5/7/13

ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, 24,7% ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ.

esee annie 1.jpg
Η υποτονική κίνηση που καταγράφηκε, από έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, στα εμπορικά καταστήματα απεικονίζεται στην ετήσια καταβαράθρωση του τζίρου σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες καταστημάτων, με κυριότερες εκείνες των Καυσίμων και Λιπαντικών αυτοκινήτων (-22,8%), των Φαρμακευτικών – Καλλυντικών (-15,9%), των Μεγάλων καταστημάτων Τροφίμων (-15,1%) και των Τροφίμων – Ποτών – Καπνού (-14,2%). Η εικόνα είναι παρεμφερής και για τον Γενικό Δείκτη Όγκου στο Λιανικό εμπόριο καθώς καταγράφηκε ελάττωσή του κατά 14,2% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 65 μονάδες, κινούμενος στο χαμηλότερο επίπεδο για το Α΄ τετράμηνο για το 2013. Μάλιστα από στοιχεία του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η πτώση του τζίρου είναι ακόμα μεγαλύτερη αγγίζοντας το 24,7% σε ετήσια βάση.

Η μικρομεσαία επιχείρηση βρίσκεται στο επίκεντρο της ύφεσης. Η αγορά έχει πληγεί από τη ραγδαία πτώση της κατανάλωσης και η διαρκής επιβολή νέων φόρων έχει συρρικνώσει τον κύκλο εργασιών των εμπόρων, ο μέσος κύκλος εργασιών ανά εμπορική επιχείρηση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το 2013 σε 267.839,26 ευρώ έναντι 318.046,88 ευρώ το 2012, σημειώνοντας μείωση 15,8%., αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009, ο μέσος τζίρος ανά εμπορική επιχείρηση ήταν 425.294,38 ευρώ.

Σε ανακοίνωση της η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει: «Πλέον, γίνεται φανερό πως η σπασμωδικότητα και η προχειρότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο, όχι μόνο δεν συντελούν στην ομαλοποίηση και στην καταπολέμηση των "στεγανών" που εντοπίζονται στην αγορά, αλλά τουναντίον διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της ρευστότητας και στην "οικονομική ασφυξία"- "στραγγαλισμό" των εμπορικών επιχειρήσεων. Με τα περιθώρια ανάκαμψης να στενεύουν επικίνδυνα, κρίνεται ως επιβεβλημένη ανάγκη, οι ιθύνοντες να αφουγκραστούν τον έντονο προβληματισμό και την αγωνία που εκπέμπουν οι άνθρωποι της αγοράς και να προσέλθουν σε έναν πραγματικό διάλογο που θα συνδράμει στην άρση του υπάρχοντος αδιεξόδου»

Η κ. Άννα Καυκά, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γλυφάδας, τόνισε:

«Παρόλα αυτά, εμείς οι μικρομεσαίοι έμποροι, πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε, πρέπει να σταθούμε όρθιοι και να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επιβίωση μας. Περισσότερο σήμερα, ίσως, παρά ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη για δράσεις, αλληλεγγύη και συμμετοχή όλων των αρχών και φορέων της πόλης της Γλυφάδας με ένα ιερό σκοπό !! την τόνωση της ΑΓΟΡΑΣ μας και την πάταξη του παραεμπορίου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου