακτικές ανάγκες και τις προοπτικές της εθνικής οικονομίας. Η απελευθέρωση της αγοράς οδικών μεταφορών ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Και έχει αποδειχθεί ότι συντελεί στην ανάπτυξη, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη μείωση των τιμών σε όλη την οικονομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου