5/7/13

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΔΗΜΑΡΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2012


Η Περιφέρεια Αττικής δεν διαμόρφωσε στρατηγική βιωσιμότητας.Αυτό τόνισε λαμβάνοντας το λόγο για τον οικονομικό απολογισμό του 2012 ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης των οικολόγων Γιώργος Δημαράς, έκφρασε την διαφωνία του συγχρόνως όμως ανάλυσε τις διαφορές του εφαρμοζόμενου οικονομικού μοντέλου με το οικολογικό μοντέλο που υπηρετεί πρωτίστως τον στόχο της επιβίωσης του ανθρώπου σε αρμονία με την φύση .

Η οικονομία της αειφορίας απαιτεί σχεδιασμό βιωσιμότητας και είναι οικονομία των ορίων και του άριστου μέτρου.

Βάζοντας φραγμούς στην φτώχεια και ανώτατα όρια στον πλούτο και στην κατανάλωση. Έλεγχος και κατεύθυνση στην παραγωγή ώστε οι μέθοδοι παραγωγής και τα παραγόμενα προϊόντα να μην καταστρέφουν την φύση και να μην υπονομεύουν το μέλλον.

Η Βιώσιμη οικονομία έχει στρατηγική, επιβίωσης που αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς να ρυπαίνει το νερό και τον αέρα, χωρίς να καταστρέφει τα δάση, τις θάλασσες, τις λίμνες, χωρίς να καταστρέφει την εύφορη γη.

Η Οικονομία της Οικολογίας είναι ισόρροπη, αποκεντρωμένη, κατά το δυνατόν αυτάρκης και συνεπώς ακατάρρευστη.

Εάν υπήρχε ένας σχεδιασμός για ισόρροπη οικονομία δεν θα έμενε αναξιοποίητο το κεφάλαιο της γνώσης χιλιάδων επιστημόνων και τεχνιτών που τώρα είναι στην ανεργία και οδηγούνται στην ξενιτιά.

Το οικονομικό μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού χρεοκόπησε παταγωδώς. Τα κόμματα που το υπηρέτησαν καταφέρνουν να είναι ακόμη στην εξουσία και να προσπαθούν να λύσουν το αδιέξοδο με την ίδια συνταγή και με το ξεπούλημα στις πολυεθνικές του πλούτου της χώρας.

Ο λαός είναι ανημέρωτος αφού μεγάλες εταιρείες, που εκτελούν δημόσια έργα και προμήθειες ελέγχουν άμεσα η έμμεσα τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης.

Την καθοδήγηση του λαού έχουν αναλάβει οι διαφημιστές και οι μόδιστροι και τα συμφέροντα που είναι πίσω από αυτούς.



Η Περιφέρεια Αττικής δεν διαμόρφωσε στρατηγική βιωσιμότητας.

Η Αττική δεν μπορεί να στηριχτεί μονομερώς στις υπηρεσίες και το εμπόριο. Δεν μπορεί να βρει δουλειά ο πληθυσμός που ζει στην Αττική όταν οι άλλοι τομείς της παραγωγής (βιομηχανία, βιοτεχνία, αγροτική παραγωγή) μαραζώνουν.

Εφαρμόζονται επιλογές δίχως προσανατολισμό χωρίς βιώσιμο σχεδιασμό.

Όπως η έγκριση κονδυλίου για το γήπεδο της ΑΕΚ με αρχική συμμετοχή 20.000.000 ΕΥΡΩ, τι στιγμή που το Ολυμπιακό Στάδιο θα ρημάζει.

Μετά από τόσες κριτικές που έχουμε κάνει στον απολογισμό 2012 βρίσκουμε μόνο δύο μικρά κονδύλια στην κατεύθυνση βιωσιμότητας ανάμεσα στα εκατοντάδες κονδύλια αποχετεύσεων, αντιπλημμυρικών, κτιρίων και οδοποιίας.

--Μελέτη για την ανάπτυξη ποιοτικών αγροτικών μονάδων

Προϋπολογισμός 200.000 ΕΥΡΩ από αυτά δεν διατέθηκε ούτε ένα ευρώ και δεν προχώρησε τίποτα σχετικό..

-- Μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτηρίων 100.000 ΕΥΡΩ, από αυτά δεν διατέθηκε επίσης ούτε ένα ευρώ.

-- Δεν υπάρχουν στον απολογισμό έργα διαχείρισης των νερών (οικονομία, λιμνοδεξαμενές κ.α ) δεν έγιναν σοβαρές καμπάνιες και προγράμματα ανακύκλωσης επαναχρησιμοποίησης.



Ο Γιώργος Δημαράς ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «βασική μας υποχρέωση είναι να ασχοληθούμε με τα θέματα απασχόλησης. Να πάρουμε πρωτοβουλίες να ενεργοποιήσουμε τον λαό , να διαθέσουμε πόρους σε τέτοια κατεύθυνση.

Κάθε κονδύλιο, κάθε σχεδιασμός να στοχεύει στην αντιμετώπιση της ανεργίας με ενεργοποίηση των διαθέσιμων κεφαλαίων στον συνδυασμό: αυξάνουμε την απασχόληση και προωθούμε θέματα βιωσιμότητας π.χ. οικονομία ενέργειας, ορθή διαχείριση νερών, ανακύκλωση, επανάχρηση και αύξηση της αειφορικής γεωργίας κ.λ.π»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου