30/3/11

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΟΤΑ ΑΛΛΑ ''ΞΕΧΝΑ'' ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΥΡΩΝΑ


Γράφει: Αθηνά Ανέστη

Είναι γιος του Ρουμελιώτη επιχειρηματία Γιώργου Χαρδαλιά και της Μικρασιατικής καταγωγής Αλεξάνδρας Ιορδανίδου.
Αριστούχος απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Διπλωματικές Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του ΚΕΝΤ της Αγγλίας, με υποτροφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικεύτηκε σε θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επικοινωνία και τα ΜΜΕ στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Από το 2002 είναι δήμαρχος Βύρωνα και σήμερα κάνει έναν απολογισμό τόσο της θητείας του όσο και του «Καλλικράτη», που σίγουρα δεν έχει μπει ακόμα στη ζωή των πολιτών και των δημοτικών αρχών


Τρεις μήνες μετά την εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, ποιά είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στο Δήμο σας;
Η εφαρμογή του Καλλικράτη αποτελεί μια εξαιρετική πρόκληση για όλους τους δήμους και αυτό γιατί προβλέπει σημαντικές αλλαγές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερα μας δυσκολεύουν οι καθυστερημένες σε αρκετές περιπτώσεις διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των όσων προβλέπει ο Καλλικράτης. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα περιμένουμε τον κανονισμό των δημοτικών συμβουλίων, χωρίς το οποίο δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη σύσταση των δημοτικών επιτροπών. Δεδομένου, μάλιστα, ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Καλλικράτη τα νομικά πρόσωπα που απορροφήθηκαν από το δήμο πρόκειται να διοικούνται πλέον από επιτροπές, η καθυστέρηση της κεντρικής εξουσίας δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των εν λόγω υπηρεσιών. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει κανείς σε τόσο ριζικές αλλαγές όπως αυτές που προβλέπει ο Καλλικράτης, όταν οι ίδιοι οι εμπνευστές του δεν είναι πάντα σε θέση να υποδείξουν τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία συγκεκριμένων υπηρεσιών.
Οι δήμαρχοι διαμαρτύρονται για τους οικονομικούς πόρους υποστηρίζοντας ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι αδύνατη η πληρωμή των εργαζομένων και των λειτουργικών δαπανών των δήμων. Σε τι κατάσταση βρίσκεται ο δήμος σας;
Το σύνολο των δήμων βρίσκεται σε δύσκολη θέση, μιας και οι επιχορηγήσεις που λαμβάνουν από το κράτος έρχονται εξαιρετικά μειωμένες και με σημαντική καθυστέρηση. Για παράδειγμα, στο δήμο μας οι ΚΑΠ έχουν μειωθεί κατά 30%, ενώ ακόμα δεν έχουμε λάβει μία από τις τέσσερις δόσεις της ΣΑΤΑ για το προηγούμενο έτος. Και μάλιστα, το κράτος στέλνει οδηγία στους δήμους να συντάξουν τους προϋπολογισμούς τους σύμφωνα με τα εισπραχθέντα του προηγούμενου έτους, ζητώντας από τους δήμους ουσιαστικά να νομιμοποιήσουν τη μη απόδοση των παρακρατηθέντων υπέρ τους πόρων. Με αυτές τις προϋποθέσεις όλοι οι δήμοι, ακόμα και όσοι έχουν κάνει μία σωστή διαχείριση των οικονομικών τους και δεν είναι υπερχρεωμένοι όπως ο Δήμος Βύρωνα, αργά ή γρήγορα πρόκειται να αντιμετωπίσουν σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης. Η παθογένεια του ελληνικού κράτους, το οποίο εισπράττει κονδύλια για λογαριασμό των ΟΤΑ, αλλά «ξεχνά» να τα αποδώσει, πρέπει να σταματήσει. Δεν γίνεται να μεταφέρονται στους ΟΤΑ οικονομικές υποχρεώσεις, όχι μόνο χωρίς πρόβλεψη για αντίστοιχους πόρους, αλλά και με περικοπές των υφιστάμενων εσόδων τους.
Θα είστε εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του ΣΠΑΥ;
Η εκ νέου υποψηφιότητά μου για την προεδρία του Συνδέσμου θα εξαρτηθεί από τη συνεννόηση που θα έχω στις επόμενες ημέρες με τους συναδέλφους των δήμων-μελών. Ανέκαθεν ήμουν υπέρμαχος της άποψης ότι οι θεσμικές θέσεις και τα αξιώματα σχετίζονται με τη διάθεση για προσφορά και την αναγκαιότητα των περιστάσεων και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως «όχημα» για κοινωνική άνοδο και καταξίωση. Οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες και η μέριμνα για την προστασία του ορεινού όγκου δεν αποτελούν «αποκλειστικό προνόμιο» συγκεκριμένων διοικητικών θέσεων και αξιωμάτων, αλλά μέλημα και καθημερινή προτεραιότητα όλων όσοι εμπλέκονται με το ΣΠΑΥ, των εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας και των ενεργών πολιτών. Όλοι μαζί έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαφύλαξη του Υμηττού και του περιαστικού του δάσους. Και ανεξαρτήτως αξιώματος, είναι δεδομένη η συνεχής και έμπρακτη υποστήριξη και παρουσία μου σε κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην προάσπιση του μοναδικού εναπομείναντα πνεύμονα πρασίνου της Αττικής.
Τι μέτρα έχει λάβει ο δήμος προκειμένου να αμβλύνει τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης στους πολίτες του δήμου;
Ο Δήμος Βύρωνα ήταν από τους πρώτους που έλαβε μέτρα για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ήδη από την αρχή της κρίσης. Προκειμένου να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που πλήττονται περισσότερο από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, καταργήσαμε τις συνδρομές στα προγράμματα του Πνευματικού Κέντρου, του Αθλητικού Οργανισμού και τα θερινά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, αλλά και τα τροφεία στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς για τους χαμηλόμισθους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους. Παράλληλα, προχωρήσαμε στην έκδοση Κάρτας Κοινωνικής Συμπαράστασης, η οποία εξασφαλίζει για τους δικαιούχους προνομιακές τιμές και εκπτώσεις σε καταστήματα της πόλης. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή συμμετέχουν στο πρόγραμμα περισσότερες από 200 επιχειρήσεις, ενώ έχει ξεκινήσει και η υποβολή αιτήσεων για τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του προγράμματος. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, οι άποροι της πρόνοιας, οι άνεργοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, πέρα από την Κάρτα Κοινωνικής Συμπαράστασης, δικαιούνται και Κοινωνικό Εισιτήριο (μειωμένο κατά 50%) για όλες τις παραγωγές του Δήμου στο Φεστιβάλ Βύρωνα «Στη σκιά των βράχων». Τέλος, οι τρίτεκνες οικογένειες εξισώθηκαν με τις πολύτεκνες και πλέον απαλλάσσονται κατά 50% των δημοτικών τελών. Ως Δημοτική Αρχή θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε στο πλευρό των συμπολιτών μας και να τους βοηθήσουμε ώστε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο αντιληπτές στην καθημερινότητά τους οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
πηγή onair.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου