23/6/13

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΜΕΜΠΤΟΥ "ΧΑΡΗ ΠΑΣΒΑΝΤΙΔΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΑΣ"…:"ΑΜΑΝ ΠΙΑ, Ο Γ. ΣΓΟΥΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ‘’ΥΠΗΡΕΤΗΣ’’ ΤΟΥ ΜΠΟΜΠΟΛΑ"


ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ –ΑΛΙΜΟΥ & ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Γράφει η Ντόρα Σκορδαλάκη

Τον τελευταίο καιρό γίνονται τεράστιες προσπάθειες εκχώρησης της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στις οποίες (μετέχουν η Περιφέρεια και οι Δήμοι της Αττικής με Πρόεδρο τον Περιφερειάρχη κ. Γ. Σγουρό) ώστε να καταφέρουν να δρομολογήσουν τις διαδικασίες κατασκευής των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων όπως προβλέπει το ισχύον Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ)


Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι, οι οικολογικές οργανώσεις και οι ομάδες των κατοίκων μιλούν για εκχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε μεγάλα επιχειρηματικά – εργολαβικά συμφέροντα, με πολύ μεγάλη επιβάρυνση των δημοτών στο μέλλον, η οποία είχε επιχειρηθεί και παλαιότερα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και είχε αποτραπεί μετά από την παρέμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ)
Για τους λόγους αυτούς οι Δήμοι Αργυρούπολης Ελληνικού –Γλυφάδας και Αλίμου ''σπάνε'' την γραμμή εκχώρησης στα μεγάλα συμφέροντα και ενιαία επιδιώκουν δημόσιο Σταθμό Διαχείρισης Απορριμμάτων στη λογική της ήπιας αποκεντρωμένης, ολοκληρωμένης αποκομιδής και κοντά στην πηγή αντιμετώπισης του προβλήματος.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΗΠΙΑΣ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Στις 19 Ιουνίου το απόγευμα οι τρείς δήμαρχοι κ.κ. Χ. Κορτζίδης, Θ. Ορφανός και Κ. Κόκκορης διοργάνωσαν δημόσια συζήτηση με τους φορείς στο 1ο ΕΠΑ.Λ Αργυρούπολης, όπου και παρουσίασαν την επίσημη πρόταση τους για την ήπια διαχείριση των αποβλήτων σε συνεργασία με το ΤΕΙ Πειραιά.



Βασικός κορμός της συζήτησης ήταν η παρουσίαση προσχεδίου μελέτης εργαστηρίων του Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Πειραιά για τη δημιουργία δημόσιας διαδημοτικής μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων εντός του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, που θα δώσει διέξοδο σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα της πόλης μας, με σημαντικές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις. Στόχος της πρότασης είναι η αναδιοργάνωση του συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων των δήμων μας, με διαλογή στην πηγή, έμφαση στην ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την επανάχρηση και, τελικά, ελαχιστοποίηση του όγκου των απορριμμάτων που θα κατευθύνονται στο εξής για ταφή.
Ο συγκεκριμένος τρόπος στηρίζεται στις μεθόδους που περιλαμβάνουν δράσεις πρόληψης, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και ανάκτηση υλικών, κομποστοποίηση, εναλλακτική διαχείριση και τελικά ελαχιστοποίηση της ταφής σε νέου τύπου χώρους υγειονομικής ταφής, τους λεγόμενους ΧΥΤΥ, μόνο των υπολειμμάτων αυτής της διαδικασίας.
Υποστηρίζουν ότι όχι μόνο είναι πολύ οικονομικότερος και φιλικός προς το περιβάλλον, αλλά δίνει και τη δυνατότητα να επαναχρησιμοποιηθούν υλικά με επιπλέον οικονομικό όφελος στους Δήμους, αλλά και την εθνική οικονομία.

Η διαβούλευση με την κοινωνία θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, ενώ από την πλευρά τους οι δήμοι, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του ΤΕΙ Πειραιά, έχουν προγραμματίσει να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και επαφές με τους αρμόδιους φορείς ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός, η χρηματοδότηση και η υλοποίηση της διαδημοτικής μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων.

ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΞΕΣΠΑΣΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΘΕΜΗ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΧΑΡΗ ΠΑΣΒΑΝΤΙΔΗ
"Θα αποτρέψουμε με κάθε τρόπο την εκχώρηση της αποκομιδής των σκουπιδιών στα μεγάλα συμφέροντα" δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ –ΟΤΑ κος Θ. Μπαλασόπουλος και για άλλη μια φορά κατήγγειλε τον Περιφερειάρχη Αττικής Κο Γ. Σγουρό ως υπηρέτη του μεγαλοεργολάβου Μπόμπολα και της τρικομματικής κυβέρνησης. Εκ. ευρώ στις τσέπες των μεγαλοεργολάβων, είτε προχωρήσει η αποκομιδή στερεών αποβλήτων, είτε όχι.
Στην διάρκεια της ομιλίας του κου Μπαλασόπουλου, γίναμε μάρτυρες ενός επικοινωνιακού σόου, όπου ''έστησε'' ο προσωπικός φίλος του Κου Σγουρού και Γ.Γραμματέας στην Περιφέρεια κος Χάρης Πασβαντίδης προκειμένου να δηλώσει την εμφάνιση του, αλλά εντέχνως και σκοπίμως απέφυγε να εξηγήσει τον λόγο που συμμετείχε στην παρουσίαση, καθώς η Περιφέρεια δεν έστειλε επίσημα κανέναν εκπρόσωπο της στην δημόσια συζήτηση των τριών δημάρχων. Ξαφνικά τα πυροτεχνήματα της κόντρας ανάμεσα στον Κο Μπαλασόπουλο και στον Κο Πασβαντίδη εκτοξεύτηκαν στην αίθουσα και η ήπια διαχείριση των αποβλήτων, έγινε η σκουπιδιάρα ...
των ''ΒΟΛΕΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗΣ''
Η σκόπιμη συμπεριφορά του Γ. Γραμματέα «έκρυβε» μία «μικρή» είδηση... Η συνήθεια να δίνει σόου όπου υπάρχει εικόνα είναι γνωστή, αυτό που δεν είναι γνωστό όμως ούτε και στον Κο Σγουρό είναι η ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΉ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆ ΤΟΥ σε δημόσιους χώρους, η οποία καταλήγει σε σημείο παρεξήγησης για την εμπλοκή του Περιφερειάρχη Αττικής Κου Γιάννη Σγουρού με τα επιχειρηματικά συμφέροντα των εργολάβων και την σχέση του μαζί τους ...
Δείτε αποκλειστικά στην ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, το βίντεο με τις δηλώσεις των δημάρχων,την παρουσίαση της πρότασης από το ΤΕΙ Πειραιά, την έκρηξη των κατοίκων της Φυλής και όλα όσα διαδραματίστηκαν στην δημόσια συζήτηση.
Ρεπορτάζ: Ν. Σκορδαλάκη, Βίντεο: Ν. Τζιγκουνάκης
www.epikoinonia-arg.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου